Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14606.04.20201

4097-2020 (02 08 00, 09 06 00)

Ruokahuollon ja siivouksen Arkea Oy:n palvelun kohdentaminen hyvinvointitoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupungin sivistystoimialan ruokahuolto- ja siivouspalvelusopimukseen perustuvan Arkea Oy:n palvelun kohdentamisesta määräaikaisesti Turun kaupungin hyvinvointitoimialan käyttöön. Tavoitteena on kriittisten henkilöresurssien turvaaminen koronavirusepidemiaan liittyvän poikkeustilanteen vuoksi. Näin saataisiin kohdennetuksi hoitajaresurssia suoraan potilastyöhön ja koronatilanteeseen varautumiseen.

Kh § 146

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja johtaja Tuomas Heikkinen 3.4.2020:

Turun kaupungin ja Arkea Oy:n (Arkea) välillä on tehty useita sopimuksia Turun kaupungin sivistystoimialan ruokahuollon ja siivouksen palvelusta.

Koronaviruksen poikkeusoloista johtuen Turun kaupungin sivistystoimialan tarve on erittäin vähäistä, kun toisaalta Turun kaupungin hyvinvointitoimialan palveluntarve on lisääntynyt.

Turun kaupungin ja Arkean välillä tehtyjen sopimusten sopimussuhteiden selvittämiseksi ehdotetaan ratkaisua, jolla sovitaan erikseen määritellyn Turun kaupungin sivistystoimialan ruokahuollon ja siivouksen palvelun kohdentamisesta Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tarpeisiin.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla Arkean palvelua kohdennettaisiin tarvittaviin avustaviin töihin hoitamaan tehtäviä, joita tällä hetkellä yksikön hoitajat tekevät. Näin saataisiin kohdennetuksi hoitajaresurssia suoraan potilastyöhön ja koronatilanteeseen varautumiseen.

Vanhusten asumispalveluissa varaudutaan Covid19-epidemian aiheuttamaan henkilöstöresurssin lisätarpeeseen. Tavoitteena epidemiatilanteeseen varautumisessa on, että hoitohenkilökunnan resurssi kohdentuisi välittömään asiakastyöhön. Lisäksi tavoitteena on, etteivät hoitajat siirtyisi osastojen välillä, jolla estetään mahdollisen altistumisen vaara tartuntatilanteissa. Muutoksen tarve johtuu olosuhteista, joita huolellinen hankintayksikkö ei ole voinut ennakoida.

Tällä hetkellä vanhusten asumispalveluissa hoitohenkilöstö toteuttaa hoitotehtävien lomassa myös avustavia tehtäviä kuten ruokahuoltoon ja asukkaiden pyykkihuoltoon liittyviä tehtäviä. 

Arkean ruokahuollon työntekijöitä voidaan hyödyntää esim. asukkaiden aamupalojen ja välipalojen teossa, astiahuollossa ja pöytien siivoamisessa. Ruokahuollon avustavissa tehtävissä tarve on noin 65 - 70 henkeä. Lisäksi pyykkihuoltoon, siivoukseen yms. tulisi kohdentaa noin 30 henkilön työpanos.

Tällä lisäresurssilla mahdollistetaan hoitohenkilökunnan resurssin kohdentuminen välittömään asiakastyöhön ja mahdollisessa epidemiatilanteessa hoitohenkilökunnan sairastuessa turvataan henkilökunnan riittävyyttä.

Samalla tarkoituksena on sopia siitä, ettei Turun kaupunki maksa Arkealle poikkeusolojen vuoksi käyttämättä jäävästä palvelusta. Tarkoituksena on, että Turun kaupunki maksaa korvausta ainoastaan Arkean Turun kaupungille tuottamasta palvelusta voimassa olevien palvelusopimusten raameissa.

Järjestelyyn liittyy hankintalainsäädännön tulkinnan kannalta riski, jonka suuruutta on vaikeaa arvioida. Nyt ehdotetun järjestelyn vaihtoehtona on selvitetty toimintamallia, jossa Turun kaupunki pyrkisi rekrytoimaan tarvittavan henkilöstön. Riskinä on kuitenkin se, ettei näin nopealla aikataululla saada rekrytoiduksi tarvittavaa määrää osaavaa henkilöstöä eikä näin ollen hoitajaresurssia pystyttäisi lisäämään tarvetta vastaavasti.

Turun kaupungin hallintosäännön 33 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan. Tässä tapauksessa kyse on varautumisesta koronavirusepidemiaan, jonka osalta kyseessä on laajakantoinen koko kaupunkia koskeva asia.  Hallintosäännön 3 §:n mukaan kaupunginhallitus johtaa kaupunginvaltuuston alaisena kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Kaupunginhallitus vastaa myös kaupungin toiminnan yhteensovittamisesta. Lisäksi kaupunginhallitus toimii tartuntatautilain 58 §:n mukaisena tartuntatautien torjunnasta vastaavana kunnan toimielimenä. Tämän vuoksi asia on tuotu kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen ratkaistavaksi. 

Liite 1Sopimusluonnos

Liite 2Liitteenä 1 olevan sopimusluonnoksen hinnoitteluliite (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Oheismateriaali 1Selvitys oikeudellisista kysymyksistä (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 ja 19 kohdat)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä hyvinvointitoimialan kriittisten toimintojen turvaamiseksi Arkea Oy:n ja kaupungin välisiä hankintasopimuksia täsmentävän liitteenä 1 olevan määräaikaisen sopimuksen henkilöstöresurssien uudelleenkohdentamisesta.

Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään sopimukseen tarvittavia täsmennyksiä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös voidaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArkea Oy
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta
tiedSivistystoimiala
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 146
Liite 1:Sopimusluonnos
Liite 2:Liitteenä 1 olevan sopimusluonnoksen hinnoitteluliite (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)