Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja7823.03.2020 

3556-2020 (00 00 01, 01 01 03)

Turun ja Varsinais-Suomen työllisyyskokeilun johtaminen ja yhteistyöelin

Palvelujohtaja Mika Helva 20.3.2020:

Turun kaupunki on valittu mukaan julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista koskevaan kokeiluun, jota kutsutaan kuntakokeiluksi, yhdessä Paimion, Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien sekä Sauvon kunnan kanssa. Kuntakokeilusta säädetään erillislailla. Siihen liittyvä hallituksen esitys on tulossa eduskuntaan hyväksyttäväksi. Lakiluonnoksen mukaan kokeilut alkavat 1.9.2020.

Kokeilulakiluonnoksessa esitetään pykälässä 17, että kokeilualueen työ- ja elinkeinotoimiston ja kokeilualueen on perustettava yhteistyöelin, joka seuraa tämän lain mukaisten velvoitteiden toteutumista kokeilualueella. Edelleen todetaan, että saman elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen alueella toimivat kokeilualueet voivat perustaa myös yhteisen toimielimen. Yhteistyön sisällöstä voidaan lakiluonnoksen mukaan tarvittaessa säätää tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella. Tämä on lakiin varattu optio siltä varalta, että yhteistyö ei muuten toteudu.

Yhteistyöelimestä todetaan lakiluonnoksen perusteluosassa, että kokeilualue ja työ- ja elinkeinotoimisto voivat sopia kokeilualueen kuntien määrään ja asiakasmäärään nähden tarkoituksenmukaisimman yhteistyötavan. Suositeltavana pidetään, että yhteistyöelimessä on riittävä muukin asiantuntemus alueelta, kuten esimerkiksi edustaja kokeilualueen kaikista kunnista ja tarvittaessa myös muita asiantuntijoita. Sen tulee kokoontua säännöllisesti ja seurata esimerkiksi alueen asiakasmääriä, kokeilualueen resurssien käyttöä ja riittävyyttä, asiakkaan oikeuksien toteutumista, tietojärjestelmien ja asiakasprosessien sujuvuutta, muiden laissa mainittujen velvoitteiden toteutumista sekä palveluiden yhteensopivuutta kokeilualueen kuntien itse järjestämien ja tuottamien muiden palveluiden kanssa. Yhteistyöelimessä tulisi käsitellä myös työ- ja elinkeinotoimiston suunnittelemia palveluhankintoja ennen niiden toteuttamista. Yhteistyöelimen tulisi niin ikään huolehtia esimerkiksi siitä, että kokeilun päätyttyä asiakkaiden siirtyminen työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaiksi toteutuu asiakkaan oikeudet turvaavalla tavalla.

Turun vetämän konsortion hakemuksessa todetaan:

Jo viime kokeilun aikana Turun seudulla koko kokeilualuetta tuki yhteinen laajennettu johtoryhmä, jossa olivat edustettuna kaikkien kokeilukuntien lisäksi Varsinais-Suomen TYP-johtaja, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen edustajat sekä Varsinais-Suomen TE-toimiston johto (johtaja ja kaikkien linjojen palvelujohtajat). Tällä kertaa tätäkin on tarkoituksenmukaista laajentaa Kelan ja alueen oppilaitosten edustuksella. Jokainen kokeilukunta vastaa itsenäisesti kokeilun onnistumisesta omalla alueella. Johtoryhmälle perustetaan seudulliset jaostot Turun seudulle (Turku, Paimio ja Sauvo) ja Vakka-Suomeen (Uusikaupunki ja Laitila). Alueen oppilaitosten edustus tulee ensisijaisesti näihin jaostoihin.

Turun kokeilua tulee johtamaan kaupungin johtoryhmä, jonka kautta sitoutetaan koko kaupunki osaksi työllisyyden ekosysteemiä. Lisäksi perustetaan yhteistyöryhmä TE-toimiston ja muiden sidosryhmien kanssa sekä kaupungin eri toimijoista koostuva poikkihallinnollinen ohjausryhmä. 

Paimion kaupungilla on oma, hyvin organisoitu ja resursoitu työllisyydenhoidon tulosalue. Kokeilun ohjauksesta vastaa työvoimapalvelujen päällikkö.

Sauvon kunta sekä Uudenkaupungin kaupunki ja Laitilan kaupunki perustavat kokeilua varten omat ohjausryhmät. Kunnat nimeävät kokeiluun vastuuhenkilöt omista organisaatioista.

Turussa on sovittu yhteisestä palaverikäytännöstä Varsinais-Suomen TE-toimiston ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa osana kokeiluun valmistautumista. Tämän ryhmän tammikuun kokouksessa syntyi ajatus ryhmän virallistamisesta Turun yhteistyöelimeksi.

Tässä ryhmässä on ollut Turun kaupungin edustajina johtaja Pekka Sundman, palvelujohtaja Mika Helva, työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto, toimialajohtaja Riitta Liuksa, toimialajohtaja Timo Jalonen, toimialajohtaja Minna Sartes (ehdottanut tilalleen nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainiota) ja palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen. ELY-keskuksen edustajina ovat olleet johtaja Timo Metsä-Tokila ja yksikönpäällikkö Martti Rantala. TE-toimiston edustajina ovat olleet johtaja Kjell Henrichson, palvelujohtaja Jaana Hernelahti, palvelujohtaja Ullakaisa Nieminen, palvelujohtaja Kari Kettunen ja ryhmän sihteerinä toiminut suunnittelija Tatu Virta.

Kokeilualueen kuntien edustajien yhteistyökokouksessa kuntaedustajien tahtotilana oli, että koko kokeilun yhteistyöryhmä muodostettaisiin viimekertaisten kokeilujen tapaan kokeiluhakemuksessa esitetyllä tavalla. He eivät halunneet sellaista yhteistyöryhmää, jossa Turku olisi paljon muita kuntia laajemmin edustettuna.

Viimekokeilun koko kokeilun johtoryhmän muodostivat Turun edustajina palvelujohtaja, työllisyyspalvelujohtaja ja ryhmän sihteerinä toiminut konsernin työllisyysasioiden erikoisasiantuntija. Tämän lisäksi johtoryhmässä oli kaikkien kokeilukuntien edustajat ja Varsinais-Suomen TYP-johtaja. Laajennettuun johtoryhmään kuuluivat lisäksi Varsinais-Suomen TE-toimiston johtaja ja palvelujohtajat sekä kaksi asiantuntijaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta ja KEHA:n edustaja. Käytännössä ryhmä kokoontui laajennetussa kokoonpanossa. Tässä käytiin läpi eri kokeilukuntien kuulumiset, kokeiluun liittyvät valtakunnalliset ajankohtaisasiat, tarkasteltiin asiakasmääriä ja haastatteluvelkaa eri kunnissa sekä käytiin läpi kaikki kilpailutetut palvelut, joihin kokeilusta voitiin ohjata asiakkaita.

Turun kaupungissa on tahtotilana sitouttaa koko kaupunki kokeiluun ja siksi Turun osalta on tärkeää, että toimialat ovat edustettuna yhteistyöelimessä. Tästä syystä esitämme, että Turkuun perustetaan oma yhteistyöelin ja lisäksi koko kokeilualueelle perustetaan yhteinen yhteistyöelin.

Koko kokeilualueen yhteistyöelin rakennetaan hakemuksessa esitetylle pohjalle siten, että Turkua siinä edustavat palvelujohtaja ja työllisyyspalvelujohtaja sekä ryhmälle kutsuttava sihteeri. Lisäksi pyydetään edustajat muista kokeilukunnista, TE-toimistosta ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta sekä KEHA:sta. Edelleen ryhmään kutsutaan Varsinais-Suomen TYP-johtaja, Kelan edustaja ja Turun ammatti-instituutin ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen edustajat. Tässä yhteistyöelimessä käydään läpi tulevassa kokeilulaissa ja mahdollisesti asetuksessa säädetyt koko kokeilualuetta koskevat asiat sekä eri kokeilukuntien kuulumiset, kokeiluun liittyvät valtakunnalliset ajankohtaisasiat, koko kokeilualuetta tilastojen valossa sekä käydään läpi kaikki kilpailutetut palvelut, joihin kokeilusta voidaan ohjata asiakkaita sekä sellaiset alkavat ja menossa olevat oppilaitosten koulutukset, joihin asiakkaita voidaan ohjata. Tämän ryhmän valmistelijana ja puheenjohtajana toimii palvelujohtaja ja varapuheenjohtajana työllisyyspalvelujohtaja. Ryhmä kutsuu itselleen sihteerin.

Turun oma yhteistyöelin rakennetaan edellä mainitun Turun kaupungin, TE-toimiston ja ELY-keskuksen valmisteluryhmän pohjalle siten, että ryhmä virallistetaan. Koska Turku on niin paljon muita kuntia suurempi, on tarkoituksenmukaista, että sillä on oma yhteistyöelin. Ryhmässä käsitellään lain mukaiset asiat Turun kaupungin osalta ja käydään läpi Turun kokeilun ajankohtaisasioita sekä varmistetaan hyvän yhteistyön sujuminen valtion ja kaupungin välillä. Tämän ryhmän puheenjohtajana toimii johtaja Pekka Sundman. Ryhmän kokousten valmistelijana toimii Turun kaupungin osalta palvelujohtaja Mika Helva. Kokouksen sihteerinä toimii TE-toimiston edustaja.

Hakemuksen mukaisesti Turun kokeilun johtoryhmäksi tulee nimetä Turun kaupungin johtoryhmä sen varmistamiseksi, että kokeilu on koko kaupungin asia. Kokeiluasioiden esittelystä kaupungin johtoryhmässä vastaa johtaja Pekka Sundman.

Lisäksi on hyvä päättää, että koko kokeilun koordinointi vastuu on palvelujohtaja Mika Helvalla.

Kaupunginjohtaja Minna Arve;

PäätösPäätin

- nimetä Turun, Paimion, Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien ja Sauvon kunnan työllisyyden kuntakokeilulle kokeilulaissa tarkoitetun yhteistyöryhmän seuraavasti:

Turun kaupungin edustajiksi palvelujohtaja Mika Helva ja työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto

Uudenkaupungin kaupungin edustajaksi elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen

Laitilan kaupungin edustajaksi johtaja-sosiaalipalveluohjaaja Anitta Keskitalo

Paimion kaupungin ja Sauvon kunnan edustajaksi työvoimapalveluiden päällikkö Johannes Joutsenlahti

Varsinais-Suomen TYP palvelujen edustajaksi Varsinais-Suomen TYP-johtaja Jenni Kiviluoto

Turun ammatti-instituutin edustajaksi palvelualuejohtaja Hannu Immonen

Turun Aikuiskoulutuskeskuksen edustajaksi toimitusjohtaja Tommi Forss

Turun ammattikorkeakoulun edustajaksi koulutusjohtaja Anne Isotalo

Varsinais-Suomen TE-toimiston edustajiksi johtaja Kjell Henrichson, palvelujohtaja Kari Kettunen, palvelujohtaja Ullakaisa Nieminen ja palvelujohtaja Jaana Hernelahti

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen edustajiksi E-vastuualueen johtaja Timo Metsä-Tokila ja yksikönpäällikkö Martti Rantala

Keha-keskuksen edustajaksi hallintojohtaja Else-Maj Laurila

Kelan läntisen vakuutuspiirin edustajaksi ratkaisukeskuksen päällikkö Heikki Heilä.

Ryhmän puheenjohtajaksi nimetään Mika Helva ja varapuheenjohtajaksi Riitta Uitto. Ryhmä kutsuu itselleen sihteerin. Ryhmän jäsenen ollessa estynyt hän voi nimetä tiedon kulkemiseksi itselleen varahenkilön ko. kokoukseen.

- nimetä Turun kaupungin oman kokeilulain mukaisia tehtäviä toteuttavan yhteistyöryhmän seuraavasti:

Turun kaupungin edustajiksi johtaja Pekka Sundman, palvelujohtaja Mika Helva, työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto, toimialajohtaja Timo Jalonen, toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio

Varsinais-Suomen TE-toimiston edustajiksi johtaja Kjell Henrichson, palvelujohtaja Kari Kettunen, palvelujohtaja Ullakaisa Nieminen ja palvelujohtaja Jaana Hernelahti

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen edustajiksi E-vastuualueen johtaja Timo Metsä-Tokila ja yksikönpäällikkö Martti Rantala.

Ryhmän puheenjohtajana toimii johtaja Pekka Sundman ja varapuheenjohtajana Kjell Henrichson. Ryhmän sihteerinä toimii Varsinais-Suomen TE-toimiston johdon suunnittelija Tatu Virta. Kokousten valmistelusta vastaa palvelujohtaja Mika Helva.

- lisäksi päätin, että Turun kaupungin osalta kokeilua johtaa kaupungin johtoryhmä, jolle asiat esittelee johtaja Pekka Sundman, ja että koko kokeilun koordinaatiovastuussa on palvelujohtaja Mika Helva.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedLaitilan kaupunki
tiedPaimion kaupunki
tiedSauvon kunta
tiedUudenkaupungin kaupunki
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedVarsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedKaupunginhallitus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX