Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13230.03.20206

3780-2020 (10 03 02, 11 02 08, 02 08 02)

Luolavuoren koulun, Turun Lyseon koulun ja Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalon sisäilmatilanne ja väistötilaratkaisut

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle tuodaan tiedoksi kolmen koulun sisäilmatilanne ja alustava suunnitelma väistötilaratkaisusta. Kaupunginhallitukselta pyydetään lupaa käynnistää tilaelementtihankintaan liittyvä prosessi välittömästi.

Kh § 132

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, toimitilapäällikkö Minna Juselius, sisäilmapäällikkö Kati Järvi ja vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen 25.3.2020:

Turun kaupunki aloitti 2018 tilakantansa kuntoarviokierroksen rakennuksissa olevien kunnossapito- ja korjaustarpeiden kokonaisuuden selvittämiseksi.  Kevääseen 2020 mennessä on katselmoitu valtaosa kouluista ja päiväkodeista. Kuntoarviokierros arvioidaan saatua kaikkien kaupungin tilojen osalta tehdyksi vuoden 2021 kuluessa. Kuntoarviot tehdään katselmuksina rakenteita rikkomattomin menetelmin pääasiallisesti ylläpidon työkaluksi rakennuksien kunnostus- ja huoltotarpeen suunnitteluun pitemmällä aikavälillä. Kuntoarvioissa tehtyjen havaintojen pohjalta selvityksiä voidaan syventää myös tarvittaessa tarkemmiksi kuntotutkimuksiksi.

Jokaisessa kolmessa kohteessa, joita alla oleva selvitys koskee, on ollut sisäilmaongelmia. Näihin kohteisiin on tehty perusteellisempi kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus kohteiden pitkittyneiden sisäilmaongelmien perusteelliseksi selvittämiseksi.

Luolavuoren koulussa (Luolavuorentie 36), Turun Lyseon koulussa (Varusmestarintie 19) ja Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalossa (Hansakatu 2) on tehty alkuvuoden 2020 aikana rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekniset kuntotutkimukset. Tutkimukset ovat vielä osittain kesken, mutta kaikkien kolmen koulun osalta välitulokset viittaavat siihen, että koulut olisi perusteltua sulkea kevätlukukauden 2020 loputtua ja siirtää toiminta väistötiloihin syyslukukaudesta 2020 alkaen. Luolavuoren koulun osalta on mahdollista, että rakennuksen uudemman osan vaatimat korjaukset voidaan tehdä kesän 2020 aikana ja toimintaa tiloissa voidaan jatkaa syyslukukaudella.

Sisäilmatutkimusten väliaikatiedot

Juhana Herttuan koulutalo:

Topeliuksen koulu Hansakadun yksikkö, joka toimii Juhana Herttuan koulutalossa, on noin 300 oppilaan yläkoulu. Rakennus sijaitsee osoitteessa Hansakatu 2. Kohteen rakennusvuosi 1962, eikä siinä ole tehty merkittäviä peruskorjauksia.

Juhana Herttuan koulutalossa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin vaurioita alapohjarakenteessa ja mikrobivaurioita erityisesti ulkoseinien lämmöneristeissä, mutta myös yläpohjan eristeissä. Myös ikkunoiden tilkkeissä havaittiin mikrobivaurioita. Muovipintaisten lattioiden osalta todettiin materiaalin vaurioitumista, jonka seurauksena sisäilmaan pääsee vapautumaan kemiallisia yhdisteitä.

Koulutalon vaurioituneista rakenteista ja rakenneosista on myös todettu ilmayhteys sisätiloihin. Lisäksi kiinteistön ilmanvaihdon on todettu olevan osittain elinkaarensa päässä ja sen suunnitellussa toiminnassa on havaittu puutteita.

Lyseon koulu:

Rakennus sijaitsee osoitteessa Varusmestarintie 19 ja se on rakennettu 1994. Turun Lyseon koulu on yhtenäiskoulu, jossa noin 230 alakoulun oppilasta ja noin 190 yläkoulun oppilasta (yht. 420).

Lyseon koulussa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin lattia- ja ulkoseinärakenteissa sekä ikkunarakenteissa vaurioita. Sekä mikrobivaurioiden, että muovimattovaurioiden osalta tutkimuksissa todettiin, että niillä on heikentävää vaikutusta sisäilman laatuun. Vesikaton osalta on myös todettu viitteitä vaurioista, mutta rakenteen tutkimukset ovat vielä osittain kesken.

Ongelmat ovat osittain peräisin toteutuksen aikaisista puutteista ja virheistä.

Luolavuoren koulu:

Luolavuoren koulu on yhtenäiskoulu, jossa noin 380 alakoulun oppilasta ja noin 90 yläkoulun oppilasta (yht. 470). Koulurakennus sijaitsee osoitteessa Luolavuorentie 36. Kohde on rakennettu 1960-luvun puolivälissä ja se on peruskorjattu sekä laajennettu 2000-luvulla.

Luolavuoren koulun tutkimustulokset osoittivat, että koulun vanhemmalla osalla on useita korjaustoimenpiteitä vaativia vaurioita. Vanhalla osalla todettiin mm. ulkoseinissä ja välipohjissa mikrobivaurioita, joista on ilmayhteys sisäilmaan, yläpohjan ja vesikaton osalta mikrobinäytteiden tulokset eivät ole vielä tulleet.

Lisäksi Luolavuoren koulurakennuksessa havaittiin puutteita ilmanvaihdon toiminnassa ja alapohjan osalta maaperän kosteuden nousun aiheuttamia vaurioita lattiapinnoitteissa.

Ongelmat ovat osittain peräisin toteutuksen aikaisista puutteista ja virheistä.

Myös laajennusosalla todettiin korjausta vaativia vaurioita, kuten paikallisia vaurioita muovimaton alla, mutta niiden määrä ja laajuus on huomattavasti vanhaa osaa pienempi.

Tutkimukset valmistuvat kokonaisuudessaan siten, että Lyseon raportti on käytettävissä viikolla 17, Luolavuoren viikolla 14 ja Juhana Herttuan viikolla 14.

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi koulutilat ovat tällä hetkellä hyvin vähällä käytöllä. Tämä mahdollistaa Luolavuoren, Lyseon ja Topeliuksen koulun osalta korvaavien tilajärjestelyjen toteuttamisen jo kevätlukukauden 2020 ajaksi. Alustava rehtorien kanssa tehty suunnitelma on seuraava:

Vaihtoehtoisia väistötilaratkaisuja

Tilapalvelukeskus on aloittanut kaikkien kolmen koulun väistötilojen kartoittamisen ja suunnittelun välittömästi, kun tieto tutkimusten välituloksista saatiin. Seuraavassa on esitetty keskusteluissa olleita vaihtoehtoja. Aikaa valmisteluun on tilaelementtien hankinnan kiireellisyyden vuoksi ollut noin kaksi viikkoa ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Siten kaikki järjestelyyn liittyvät yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, eikä asiasta ole pystytty käymään laajempaa keskustelua.

Lyseon, Luolavuoren ja Juhana Herttuan kohteiden yhteenlaskettu oppilasmäärä on yhteensä noin 1200 oppilasta. Lyseon ja Luolavuoren tiloissa toimii molemmissa yhtenäiskoulu, eli vuosiluokat 1-9 sekä aamu- ja iltapäivätoiminta. Juhana Herttuan koulukiinteistössä on pääasiassa Topeliuksen yhtenäiskoulun yläluokkia sekä lisäksi iltapäivätoimintaa. Väistötilaratkaisuissa tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida eri ikäryhmien ja luokka-asteiden tarpeet, kulkuyhteydet sekä esteettömyys.

Turun kaupungilla ei ole hallinnassa sellaista kiinteistöä, joka yksistään palvelisi kaikkien koulujen väistötilana, joten ratkaisu on koostettava useammasta kohteesta. Toisaalta koulut ovat myös maantieteellisesti hyvin etäällä toisistaan, joten yksi ratkaisu ei palvelisi tästäkään näkökulmasta.

Taloudellisista ja aikataulullisista näkökulmista on heti alkujaan todettavissa, että kaikkia väistötarpeita ei pystytä toteuttamaan tilaelementtiratkaisuilla elokuuksi 2020, vaan muita jo olemassa olevia tiloja on pitänyt nostaa tarkasteluun.

Tarkasteltujen väistötilavaihtoehtojen joukossa ovat tilaelementtiratkaisut, Ruiskatu 8 kiinteistö, Kärsämäen Aikuiskoulutuskeskuksen koulukiinteistö ja Kellonsoittajankadun koulukiinteistö.

Väistötilatarkastelussa on käynyt ilmi, että suunniteltavalla kokonaisuudella voi olla vaikutusta myös muihin kouluihin, kuin kolmeen nyt käsittelyssä olevaan kohteeseen. Ruiskatu 8 kiinteistöön ollaan aikaisempien suunnitelmien mukaan sijoittamassa syksyllä 2020 Kellonsoittajankadun ammatti-instituuttia sekä Sirkkalan koulua. Nyt laadittavilla kolmen muun koulun väistötilasuunnitelmalla saattaa vielä olla vaikutusta tähän. Lisäksi tarkastelu voi ulottua Mikaelin kouluun, sillä sen yläkoulu sijaitsee Lyseon koulun pihassa ja toiminta tukeutuu Lyseon koulutaloon mm. käsityön, kotitalouden ja ruokailun osalta.

Väistötiloja arvioidaan tässä vaiheessa tarvittavaksi useammaksi vuodeksi. Kaikkien kolmen koulun tulevaisuutta ja korjaustarpeiden laajuutta voidaan täsmällisemmin arvioida vasta loppuraporttien valmistumisen jälkeen. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että sisäilmakorjauksiin liittyvät korjaustarpeet ovat sen verran laaja-alaisia, että myös laajempia peruskorjauksia tai uudisrakentamista on tarkoituksenmukaista harkita.

Olemassa olevat tilat

Ruiskatu 8

Ruiskatu 8 kiinteistö on päätetty ottaa noin 10 vuoden väistötilakäyttöön ja kohteessa on käynnissä vuonna 2019 hyväksytyn hankekuvauksen mukaiset korjaustyöt. Korjaukset pohjautuvat erilaisiin rakenne- ja sisäilmaselvityksiin, joita kohteessa on tehty vuosina 2016-2019. Kiinteistössä tehdään korjaustöitä 4 M€:lla, käsittäen mm. ilmanvaihtokoneiden uusimista, vesi- ja viemärikorjauksia, sähköjen uusimista, kattorakenteiden ja julkisivun korjauksia, tiivistyksiä sekä märkätilojen uusimisia ja salaojituksia. Tavoitteena korjausten suunnittelussa on ollut, että tehtävien korjausten jälkeen kiinteistöä voidaan terveellisesti ja turvallisesti käyttää jatkossa seuraavat 10 vuotta. Aiemmin tehtyihin tutkimuksiin ja tehtyihin korjauksiin perustuen rakennusterveysasiantuntija arvioi loppukevään 2020 aikana kohteen käytettävyyttä ja mahdollisesti tarvittavia varmistavia lisätoimenpiteitä.

Kiinteistöön on linjattu sijoitettavaksi Kellonsoittajankadun ammatti-instituutti kesästä 2020 siihen saakka, kunnes uusi Taito -kampus Itäharjulle valmistuu (arviolta 2025). Lisäksi kohdetta on ollut tarkoitus hyödyntää muiden koulukohteiden väistötarpeisiin siten, että ensimmäisenä kohteeseen sijoittuu Sirkkalan koulu, kesästä 2020 alkaen kesään 2023 saakka. Ammattikoulun toiminnot sijoittuvat pääosin Ruiskadun kiinteistön kerroksiin 4-5 ja Sirkkalalle on varattu tilaa kerroksissa 1-2. Sirkkalan koulun peruskorjaus ja laajennushanke ei kuitenkaan käynnisty vielä kesällä 2020, joten Ruiskadulta olisi mahdollista osoittaa väistötilaa akuutimpaan tarpeeseen. Sirkkalan koululla tulee olla väistötilat käytössä kesällä 2021, jotta kohteen peruskorjaus- ja laajennushanke saadaan käyntiin ja kohde valmistuu keväällä 2023.

Kellonsoittajankadun koulutalo

Kellonsoittajankatu 9-11 kiinteistö on kaupungille vuokrakohde ja sen vuokrasopimus on irtisanottu. Ammatti-instituutin on määrä muuttaa Ruiskadulle kesällä 2020. Kellonsoittajankadun omistajataho on hakenut kohteelle asemakaavanmuutosta ja tavoittelee alueelle asuntorakentamista. Kaavasta on tehty valitus, joten omistaja on tarjonnut mahdollisuutta jatkaa kohteen vuokrasopimusta noin vuodella, kunnes kaavatilanne selkiytyy. Tämä ei kuitenkaan auta ammatti-instituutin tilannetta pidemmällä aikavälillä ja toiminta Ruiskadulla on jo suunniteltu hyvin pitkälle yhdessä kiinteistössä jo toimivan AI:n sote -koulutuksen kanssa. Kellonsoittajankadun tiloja voisi tarvittaessa harkita hyödynnettäväksi väistökokonaisuudessa jossain muodossa noin vuoden ajan. Liikuntapalvelut on ilmaissut tarpeen liikuntasalin käytölle, joka Kellonsoittajankadulla sijaitsee, sillä kolmen koulun sulkemisen yhteydessä poistuu myös kolme iltakäytössä ollutta liikuntasalia. Kellonsoittajankadun tilojen osalta tarvitaan vielä jatkoselvityksiä niiden roolista koko väistötilojen ketjussa.

Turun aikuiskoulutuskeskus

Turun Aikuiskoulutuskeskuksella on tällä hetkellä toimipisteet Artukaisissa ja Kärsämäessä. Kärsämäen toimipisteestä osoitteessa Kärsämäentie 11 on vapautumassa tilaa Aikuiskoulutuskeskuksen siirtäessä toimintoja Artukaisiin. Aikuiskoulutuskeskus on tarjonnut vapautuvia tiloja kaupungin käyttöön. Tiloja sijaitsee useammassa kerroksessa (2, 3 ja 5) ja osaa niistä on alustavasti suunniteltu hyvinvointitoimialan käyttöön. Kerroksessa 2 on yhteensä noin 2400 m2 tilaa, joka voitaisiin osoittaa koulun väistötilakäyttöön syksystä 2020 alkaen. Lisätilaa voisi löytyä myös 3. kerroksesta. Hyvinvointitoimialan käyttöön voitaisiin osoittaa tilaa kerroksista 3 ja 5. Tilojen jakoa sivistystoimialan ja hyvinvointitoimialan välillä tulee vielä jatkosuunnittelussa täsmentää.

Tilaelementit

Tilaelementtiratkaisuilla voidaan hoitaa väliaikaisia tilatarpeita hyvin, mutta kustannustasolta ne ovat merkittävästi kalliimpia, kuin olemassa olevien tilojen vuokratasot. Elementtitilat ovat kuitenkin uusia tiloja ja sitä kautta houkutteleva ja turvallinen vaihtoehto hieman pitempikestoiselle väistölle. Nyt käsillä olevalla aikataululla on kuitenkin mahdotonta järjestää kaikkien kolmen koulun yli tuhannelle oppilaalle tilaelementtiväistötilaa syksyksi 2020.

Alustavan selvityksen pohjalta Lyseon kentälle voidaan sijoittaa tilaelementtiväistötila siten, että sen saisi käyttöön syksyksi 2020. Prosessia tämän kohteen osalta nopeuttaa se, että pihalla on jo yksi elementtirakennus, jonka laajentamiseksi voidaan samalta toimittajalta tilata lisäosat suoraan. Aikataulu tämänkin osalta on kuitenkin tiukka. Muilta osin ratkaisut tulisi laajemmin kilpailuttaa. Tilaelementtiväistötilat olisi muille sijainneille aikataulullisesti toteutettavissa vasta vuoden 2021 puolella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koulujen pitäisi olla ainakin syyslukukausi väistössä jossain muualla.

Tilaelementtivaihtoehdoista ei ole kustannusarvioita käytettävissä, mutta kustannustasoon saadaan osviittaa viime vuonna Lausteelle hankitusta koulun väistötilaelementin kustannuksista. 300 oppilaan elementtitilojen vuosivuokra on noin 1M€/vuosi.

Esitys väistötilaratkaisuksi

Edellä esitetyn perusteella väistötilaratkaisujen kokonaisuutta tulisi suunnitella tarkemmin seuraavista lähtökohdista:

Tilaelementtiratkaisu toteutetaan Lyseon koulun kentälle siten, että sinne sijoittuu koko Lyseon yhtenäiskoulun oppilaat. Tarjouspyyntö pitää lähettää välittömästi, jotta tarjous voidaan käsitellä kaupunginhallituksessa 14.4.2020 ja edelleen kaupunginvaltuustossa 20.4.2020, ja tilat olisivat käytössä elokuussa 2020.

Kärsämäen Aikuiskoulutuskeskuksen tilaa hyödynnetään väistökokonaisuudessa ja kaupungin käyttöön vuokrataan tiloja erikseen tarkentuvan suunnitelman pohjalta. Kohteen vuokrataso on karkean arvion mukaan noin 200 000 €/kerros/vuosi ja koulujen väistökäyttöön voisi tulla noin 1,5 kerrosta. Tiloihin voitaisiin alustavan arvion mukaan sijoittaa noin 300-400 oppilasta.

Lisäksi vielä puuttuvia korvaavia tiloja järjestetään tilaelementtiratkaisuina, jotka saataisiin käyttöön vuonna 2021. Tätä ennen tulee väliaikaisesti tarkastella mm. Ruiskadun kiinteistön hyödyntämistä väistötilana.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalta tulee pyytää lausunto väistötilakokonaisuudesta.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää valtuuttaa tilapalvelukeskuksen käynnistämään Lyseon koulun kentälle sijoitettavan tilaelementin laajennusosan hankinnan siten, että lopullisen hankintapäätöksen tekee saatuihin tarjouksiin perustuen kaupunginvaltuusto.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää pyytää lausunnon väistötilaratkaisuista kasvatus- ja opetuslautakunnalta 14.4.2020 mennessä.

PäätösKaupunginhallitus päätti valtuuttaa tilapalvelukeskuksen käynnistämään Lyseon koulun kentälle sijoitettavan tilaelementin laajennusosan hankinnan siten, että lopullisen hankintapäätöksen tekee saatuihin tarjouksiin perustuen kaupunginvaltuusto.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että pyydetään tarjoukset myyntihinnoista.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti pyytää lausunnon väistötilaratkaisuista kasvatus- ja opetuslautakunnalta 14.4.2020 mennessä.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Hänen tilallaan asian käsittelyyn osallistui Ratilainen.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

laupKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus