Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17627.04.20206

4819-2020 (01 01 00)

Kansliapäällikön viran perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston lokakuussa 2019 päättämässä johtamisjärjestelmässä ylimpänä viranhaltijana pormestarin alaisena toimii konsernijohtaja. Kaupunginhallitukselle esitetään, että nimike muutetaan kansliapäälliköksi ja virkaa esitetään perustettavaksi 1.6.2020, jotta johtamisjärjestelmän muutoksen läpiviennin jatkuvuus voidaan varmistaa kaupunginjohtajan siirtyessä sivuun viimeistään 1.6.2021. Viran perustaa kaupunginhallitus ja kansliapäällikön valitsee kaupunginvaltuusto.

Kh § 176

Kaupunginjohtaja Minna Arve 21.4.2019:

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle sekä toimeenpanolle niiltä osin, kuin ne eivät edellytä muutoksia hallintosääntöön siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti.

Loppuraportin mukaiset muutokset hallintomalliin vaativat kaupunkitason muutosprojektin, jotta valtuuston linjaukset saadaan huomioitua. Kyse ei ole siis vain hallintosäännön uusien säännösten hyväksymisestä. Yksi kaupunginvaltuuston hyväksymistä linjauksista kuului seuraavasti:

”Kaikille arvioiduille pormestarimalleille yhteistä on huomion kiinnittäminen pormestariston yhteistyöhön ja kaupunkikonsernin kokonaisedun painottamiseen poliittisessa ohjauksessa, uuden konsernijohtajan valinta sekä nykyisen apulaiskaupunginjohtajan tehtävän arviointi uutta hallintosääntöä valmisteltaessa.”

ja

”Hallintosääntöä muutetaan siten, että kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Apulaispormestarien tehtäväalueet olisivat 1) hyvinvointitoimiala, 2) sivistystoimiala ja vapaa-aikatoimiala sekä 3) kaupunkiympäristötoimiala. Mikäli sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirretään pois kaupungin tehtävistä, tarkastellaan apulaispormestareiden määrää ja tehtävänjakoa uudelleen. Pormestari toimisi kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimisivat oman tehtäväalueensa suurimpien lautakuntien puheenjohtajana sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsee konsernijohtajan.”    

Valtuuston hyväksymään raporttiin kirjattiin, että ne osiot, jotka eivät edellytä hallintosäännön muutosta, tuodaan päätettäväksi kaupunginhallitukseen jo ennen kuin ns. pormestarimallin edellyttämät muutokset on valmisteltu hallintosääntöön. Lopullinen pormestarimallin vahvistava hallintosääntö tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2021. Sittemmin valmistelussa on todettu, että muutokset konsernihallinnon toimintatapaan vaativat hallintosäännön muutoksia jo 2020 aikana.

Muutosprojekti on vaiheistettu siten, että konsernihallintoa koskevat uuden toimintamallin muutokset on tarkoitus saattaa voimaan jo 1.9.2020 (vaihe 1) ja varsinaiset pormestarisäännökset 1.6.2021 (vaihe 2). Kansliapäällikön tehtävät tulisivat osittain voimaan jo 2020 kesäkuussa ja lopullinen toimivalta määritetään poliittisen ohjausryhmän työn valmistuttua vaiheessa 2.

Kaupunginhallitukselle esitetään poiketen valtuuston hyväksymästä loppuraportista, että ylimmän viranhaltijan nimike olisi konsernijohtajan sijasta kansliapäällikkö.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kansliapäällikön virka perustetaan 1.6.2020 lukien. Viran täyttämisestä päättää kaupunginvaltuusto ja virka laitetaan julkiseen hakuun.

Viran perustaminen ja täyttö mahdollisimman nopeasti on perusteltua, koska valtuuston päättämä johtamisjärjestelmä edellyttää laajempaa muutoshanketta, jota tulisi johtaa viranhaltijan, joka tulee johtamaan ammatillista organisaatiota pormestarimallin voimaantulon jälkeen kesäkuusta 2021 lukien. Tämän vuoksi virka esitetään perustettavaksi 1.6.2020.

Virkaan valittava vastaisi 1.6.2021 saakka kaupunginjohtajan alaisena muutoshankkeesta. Siitä voitaisiin maksaa hänelle ennen varsinaisten johtamisjärjestelmän kokonaisuudistuksen käynnistymistä 1.6.2021 viran lopullista kokonaispalkkaa alempaa korvausta, jonka taso määräytyisi henkilön tosiasiallisen tehtäväkokonaisuuden vaativuuden perusteella.  Hallintosäännössä kansliapäälliköllä olisi muutosaikaa koskien eri toimivalta kuin pormestarimallin voimaantullessa kansliapäällikölle määrättäisiin.

Kansliapäällikön tehtävät ja kelpoisuusvaatimus

Pormestarikaupungeissa Tampereella ja Helsingissä on ylimmällä viranhaltijalla hieman erilaiset tehtävät ja roolit. Olennaisimpia yhteneväisyyksiä on toimialajohtajien esimiehenä toimiminen, esittely kaupunginhallituksessa ja kokonaisvastuu valmistelusta.  Helsingissä kansliapäällikön kokonaispalkka on 14.316 €/kk ja Tampereen konsernijohtajan kokonaispalkka 12.169 €/kk. Turussa kaupunginjohtajan kokonaispalkka on tällä hetkellä 15.311 €/kk.

Oheismateriaali 1Tampereen ja Helsingin hallintosääntöjen vertailu

Kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus kunnallishallinnosta ja hyvä ruotsin kielen taito. Viran kokonaispalkka on 12.150 €/kk, mikä on linjassa vastaavien Helsingin ja Tampereen virkojen kanssa.    

Kansliapäällikkö toimii kaupungin ylimpänä viranhaltijana ja muiden viranhaltijoiden esimiehenä. Kansliapäällikkö on pormestarin ainoa suora alainen. Kansliapäällikön tehtävät voidaan kuvata pääpiirteissään seuraavasti:

- johtaa pormestarin alaisuudessa kaupungin ja kaupunkikonsernin toimintaa viranhaltijana,

- toimii toimialajohtajien esimiehenä,

- vastaa konsernihallinnon toiminnan johtamisesta,

- vastaa kaupunginhallituksen alaisten asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta,

- päättää kaupunkitason ohjeistuksesta,

- päättää taloushallinnon ja rahoituksen järjestämisestä ja transaktioista,

- päättää palkka-asioista, sopimuksista ja hankinnoista,

- päättää irtaimen hankkimisesta ja luovuttamisesta sekä

- vastaa nykyisen KJ-toimialan toimialajohtajan tehtävistä (Hallintosääntö 45§).

Jotta johtamisjärjestelmän kokonaisuus olisi ymmärrettävä, tässä esityksessä pyritään kuvailemaan myös pormestarin roolia ja tehtävää kuitenkaan sitomatta tulevaa hallintosäännön sisältöä. Pormestarin tehtävät on määritelty hallintosäännössä ja pääpiirteissään ne voidaan määritellä seuraavasti:

Uudessa johtamisjärjestelmässä työnjako pormestarin ja kansliapäällikön välillä on yksi merkittävimpiä päätettäviä asioita ja lopullinen malli tuodaan valtuuston ratkaistavaksi 2021 alkuvuodesta. Lähtökohtana pormestarimallissa ja toimivaltojen määrittelyssä on edelleen jako päätöksenteon ja operatiivisen toiminnan erottaminen siitä huolimatta, että on tunnistettu selvä tarve siihen, että päätöksentekijät ovat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tietoisia päätöksen tulevista asioista ja valmistelun vaiheesta.

Muutoksen tavoitteena on määrittää selkeästi pormestarijohtoinen kaupunki, jossa kansliapäällikkö vastaa hallinnon, prosessien ja lainmukaisuuden johtamisesta ja valvonnasta sekä muodollista toimivaltaa edellyttävistä päätöksistä pormestarin ohjauksessa.

Johtajasopimus

Kansliapäällikön kanssa tehdään johtajasopimus, jonka pääasiallinen tarkoitus on määrittää menettelyt, jolla kansliapäällikölle asetetaan tavoitteet sekä menettelyt, joilla kansliapäällikön mahdollisessa epäluottamustilanteessa toimitaan.

Oheismateriaali 2Helsingin johtajasopimus (Ei julkaista internetissä)

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto perustetaan 1.6.2020 lukien kansliapäällikön virka, jonka kokonaispalkka on 12.150 €/kk ja kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus kunnallishallinnosta ja hyvä ruotsin kielen taito.

Virka laitetaan julkisesti haettavaksi välittömästi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.