Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17727.04.20207

3780-2020 (10 03 02, 11 02 08, 02 08 02)

Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalon väistötilaratkaisu

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy kolmen koulun väistötilakokonaisuuteen liittyvän Topeliuksen koulun tilaelementin hankinnan

Kh § 177

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, toimitilapäällikkö Minna Juselius ja vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen 23.4.2020:

Kaupunginhallitus käsitteli kolmen koulun väistötilakokonaisuutta 14.4. ja edelleen Kaupunginvaltuusto päätti 20.4.2020 hyväksyä Lyseon koulun tilaelementtihankinnan sekä Kärsämäen aikuiskoulutuskeskuksen tilojen vuokraamisen. Topeliuksen koulun tilaelementeistä ei ollut samassa aikataulussa tarjouksia käytettävissä, joten sen osalta asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Tavoitteena on pitää Topeliuksen koulun toiminnot koulun nykyisessä ympäristössä. ​Topeliuksen koululta vapautuu tiloja Pakkarinkadun puolelta, kun Puolalan koulu muuttaa omiin peruskorjattuihin tiloihin Kauppiaskadulle elokuussa 2020.​

Yläkoulussa on syksyllä 2020 314 oppilasta (15 luokkaa). Topeliuksen koulun tilojen hyödyntämisen jälkeen tarve lisätiloille on 6 luokkatilaa, joissa kahdessa tulisi olla mahdollisuus antaa fysiikka-kemian opetusta sekä kovan käsityön tila.

Väistötilaratkaisu on esitetty muodostettavan Topeliuksen koulun olemassa olevista tiloista ja pienestä tilaelementtirakennuksesta​. Tavoitteena on, että syksyksi 2020 saadaan vähintään perusluokat vuokrattua. Oletuksena on ollut, että elementtitoimittajilta löytyy valmiita luokkamoduuleja varastosta, mutta ei välttämättä erikoisluokkatiloja. Näin ollen on pyydetty tarjoukset ensivaiheessa vain perusluokkatiloista sisältäen fysiikka-kemian opetuksen varustelun.

Tilaelementin sijoituspaikka

Tilaelementtirakennus on esitetty sijoittuvaksi Tallimäenpuiston kentälle. Kaupunginhallituksessa nousi 14.4.2020 keskusteluun tilaelementin sijoituspaikkavaihtoehdot, sillä kentän menetys liikuntakäytöstä nähtiin haasteeksi. Tilapalvelukeskus on selvittänyt Tallimäen kentälle vaihtoehtoista sijaintipaikkaa Topeliuksen tilaelementille ja koulun lähistöltä tunnistettiin olevan kaksi jatkotarkasteltavaa sijaintipaikkaa; Pakkarinkadun puisto sekä Kalastajankatu 4 tontti, jossa sijaitsee Museokeskuksen toimipiste.

Pakkarinkadun puiston osalta on jo asian aiemmassa esittelyssä (kh 14.4.2020) todettu, että paikka on haastava. Tilaelementille olisi käytettävissä puistoalueella vain n. 600 m2 ja leikkipuisto jouduttaisiin purkamaan alta pois. Puustoa jouduttaisiin myös karsimaan. Lisäksi pihan kantavuuteen liittyy epävarmuutta, sillä puiston alla on parkkihalli.

Kalastajankatu 4 tontti oli myös mainittu aiemmassa esittelyssä (kh 14.4.2020) ja sen soveltuvuus parakkien sijoittamiseen arvioitiin nyt aiempaa tarkemmin. Museokeskuksen toiminnan liikennettä ei voida rajata piha-alueelta pois ja se aiheuttaisi samassa pihassa sijaitsevalle koululle turvallisuusriskin. Lisäksi Kalastajankatu 4:n naapuritontti on vuokrattu pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella ja rakentamisvelvoitteella Linnanfältin alueen uudisrakentamiseen. Saman korttelin toiseen päähän on jo toteutettu uudisrakentamista. Uusi rakennettava kerrostalo sijoittuu asemakaavan mukaan Museokeskuksen tonttiin kiinni, joten käytännössä rakennustyöt ulottuvat todennäköisesti myös kaupungin hallinnassa olevan museokeskuksen tontin puolelle, ja siten paikkaan, johon tilaelementti olisi tullut sijoitettavaksi. Johtopäätöksenä, että koulun tilaelementin sijoitus tontille ei ole mahdollinen.

Tallimäenpuiston kentälle voidaan toteuttaa saatujen tarjousten mukainen tilaelementti ilman, että koko kenttä jäisi pois käytöstä. Elementti voidaan sijoittaa kentän laidalle, Hansakadun puoleiseen päätyyn, jolloin koripallokenttä/monitoimialusta ja osa keinonurmikenttää jäävät edelleen toimintaan.

Tilaelementin koosta riippuen voidaan kentän laidalla olevat ulkokuntoiluvälineet mahdollisesti säilyttää paikallaan. Mikäli tarjottu elementti on pidempi, kuin 42 metriä pitkä alue, tulee ulkokuntoiluvälineet siirtää.

Liikuntapalvelukeskus on antanut 22.4. näkemyksensä tilaelementin sijoittamisesta Tallimäenpuiston kentälle:

Elementtien sijoittaminen Tallimäenpuiston kentälle on erittäin valitettavaa, mutta mitään muuta parakkien sijoituspaikkaa ei ole löydetty. Parakkien sijoittaminen kentän toiseen päätyy jättäisi liikunta-aluetta mahdollisimman paljon käyttöön, joka on kannatettavaa. Koulu voisi käyttää jäljelle jäävää vapaata liikunta-aluetta aktiivisena koulun välituntipihana, mikä on hyvinvoinnin kannalta tietenkin hyvä asia.

Tallimäenkenttä on pinnaltaan kierrätetty keinonurmikenttä, joka ei ole enää hyödynnettävissä uudelleen palloilukentän pinnoitteena. Pinta on jo kertaalleen kierrätetty 2016 ja sen viimeinen käyttövuosi oli arvioitu olevan 2023-2024. Jos keskustan läheisyydessä halutaan säilyttää nappulakenttäkokoinen keinonurmipintainen kenttä tulevaisuudessakin, on vaihtoehdot vähissä. Oikeastaan vain Mannerheiminpuiston kenttä on riittävän kokoinen.

Mikäli tilaelementtiratkaisussa päädytään pidempään malliin, joka tarkoittaa kuntoiluvälineiden pois siirtämistä, tulisi kuntoiluvälineiden mahdollisuuksien mukaan pysyä lähellä keskustaa. Sijoitusvaihtoehtoja voisi olla Pakkarinpuisto, Barkkerinpuisto tai Mannerheiminpuisto. Kuntoilulaitteiden siirrosta aiheutuvia kustannuksia ei tule vyöryttää liikunnan palvelualueelle.

Saadut tarjoukset

Tilapalvelukeskus pyysi tarjouksia Topeliuksen koulun väistötilaelementistä Adapteo Finland Oy:ltä (myöhemmin Adapteo) ja Parmaco Oy:ltä (myöhemmin Parmaco). Tarjoukset saapuivat 20.4.2020.

Adapteon tarjouksen mukainen vuokrahinta on 12 910 € / kk ja 154 920 €/vuosi (alv 0%). Kerrosala-arvio on 646 kem2. Keskimääräinen neliövuokra on näin ollen 19,9 €/m2. Vuokra-aika on viisi (5) vuotta. Tarjouksen antohetkellä ei ole ollut täyttä varmuutta maaperäolosuhteista tai kaikista rakennusluvan edellytyksistä, joten mm. maanrakennustöiden, palomuurien ja esteettömyysasioiden, osalta voi vielä tulla täsmennyksiä kustannuksiin. Näin ollen vuokratarjous tulisi hyväksyä kattohintaisena, enintään 13 110 €/kk ja 157 320 €/vuosi.

Adapteon tarjouksen mukaan tilaajalla on mahdollisuus lunastaa vuokrakohde Topeliuksen koulu C80 elementit irtokalusteineen 60kk minimivuokra-ajan jälkeen hintaan 721 444 € (alv 0%). Lunastusoptio ei ole mahdollinen ennen minimivuokra-ajan päättymistä.

Adapteon tarjouksen mukainen tilaelementti on kaksikerroksinen ja sen mitat ovat 36 661 x 8 578. Tilaelementti mahtuu kentän päätyyn ilman, että ulkokuntoiluvälineitä tulisi siirtää.

Parmacon tarjouksen mukainen vuokrahinta on 11 800 € / kk ja 141 600 €/vuosi (alv 0%). Kerrosala-arvio on 600 m2. Keskimääräinen neliövuokra on tarjouksen mukaan näin ollen 19,7 €/m2. Vuokra-aika on viisi (5) vuotta. Tarjouksen antohetkellä ei ole ollut täyttä varmuutta maaperäolosuhteista tai kaikista rakennusluvan edellytyksistä, joten mm. maanrakennustöiden, palomuurien ja esteettömyysasioiden, osalta voi vielä tulla täsmennyksiä kustannuksiin. Näin ollen vuokratarjous tulisi hyväksyä kattohintaisena, enintään 12 000 €/kk ja 144 000 €/vuosi.

Myyntivaihtoehdosta Parmaco Oy ei anna tarjousta. Tilojen myyminen ei kuulu Parmaco Oy:n liiketoimintamalliin.

Parmacon tarjouksen mukainen tilaelementti on yksikerroksinen ja sen mitat ovat 54 720 x 10 960. Tilaelementti mahtuu kentän päätyyn, mutta sen alta tulisi siirtää ulkokuntoiluvälineet.

Tarjousten vertailuperusteena on halvin hinta. Näin ollen esitetään, että palveluntuottajaksi valitaan kokonaishinnaltaan edullisin tarjous.

Suljettavassa Juhana Herttua koulutalossa sijaitsi koko Topeliuksen koulun yhteiset kovan käsityön tilat. Yläkoulu voi ainakin osittain siirtyä muiden koulujen tiloihin käsityön opetusta varten, mutta erityisesti alakoulun käsityöopetuksen turvaamiseksi esitetään hankittavan koulun pihaan sijoitettava kovan käsityön tilaelementti. Tämän kokoluokka on noin 150 m2. Tilapalvelukeskuksen suunnitelmissa on kilpailuttaa kovan käsityön tilaelementti vielä erikseen, jotta käsityön opetus saadaan turvattua siihen saakka, kunnes pysyvämpi tilaratkaisu Topeliuksen koululle toteutuu. Käsityöluokan tilaelementti voidaan vuokrata tilapalvelujohtajan toimivallan puitteissa.

Väistötilaratkaisu tarvitaan viideksi vuodeksi, sillä Topeliuksen koulun tulevaisuuden osalta on käynnissä Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi, jonka myötä vuodelle 2025 tavoitellaan koululle uusia pysyviä tiloja​. Tarveselvitys on valmistumassa ja tulossa päätöksentekoon alkusyksyn aikana.

Luolavuoren väistötilaelementin kilpailutus valmistellaan päätettäväksi viimeistään elokuussa 2020 ja tilojen valmistumista tavoitellaan viimeistään elokuuhun 2021. Suorahankintaperusteen olemassaolon arviointi.

Hankintalain suorahankintaperusteen arviointi

Yksi hankintalain 40 §:n mukainen suorahankintaperuste on hankintayksiköstä riippumaton ennalta-arvaamaton ja äärimmäinen kiire, jonka johdosta hankintalain mukaisia määräaikoja ei voida noudattaa.  Lain mukaisia suorahankintaperusteita tulkitaan erittäin suppeasti, koska ne luovat poikkeuksen hankintalain mukaisesta kilpailuttamisvelvoitteesta. Hankintayksiköllä on näyttötaakka suorahankinnan edellytysten täyttymisestä.

Markkinaoikeuden ratkaisussa 525/16 on ollut kyse hyvin samanlaisesta tilanteesta kuin mistä Topeliuksen koulun sulkemisessa on kyse. Kyseessä olevassa tapauksessa kunta toteutti suorahankinnalla koulun väistötilat niissä todettujen sisäilmaongelmien takia. Markkinaoikeus kiinnitti ratkaisussaan huomiota seuraaviin seikkoihin: onko  koulun väistötilojen hankinta ollut ehdottoman välttämätöntä, onko hankintayksikkö selvittänyt, että kysymyksessä olevien koulurakennusten kunnon ja korjaustarpeen sekä niiden aiheuttamien terveyshaittojen perusteella on ollut äärimmäinen kiire hankkia väistötilat suorahankinnalla siten, että hankintayksikkö ei ole voinut noudattaa säädettyjä määräaikoja, onko kiire ollut äkillinen ja ennakoimaton, ja onko hankinta ollut laajempi kuin on ollut välttämätöntä.  Suorahankinta katsottiin edellä mainitussa oikeustapauksessa perustelluksi. 

Arvio suorahankintaperusteiden olemassaololle on kokonaisharkintaa, jossa huomio on edellä mainitun markkinaoikeuden oikeustapauksen perusteella kiinnitettävä yllä mainittuihin seikkoihin. Edellytyksenä suorahankinnalle on, että toimenpiteisiin ryhdytään viivyttelemättä, hankintalain mukaisia määräaikoja ei voida noudattaa, perusteet suorahankinnalle ovat olemassa (hankintayksiköstä riippumaton ennalta arvaamaton ja äärimmäinen kiire) ja tehtyjen toimenpiteiden tulee olla oikeasuhtaisia. Tilapäisen ratkaisun tulee näin ollen olla kestoltaan ja laajuudeltaan oikeasuhtainen.

Kohteessa tehdyissä kuntotutkimuksissa esiin tulleet laajat vauriot rakennuksen rakenteissa ovat johtamassa siihen, että niitä esitetään viranomaisen puolesta suljettaviksi. Koulutalon sulkeminen ja sen laajat vauriot ovat tulleet hankintayksikölle yllätyksenä. Myöskään hankintalain mukaisia määräaikoja ei hankinnassa voida noudattaa ottaen huomioon tarjouspyyntöön ja sen määräaikoihin, suunnitteluun, lupahakemuksiin ja rakennustöihin kuluva aika.  Koulutilojen tulee olla käyttövalmiina elokuun puolessa välissä 2020. Vuokrasopimuksen pituus on mitoitettu suunnitteilla olevan uudisrakennuskohteen valmistumisajankohtaan viiden vuoden päähän.

Asiassa saadun selvityksen ja MAO 525/16 oikeustapauksen perusteella voitaneen katsoa, että tässä tapauksessa äärimmäisen kiireen edellytykset täyttynevät.

Liite 1Vuokrasopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Ehdotus Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Topeliuksen koulun luokkatilojen tilaelementtihankinnan siten, että

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta ja että kaupunginhallituksen pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösAsia päätettiin Katteluksen Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta palauttaa uudelleen valmisteltavaksi yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 177
Liite 1:Vuokrasopimus