Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12930.03.20203

2855-2020 (02 06 01)

Turun kaupungin tilinpäätös 2019

Tiivistelmä: -

Kh § 129

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja konsernilaskennanpäällikkö Merja Vuorinen 25.3.2020:

Kuntalain 113 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Tilikaudelta on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saatettava tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi tilikautta seuraavan kesäkuun loppuun mennessä.

1. Turun kaupungin tuloksen muodostuminen

Turun kaupungin tilikauden alijäämä on 36,5 milj. euroa. Tilikauden tulokseen sisältyy kertaluonteisena tulosta parantavana eränä Turun Ylioppilaskyläsäätiön 7,6 milj. euron antolainan takaisinmaksu. Kertaluonteisella erällä oikaistuna alijäämäksi muodostuu 44,1 milj. euroa.

Vuosikate11,7 milj. euroa parani edelliseen vuoteen verrattuna 5,5 milj. euroa. Vuosikate ei kata poistoja ja arvonalentumisia, jotka ovat 57,7 milj. euroa. Toimintakate (nettokäyttömenot) on -1 071,3 milj. euroa. Toimintakatteen vertailukelpoinen muutos oli 38,5 milj. euroa (3,7 %), kun otetaan huomioon henkilöstökuluihin vaikuttavat organisaatiomuutokset.

Verotulot ja valtionosuudet kasvoivat yhteensä 35,9 milj. euroa (3,5 %). Rahoitustuotot olivat 36,2 milj. euroa rahoituskuluja suuremmat.

Kaupungin tuloksen muodostumista on käsitelty toimintakertomuksen kohdassa 1.3.Tuloksen muodostuminen ja toiminnan rahoitus.

2. Investoinnit ja omaisuuden luovutukset

Kaupungin investointimenot olivat yhteensä 120,9 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 39,7 milj. euroa. Rahoitusosuuksia investointikohteille saatiin 4,2 milj. euroa. Kaupungin maa- ja tilaomaisuuden sekä osakkeiden luovutustuloja kertyi yhteensä 33,3 milj. euroa. Luovutustulot ylittivät talousarvion 7,2 milj. eurolla. Ylitys muodostui maanmyyntitulojen, rakennusomaisuuden ja osakkeiden myyntitulojen kasvusta.

Omaisuuden myyntivoitot/-tappiot olivat yhteensä 27,4 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 8,2 milj. euroa. Omaisuuden myynnistä saadut myyntivoitot ylittivät talousarvion 8,4 milj. eurolla. Ennakoitua suurempi ylitys aiheutui pääosin vuoden lopulla toteutuneista tonttien lunastuksista ja tilaomaisuuden myyntivoitosta.

Suurimpia investointeja ja luovutustuloja on käsitelty toimintakertomuksen kohdassa 3.2.

3. Toiminnan rahoitus

Toiminnan rahavirta (tulorahoitus) oli 6,5 milj. euroa negatiivinen. Heikkoon toiminnan rahavirtaan vaikuttaa kasvusta huolimatta erittäin alhainen vuosikate. Toiminnan ja investointien rahavirta yhteensä -89,9 milj. euroa heikkeni 15,2 milj. euroa edellisvuodesta. Vuosien 2015 - 2019 toiminnan ja investointien rahavirran toteutunut kertymä on enää 31,0 milj. euroa positiivinen. Kertymän suuruuteen ovat vaikuttaneet merkittävästi aikaisempina vuosina yhtiöittämisistä saadut luovutustulot.

Antolainoja lyhennettiin 191,5 milj. euroa. Pitkäaikaisia antolainoja myönnettiin vuoden aikana 8,7 milj. euroa, josta suurin osa 7,6 milj. euroa Turun Ylioppilaskyläsäätiölle.

Uutta pitkäaikaista lainaa ei nostettu. Tilikauden aikana myytiin Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n osakkeet Hemsö Storåker Finland Oy:lle huhtikuun alussa. Myynnin seurauksena kaupungin velanoton tarve väheni tilapäisesti. Pitkäaikaisia lainoja lyhennettiin 83,1 milj. euroa.

Kaupungin tuloksen muodostumista on käsitelty toimintakertomuksen kohdassa 1.3.Tuloksen muodostuminen ja toiminnan rahoitus.

4. Talousarvion toteutuminen

 Kaupunginvaltuustoon nähden sitovat toiminnalliset (strategiset) tavoitteet toteutuivat toimialoilla pääosin. Kaupungin toimialoilla oli yhteensä 29 toiminnallista tavoitetta. Useimpiin tavoitteisiin sisältyi enemmän kuin yksi mittari tai arviointikriteeri.

Kaupunginvaltuuston hyväksymät taloudelliset tavoitteet toteutuivat toimielimissä varsin hyvin lukuun ottamatta sosiaali- ja terveyslautakunnan ja kasvatus- ja opetuslautakuntien talousarvioiden ylittymistä. Sosiaali- ja terveyslautakunnan nettomenot ylittyivät 6,3 milj. eurolla muutetusta talousarviosta. Toimintakulut ylittyivät 7,3 milj. euroa ja toimintatuotot 1,0 milj. euroa. Sivistystoimialan nettomenot ylittyivät 1,4 milj. eurolla muutetusta talousarviosta.

Talousarvion toteutumista on käsitelty toimintakertomuksen kohdassa 1.3. Olennaiset muutokset kaupungin toiminnassa ja taloudessa. Lisäksi kaupunginvaltuuston asettamien taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä toimialajohtajien selvitykset toimintaympäristön muutoksista ja olennaisista poikkeamista talousarvioon on esitetty toimintakertomuksen kohdassa 8 Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen.

Kaupunginhallituksen ja lauta- ja johtokuntien välisiin strategisiin sopimuksiin sisältyvien tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan erillisessä Strategisten sopimusten seurantaraportissa vuodelta 2019.

5. Konsernitilinpäätös

Konsernin tulos

Konsernin tilikauden ylijäämää kertyi 50,6 milj. euroa. Ylijäämään sisältyy satunnaista myyntivoittoa yli 76 milj. euroa, joka saatiin myymällä kaupungin kokonaan omistama Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy Hemsö Storåker Finland Oy:lle huhtikuun alussa. Kaupan seurauksena konsernissa kirjattiin satunnaista myyntivoittoa yli 76 milj. euroa. Ilman kertaluonteista satunnaista erää konsernin alijäämä olisi ollut 25,7 milj. euroa ja muutos edelliseen vuoteen 8 milj. euroa.

Tytäryhteisön myynti konsernin ulkopuoliselle taholle muutti kaupungin Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelut Koy:lle maksetut vuokrakulut konsernin ulkoisiksi kuluiksi vuoden 2019 huhtikuun alusta alkaen (noin 8 milj. euroa).

Konsernin tilikauden toimintakate on 959,1 milj. euroa negatiivinen. Edellä mainittu vuokrakulujen muutos huomioon ottaen vertailukelpoinen toimintakatteen muutos edelliseen vuoteen olisi -20,6 milj. euroa.

Vuosikatetta kertyi 128,7 milj. euroa, joka on käytettävissä konsernin investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Vuosikatteen vertailukelpoinen muutos edelliseen vuoteen on 18,9 milj. euroa. Vuosikate kattaa 88,2 % konsernin poistoista.

Konsernin investoinnit ja toiminnan rahoitus

Konsernin investointimenoja toteutui 278,5 milj. euroa. Investointien omahankintamenoksi muodostui 274,1 milj. euroa. Omaisuuden luovutustuloja kertyi 66,4 milj. euroa.

Konsernin toiminnan rahavirta 106,6 milj. euroa heikkeni edelliseen vuoteen verrattuna 20,5 milj. euroa eikä riittänyt investointien omahankintamenon kattamiseen. Konsernin toiminnan ja investointien rahavirta -101,2 milj. euroa heikkeni 11,5 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna.

Tilinpäätösvuoden ja neljän edellisen vuoden yhteenlaskettu konsernin toiminnan ja investointien rahavirran kertymä on 298,7 milj. euroa negatiivinen. Kertymä heikkeni edellisvuodesta 131,8 milj. euroa ja investointimenoja on jouduttu kattamaan tilikauden aikana joko kassavaroja vähentämällä tai ottamalla lisää lainaa taikka omaisuutta myymällä. Konsernin pitkäaikaisia lainoja nostettiin tilikauden aikana 176,5 milj. euroa ja vähennettiin 125,5 milj. euroa.

Rahoituksen rahavirta toteutui 52,8 milj. euroa edellisvuotta paremmin. Antolainasaamisia vähennettiin 60,3 milj. euroa enemmän ja pitkäaikaisia lainoja nostetiin 74,9 milj. euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

Konsernin rahoitusasema ja sen muutokset

Turku-konsernin lainakanta 1 456,8 milj. euroa väheni 39,9 milj. euroa edellisvuodesta. Konsernin lainat asukasta kohden olivat 7 539 euroa. Lainat asukasta kohden vähenivät 284 euroa asukasta kohden edellisvuodesta.

Lainakannasta kohdistuu kiinteistö- ja asuntoliiketoimintaan 35 prosenttia ja muuhun elinkeino- ja liiketoimintaan 16 prosenttia. Kuntayhtymien osuus lainakannasta on vain 4 prosenttia ja Turun kaupungin osuus on 45 prosenttia.

Konsernin lainojen ja vuokravastuiden määrä tilikauden päättyessä oli 1 922,8 milj. euroa. Konsernin omavaraisuusaste 37,1 prosenttia parani edellisvuodesta. Suhteellinen velkaantuneisuus parani hieman edellisvuodesta ja konsernin käyttötuloista tarvittaisiin 90,4 prosenttia (95,8 % vuonna 2018) konsernin vieraan pääoman takaisinmaksuun.

Pitkäaikaisia lainasaamisia konsernilla oli tilikauden päättyessä 23,9 milj. euroa. Lainasaamiset vähenivät 71,4 milj. euroa edellisvuodesta. Vähennys johtui pääosin kaupungin Teknologiakiinteistöt Oy:n ja Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yritysjärjestelyihin liittyvistä vaihtovelkakirjalainojen konvertoinneista osakkeiksi.

Konsernin tulosta, investointeja ja rahoitusasemaa on käsitelty toimintakertomuksen kohdassa 6. Kaupunkikonsernin toiminta ja talous.

6. Henkilöstö

Turun kaupungin palveluksessa oli vuoden lopussa yhteensä 11 522 henkilöä, kokoaikaisia 9 832 ja osa-aikaisia 1 690. Koko henkilöstön työvoiman käyttö tilikauden aikana henkilötyövuosina mitattuna oli 10 467,3. Organisaatiomuutokset huomioituna koko henkilöstön työvoiman käyttö nousi 124,1 henkilötyövuodella (+1,2%).

Henkilöstökulut vuonna 2019 olivat 510,4 milj. euroa. Organisaatiomuutokset huomioituna henkilöstökulut nousivat 17,5 milj. euroa (+3,6%) edellisestä vuodesta ja palkkojen ja palkkioiden nousu oli 15,0 milj. euroa (+3,8%).

Palkkamenojen kehitykseen vaikuttavat henkilötyövuosien nousun lisäksi kunta-alan virka- ja työehtosopimuksissa määritellyt sopimuskorotukset. Sopimuskorotusten kustannusvaikutus tilikauden palkkoihin oli noin +2,36%. Vaikutus henkilöstökuluihin on noin 12 milj. euroa ja palkkoihin noin 9,5 milj. euroa. Myös lomarahaleikkauksen poistuminen vaikutti tilikauden henkilöstömenojen kasvuun lomapalkkavelkaa lisäävästi 4,7 milj. euroa työnantajakuluineen.

Turun kaupunki julkaisee erillisen henkilöstöraportin vuodelta 2019 osana strategiaraporttia. Henkilöstöraportissa esitetään tarkemammat tiedot henkilöstöä koskevista tunnusluvuista ja niiden kehityksestä sekä tasa-arvosta, työoloista, työntekijöiden kuulemisesta, työterveydestä ja -turvallisuudesta, palkitsemista ja henkilöstöjohtamisesta.

Henkilöstöä on käsitelty toimintakertomuksen kappaleessa 1.4 Kaupungin henkilöstö.

7. Tilinpäätöskirja 

Tilinpäätöskirja sisältää toimintakertomuksen, kaupungin tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman sekä konsernituloslaskelman, konsernitaseen ja konsernin rahoituslaskelman sekä näiden liitetiedot. Lisäksi tilinpäätöskirjaan sisältyvät talousarvion toteutumisvertailut.

Tilinpäätöksen allekirjoittaa kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsenet.

Turun kaupungin tilinpäätös 2019 (Toimintakertomus, Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen, Tuloslaskelma, Tase, Rahoituslaskelma, Konsernituloslaskelma, Konsernitase, Konsernin rahoituslaskelma ja tilinpäätöksen liitetiedot) liitetään kokouksen asiakirjoihin.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Tilinpäätöksen alijäämä alitti kaupunginvaltuuston muutetussa talousarviossa hyväksymän 62,6 milj. euron alijäämän. Kaupunki on pyrkinyt vastaamaan kasvavaan asiakasmäärään ja palvelukysyntään, mikä näkyy erityisesti sosiaali- ja terveys- sekä kasvatus- ja opetustoimen palveluiden käyttömenojen kasvuna. Käyttömenojen kasvuun vaikutti myös kunta-alan palkkaratkaisu, joka yhdessä henkilötyövoiman kasvun kanssa nosti kaupungin henkilöstökuluja yli 17,0 milj. euroa edellisvuoteen verrattuna. Henkilötyövoimaa lisättiin kaikilla toimialoilla.

Kaupungin verotuotot kasvoivat edellisestä vuodesta 30,5 milj. euroa ja tilitykset yhteensä olivat 785,1 milj. euroa. Verohallinnon tulorekisterin käyttöönoton ja verokorttiuudistuksen seurauksena kunnille jäi tilittämättä verotuloja vuodelta 2019 ja kertymävajetta kompensoitiin kunnille valtionosuuden lisäyksellä. Valtionosuuksien kasvu oli 5,3 milj. euroa, mutta ilman verotulokompensaatiota valtionosuudet olisivat jääneet edellisvuotta pienemmiksi. Turussa verotettavien ansiotulojen kehitys oli positiivista ja työttömyys laski edellisvuodesta. Vuosikate ei kuitenkaan riittänyt rahoittamaan kaupungin investointeja. 

Kaupungin talouden kehitys oli saman suuntainen kuntatalouden yleisen kehityksen kanssa. Tulorahoitus ei kattanut kaupungin toiminnan ja investointien rahavirtaa, joka toteutui noin 90 milj. euroa negatiivisena. Rahoitustarve katettiin antolainojen vähennyksillä eikä uusia pitkäaikaisia lainoja tarvinnut nostaa. Kaupungin lainakanta eli korollinen kokonaisvelka väheni noin 80 milj. euroa. Vuoden lopussa kaupungin lainakanta oli noin 742 milj. euroa ja konsernin lainakanta noin 1 457 milj. euroa.

Toimintaympäristö on kehittynyt positiiviseen suuntaan, mutta vaikutukset kaupungin talouteen ovat edelleen toivottua vähäisempiä. Tulorahoitus ei ilman verorahoituksen lisäystä ja Turun kaupungin sopeuttamisohjelman toimenpiteitä riitä palveluiden ja investointien rahoittamiseen.

Liite 1Turun kaupungin tilinpäätös 2019

Liite 2Strategisten sopimusten seurantaraportti 2019

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle tilikauden tuloksen käsittelystä seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää allekirjoittaa vuoden 2019 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajalle tarkastettavaksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi strategisten sopimusten seurantaraportin 2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä talousjohtaja Valtteri Mikkola.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 129
Liite 1:Turun kaupungin tilinpäätös 2019 (sähköinen julkaisu)
Liite 2:Strategisten sopimusten seurantaraportti 2019 (sähköinen julkaisu)