Ohje työntekijän siirtämisestä toisiin työtehtäviin koronapandemian aikana

KVTES I luvun 10 §:n mukaan työntekijän tehtävistä sovitaan työsopimuksella, mutta työntekijä on tarvittaessa velvollinen tilapäisesti siirtymään muihinkin tehtäviin, joita voidaan hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa huomioon ottaen pitää hänelle sopivina. Tilapäinen siirto voi kestää enintään kahdeksan viikkoa kerrallaan. 

Kunnallisen viranhaltijalain 23 §:n perusteella työnantajalla on oikeus muuttaa viranhaltijan virantoimitusvelvollisuutta laajemmin kuin normaalin työnjohto-oikeuden perusteella, kun toiminnan uudelleenjärjestely tai muu perusteltu syy sitä edellyttää. Lähtökohtana on toiminnan ja virkatehtävien sopeuttaminen muuttuviin tilanteisiin, tarpeisiin ja olosuhteisiin. Viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi virantoimitusvelvollisuuden muuttamisesta ennen kuin päätös tehdään.

Koronapandemian aikana joudutaan kaupungin palveluiden tuottamista tarkastelemaan uudella tavalla. Yksiköitä joudutaan sulkemaan ja palvelutarve voi toisissa yksiköissä vähentyä merkittävästi. Tässä tilanteessa tulee henkilöstöä pystyä siirtämään toisiin työtehtäviin mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Henkilöstön siirroissa tulee noudattaa seuraavia periaatteita.

  1. Muun työn tulee aina perustua työnantajan todelliseen tarpeeseen.
  2. Mikäli henkilö kieltäytyy siirrosta, eikä hänelle ole tarjolla muita töitä, voidaan hänen työntekonsa keskeyttää. Työnteon keskeyttämisestä tulee tällaisessa tapauksessa antaa työntekijälle ilmoitus välittömästi. Työntekijälle ei tämän jälkeen osoiteta työtehtäviä ja palkanmaksu voidaan keskeyttää 14 vuorokauden kuluttua työnteon keskeyttämisestä. Palkanmaksun keskeyttäminen perustuu Työsopimuslain 2 luvun 12 §:n säädöksiin, jonka mukaan, jos työntekijä on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi, työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, enintään kuitenkin 14 päivältä. Työntekijälle maksetaan 14 päivän ajalta täysi palkka lukuun ottamatta erilaisia olosuhdelisiä, kuten iltatyö-, lauantaityö- ja sunnuntaityökorvauksia.  Myös määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän työnteko voidaan keskeyttää.
  3. Koronapandemiaa voidaan pitää poikkeuksellisena tapahtumana, joka oikeuttaa palkanmaksun keskeyttämisen.
  4. Jos tarjotut työtehtävät olisivat olleet sellaisia, että niitä voidaan pitää työntekijän koulutus ja työkokemus huomioon ottaen hänelle sopivina, voi kieltäytymisestä seurata työnjohdollisia toimenpiteitä, esimerkiksi varoituksen antaminen työntekijälle.
  5. Siirtopäätöksen toimialan sisäisissä siiroissa tekee toimialajohtaja ja toimialojen välisissä siirroissa kaupunginjohtaja.
  6. Siirtopäätös tehdään enintään kahdeksan viikon ajanjaksolle.
  7. Toimiala toimittaa toimialalta toiselle siirrettävistä luettelon kaupunginjohtajalle. Luetteloon kirjataan siirron toteuttamiseen tarvittavat tiedot. Käytettävät luettelopohjat toimitetaan strategisesta HR:stä toimialoille.
  8. Henkilölle annetaan siirron yhteydessä tai mahdollisimman pian siirron jälkeen tiedoksi työsuhteen keskeiset ehdot. Missä yksikössä henkilö työskentelee siirron aikana ja mitä tehtäviä hän siirron aikana tekee. Lisäksi tässä yhteydessä henkilölle annetaan tiedoksi, että mikäli työnteko työntekijän omassa toimintayksikössä käynnistyy uudelleen, palaa henkilö välittömästi takaisin omiin työtehtäviinsä.
  9. Työnjohdollinen vastuu on uudessa yksikössä, mutta palkanmaksu tapahtuu edelleen vanhan yksikön kautta ja hallinnollinen esimies on vanha esimies.
  10. Kun henkilö siirretään toisiin työtehtäviin, on työaika uudessa työssä sama mikä henkilöllä on hänen vanhassa työssään.
  11. Palkkakustannukset menevät alkuvaiheessa vanhan toimintayksikön budjetista. Jos on tarpeellista, tullaan mahdollisista määrärahasiirroista tekemään erilliset päätökset myöhemmin.
  12. Työntekijän kanssa tehdään uusi työsopimus, jos henkilö siirtyy tehtävään, jossa tehtäväkohtainen palkka on korkeampi kuin henkilön oman työtehtävän tehtäväkohtainen palkka. Tällöin henkilölle merkitään myös palkaton työvapaa hänen omaan työtehtäväänsä.

    Tehtäväkohtaisen palkan määrittelyssä toimitaan KVTES:n II luvun 10 §:n määräysten mukaisesti. Palkkaa voidaan alentaa kahdeksan viikon kuluttua tehtävien muutoksesta, jos uusi tehtäväkohtainen palkka on alempi kuin aiempi tehtäväkohtainen palkka. Tehtäväkohtainen palkka korotetaan tehtävien muutosajankohdasta lukien, jos uusi tehtäväkohtainen palkka on korkeampi.