Liite 1

Kaupunginjohtajan päätös 26.3.2020 § 84

               

 

Ohje palkanmaksun keskeyttämisestä työsopimuslain 2 luvun 12 §:n edellytysten täyttyessä   

 

Työntekijän palkanmaksu voidaan työsopimuslain 2 luvun 12 §:n mukaan keskeyttää, jos työnantajasta riippumattomasta syystä työntekijä ei voi tehdä työtään. Työnantajasta riippumattomana syynä työnteon estymiselle voidaan pitää esim. viranomaisen antamaa kieltoa. KT:n antaman tulkinnan mukaan määräyksen edellytykset täyttyvät koronapandemian johdosta koskien ainakin hallituksen linjauksen mukaisesti suljettuja yksiköitä. 

 

Työnantaja on kuitenkin tällaisissakin tapauksissa velvollinen maksamaan täyden palkan 14 päivän ajalta.

 

Neljäntoista päivän määräaika lasketaan ensisijaisesti työnteon esteen alkamisesta. Mikäli palkansaajalle järjestyy esimerkiksi viikoksi töitä toisessa työpisteessä, aika lasketaan tämän työn päättymisestä. Myös esim. työ-/virkavapaan päättyessä aika lasketaan siitä, jolloin palkansaajan olisi tullut palata töihin. Määräys koskee myös määräaikaisia työsuhteita. 

 

Jos henkilö on valmis siirtymään muihin työtehtäviin, mutta sellaisia ei pystytä järjestämään voidaan työnteon keskeyttämistä antaa ilmoitus myöhemmin ilmoitettavasta päivämärästä lukien.

 

Jos henkilö kuitenkin kieltäytyy hänelle tarjotusta muusta syystä, voidaan palkanmaksu keskeyttää 14 vuorokauden kuluttua työnteon keskeytymisestä.

 

Työsopimuslain säädös koskee työsopimussuhteista henkilöstöä.  KT on kuitenkin 17.3.2020 suositellut TSL 2:12:2 soveltamista myös viranhaltijoihin. Suositus perustuu poikkeukselliseen tilanteeseen.  Suosituksen lähtökohtana on mm. henkilöstön tasapuolinen kohtelu. Voi olla osittain sattumanvaraista, milloin henkilö on virkasuhteen sijaan työsuhteessa. Tämän vuoksi samoissa tehtävissä voi toimia sekä virka- että työsuhteessa. Suositusta sovellettaessa tulee kuitenkin huomioida, ettei KT osaa sanoa, kuinka asia ratkaistaisiin mahdollisessa riitatilanteessa tuomioistuimessa.

 

Muun työn tarjoamismahdollisuuksien selvittäminen aloitetaan välittömästi, kun tieto yksikön sulkemisesta on tehty.

 

Jos koronapandemian aikana joudutaan annettujen kieltojen takia sulkemaan toimintayksikköjä, jolloin työntekijä ei voi enää tehdä omaa työtänsä, tulee toimialoilla menetellä seuraavien ohjeiden mukaisesti.

 

Työnteon estymisestä ja palkanmaksun keskeyttämisestä ilmoittaminen

 

Työntekijöitä on informoitava työnteon estymisestä ja siihen liittyvästä palkanmaksun keskeytyksestä. Ilmoitus tehdään kirjallisesti tässä ohjeessa liitteenä olevaa lomaketta käyttäen. Työnantajan edustajan tulee säilyttää oma kappale annetusta ilmoituksesta joko sähköisenä tai paperisena kappaleena.

 

Yhteistoimintavelvoitetta ei työnantajalla tässä asiassa ole.

 

Ilmoitus annetaan henkilöille pääsääntöisesti henkilökohtaisesti. Jos tämä ei ole mahdollista annetaan allekirjoitettu ilmoitus skannattuna sähköpostin kautta.

 

Muun työn järjestäminen

 

KVTES I luvun 10 §:n mukaan työntekijän tehtävistä sovitaan työsopimuksella, mutta hän on tarvittaessa velvollinen tilapäisesti siirtymään muihinkin tehtäviin, joita voidaan hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa huomioon ottaen pitää hänelle sopivina. Tilapäinen siirto voi kestää enintään kahdeksan viikkoa kerrallaan. 

 

Kunnallisen viranhaltijalain 23 §:n perusteella työnantajalla on oikeus muuttaa viranhaltijan virantoimitusvelvollisuutta laajemmin kuin normaalin työnjohto-oikeuden perusteella, kun toiminnan uudelleenjärjestely tai muu perusteltu syy sitä edellyttää. Lähtökohtana on toiminnan ja virkatehtävien sopeuttaminen muuttuviin tilanteisiin, tarpeisiin ja olosuhteisiin. Viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi virantoimitusvelvollisuuden muuttamisesta ennen kuin päätös tehdään.

 

Työnantajan tulee pyrkiä järjestämään työntekijöille ja viranhaltijoille muuta heille sopivaa työtä esteen ajaksi. Esim. jos koulunkäynninohjaajien työnteon katsotaan estyneen, tulee selvittää mahdollisuudet sijoittaa heitä varhaiskasvatuksen työtehtäviin tai muihin sellaisiin tehtäviin, joita hän voi koulutuksensa ja työkokemuksensa perusteella tehdä. Henkilö voidaan sijoittaa myös avustaviin tehtäviin, joissa ei tarvita erityistä koulutusta tai työkokemusta.

 

Muun työn tulee aina perustua työnantajan todelliseen tarpeeseen. Mikäli henkilö kieltäytyy siirrosta, eikä hänelle ole tarjolla muita töitä, keskeytetään hänen palkanmaksunsa 14 vuorokauden kuluttua työnteon keskeytyksestä.  Jos tarjotut työtehtävät olisivat olleet sellaisia, että niitä voidaan pitää työntekijän koulutus ja työkokemus huomioon ottaen hänelle sopivina, voi kieltäytymisestä seurata työnjohdollisia toimenpiteitä, esimerkiksi varoituksen antaminen työntekijälle.

 

Työnteon keskeytys peruutetaan välittömästi, jos muuta sopivaa työtä työntekijälle pystytään järjestämään. Työntekijän on siis otettava huomioon, että työnantaja voi kutsua työntekijän töihin aiemmin ilmoitetun työnteon keskeytyksen aikana, jolloin työntekijä on velvollinen palaamaan töihin. Töihin on pystyttävä palaamaan ilmoitusta seuraavana päivänä.

 

Työntekijän siirrosta on annettu oma erillinen kaupunginjohtajan ohje.

 

Poissaolomerkinnät SAP:iin

 

Työnteon keskeytys merkitään SAP:iin palkallisten päivien osalta (14 päivää) koodilla 46, vapautus tehtävien hoidosta, palkallinen. Tämän jälkeen koodiksi muutetaan 75 Virantoimituksen ja työnteon keskeytykset.

 

Työntekijän oikeus päivärahaan

 

Työsopimuslain 2 luvun 12 §:n mukaisissa keskeytyksissä on työntekijällä vastaava oikeus päivärahaan kuin työttömyysturvaan lomautustilanteessa. Kyse on lomautukseen rinnastettavasta syystä.

 

Työntekijöiden tulee ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi hyvissä ajoin ennen palkattoman ajan alkamista. Kyseessä ei ole irtisanominen. TE- toimisto, työttömyyskassat ja Kela tarvitsevat todistuksen työnantajan aloittamista toimenpiteistä. Todistuksesta tulee ilmetä päivämäärä, josta palkaton aika alkaa. 

 

Päivärahahakemus työttömyyskassalle voidaan lähettää tämän jälkeen.

 

Päivärahan hakemiseksi tulee olla yhteydessä omaan työttömyyskassaan. Päivärahaoikeus alkaa palkanmaksun päätyttyä ja viiden päivän omavastuuajan kuluttua. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa omavastuuaika on jo kulunut viimeisen vuoden sisällä ja henkilölle on maksettu päivärahaa. Jokaisen kannattaa olla yhteydessä omaan työttömyyskassaansa.