Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus7702.03.20205

2572-2020 (10 00 01)

Kaupungin etuosto-oikeus tonttien 853-12-42-6 ja -8 sekä määräalan 853-514-2-0 M612 kaupassa (os. Kalevantie 29-31)

Tiivistelmä:

Hartela Länsi-Suomi Oy on myynyt Itäharjulla sijaitsevan varikkoalueen Ålandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond -nimiselle rahastolle. Kokonaisuuden pinta-ala on 13.545 m2 ja kauppahinta 3,0 M€. Kiinteistökauppaan liittyy laaja sopimuskokonaisuus, jolla alue vuokrataan takaisin Hartelalle. Tehdyt sopimukset sitovat kaupunkia, mikäli kaupunki päättäisi käyttää etuosto-oikeutta. Alueen maaperä on myös pilaantunut ja edellyttää mittavaa maaperän puhdistamista. Kaupan osapuolten monitasoisen sopimusjärjestelyn perusteella ei ole tarkoituksenmukaista käyttää etuosto-oikeutta kyseisessä kiinteistökaupassa.

Kh § 77

Kaupunkiympäristötoimiala, Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi, maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 19.2.2020:

Tonttipalveluihin toimitetun kiinteistönluovutusilmoituksen (2019-573) mukaan tontit 853-12-42-6 ja -8 sekä määräala 853-514-2-0-M612 on luovutettu 20.12.2019 tehdyllä kiinteistökaupalla osapuolten Hartela Länsi-Suomi Oy ja Ålandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond -nimisen rahaston välillä.  Kohde sijaitsee Itäharjulla Kalevantien varrella.

Kohde käsittää toimitilarakennusten korttelialueella (KTY) olevan kokonaisuuden, joka toimii rakennusyhtiön varikkokäytössä. Alueella on vanhoja varasto- ja toimitilarakennuksia sekä avointa varastokenttää. Alueen maapinta-ala on 13.545 m2. Rakennusoikeutta nykykaavan mukaiseen käyttöön on tehokkuusluvun e=1,4 mukaan 18.963 k-m2. Kokonaiskauppahinta on 3,0 M€. Alueella olevat heikkokuntoiset varastorakennukset rakennelmineen ja teknisine liittymineen jäävät myyjän omistukseen.

Kaupan osapuolten välillä on kiinteistökauppaan liittyen tehty useiden sopimusten muodostama sopimuskokonaisuus. Kokonaisuus käsittää maanvuokrasopimuksen ostajalta takaisin myyjälle (30 vuoden sopimus), alueen uuteen käyttöön liittyvän esisopimuksen tonttien määräosuuksien luovuttamisesta sekä yhteistoimintasopimuksen. Aluekokonaisuudesta on teetetty alustava maaperän haitta-ainetutkimus. Alustava arvio maaperän puhdistamiskustannuksista asuntorakentamiskäytössä on noin 2,8 M€.

Sopimuskokonaisuuden oleellisena sisältönä on saada asemakaava muutettua asuntorakentamiseen soveltuvaksi ja kaupan kohteen hallinnan pysyttäminen alueen myyjällä. Alueen uudiskäytöstä johtuvat kustannukset pyritään kohdistamaan tulevaan rakentamiseen liittyvien yhtiöiden vastuulle. Alueen uudiskäyttöön liittyvien tonttien osalta osapuolet ovat esisopimuksella sopineet tonttien määräosuuksisesta omistuksenluovutuksesta rakentamisen edistymisen mukaan (huoneistokohtaisesti laskettujen tontin määräosien lunastamismenettely).

Kaupan osapuolten välinen sopimuskokonaisuus sitoo etuostolain nojalla kaupunkia, mikäli etuosto-oikeutta käytetään. Näin ollen osapuolten välinen maanvuokrasopimus ja muut osapuolten välillä laaditut sopimukset sekä myöhemmin tehtävät maa-alueiden lunastamiseen liittyvät sopimukset olisivat kaupunkia sitovia.

Sopimusehtojen mukaan maankäytön muutosten yhteydessä pääomavuokraan voidaan lisätä ainoastaan maaperän puhdistamisesta sekä maankäyttösopimuskorvauksista aiheutuvat pääomaosuudet. Täten maa-alueesta ei ole saatavissa kehittämisen kautta saatavaa pääomavuokraa suurempaa lisätuottoa. Tilanne vastaa kaupungin kannalta käytännössä normaalia maankäyttösopimusmenettelyä ja siitä saatavia korvauksia yhdyskuntarakentamista varten. Sopimuskokonaisuuteen sisältyy myös monitahoisia asuntorahaston ja Hartelan/tulevien yhtiöiden välisiä sopimusjärjestelyjä, joissa kaupunki asettuisi etuostotilanteessa asuntorahaston asemaan.

Kaupan kohde sisältyy alueeseen, josta maanomistajat ja maanvuokramiehet ovat tehneet aloitteen kaupungin kanssa yhteistoiminnassa laadittavasta asemakaavoituksesta noin 13 ha alueelle Voimakadun ja Kalevantien välissä. Yhteistoimintasopimuksen tekeminen on kesken. Asuntorakentamiseen tähtäävän asemakaavoituksen johdosta alueella tulee tehtäväksi maankäyttösopimuksia kaupungin noudattamien sopimusperiaatteiden mukaisesti.

Alueen maankäytöllinen tavoite on hyvien joukkoliikenneyhteyksien varaan syntyvän tiiviin kaupunkirakenteen aikaansaaminen. Kaupunki voi kuitenkin turvata asemakaavassa osoitettavien yleisten alueiden ja sopimuskorvausten saamisen sekä muut maankäytölliset tarpeensa kaavoitusprosessiin liittyvien maankäyttösopimusten kautta.

Edellä esitetyn perusteella alueen maankäyttöä ollaan kehittämässä yhteistoimintasopimuksen kautta ja etuosto-oikeuden käyttämisellä ei ole saavutettavissa kaupungin puolelta tässä tilanteessa mitään erityistä etua. Täten tarvetta etuosto-oikeuden käyttämiselle ei ole osapuolten Hartela Länsi-Suomi Oy ja Ålandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond -nimisen rahaston välillä 20.12.2019 tehdyssä kiinteistökaupassa.  

Oheismateriaali 1Kauppakirja ja kiinteistönluovutusilmoitus

Oheismateriaali 2Yhteistyösopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHartela Länsi-Suomi Oy
aoÅlandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus