Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta41222.10.20192
Kaupunkiympäristölautakunta41805.11.20194
Kaupunginhallitus9102.03.202019

7382-2018 (10 03 01)

Kirstinpuiston asemakaava-alueen yleisten alueiden infran toteuttamisen kustannusarvio (Kv)

Tiivistelmä:

Kirstinpuiston asemakaava-alueelle on samanaikaisesti asemakaavan laatimisen kanssa laadittu yleisten alueiden infran toteutussuunnitelmia ja niiden perusteella rakennusosalaskennalla on syntynyt asemakaava-alueen yleisten alueiden infran rakentamiskustannusarvio. Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi asemakaavan hyväksymisen yhteydessä Kirstinpuiston infrakustannusarvio 13,2 miljoonaa.

Kylk § 412

Kaupunkiympäristön toteutussuunnitteluyksikkö, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 16.10.2019:

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus palvelualueen kaavoitusyksikkö laatii Kirstinpuiston asemakaavaa. Samanaikaisesti yhteistyössä kaavoitusyksikön kanssa kaupunkiympäristön toteutussuunnitteluyksikkö on laadituttanut konsulttityönä asemakaava-alueen katujen, puistojen ja vesihuollon rakennussuunnitelmia. Turun Vesilaitos on ollut suunnittelussa mukana vesihuollon osalta.

Kaupunginvaltuusto on 23.9.2019 § 139 päättänyt hyväksyä uuden infrahankkeita koskevan tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeen, jonka mukaan uusien maankäytön hankkeiden infrakustannusarvio tuodaan ko. kaavan kanssa jatkossa samanaikaisesti päätettäväksi kaupunginvaltuustoon. Kirstinpuiston asemakaava on ensimmäinen, josta kustannusarvio on laadittu samanaikaisesti asemakaavasuunnittelun aikana.

Kirstinpuiston asemakaava-alue sijaitsee Iso-Heikkilän kaupunginosassa. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on vanhan teollisuusalueen kehittäminen keskustamaiseksi, toiminnoiltaan monipuoliseksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi, joka tukeutuu joukkoliikenteeseen sekä laadukkaisiin kävely- ja pyöräily-yhteyksiin. Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä laadukkaita julkisia tiloja ja viheralueita.

Suunnittelun kohteena ovat olleet asemakaava-alueen kadut, puistot ja vesihuolto. Suunnitelma sisältää yhteensä kuusi katua ja yhden erillisen kevyen liikenteen väylän sekä kaksi puistoa. Artturinkatu toimii alueen joukkoliikenteen pääväylänä. Alueen katujen yhteispituus on noin 2,4 kilometriä ja puistojen pinta-ala on noin 2,0 hehtaaria. Katujen päällysteenä käytetään asfalttia ja aukiot laatoitetaan betonilaatalla. Toteutussuunnittelu noudattelee asemakaavassa esitettyä laatutasoa.

Puistot ovat osa uuden kaava-alueen korkeatasoista kaupunkiympäristöä.  Kirstinpuisto ja Aakenpuisto muodostavat uuden kaava-alueen keskelle viherakselin, vehreän oleskelupuiston sekä itä – länsisuuntaisen jalankulku- ja pyöräily-yhteyden. Kirstinpuiston poikittaiset yhteydet jaksottavat puiston eri luonteisiksi oleskelualueiksi, joiden toimintoihin kuuluu mm. parkour, ”peilisali” sekä linnateemainen leikkipaikka. Puistoalueen eteläsivulla on varaus raitiotieyhteydelle, joka ensivaiheessa rakennetaan saumattomaksi osaksi puistokokonaisuutta. Visuaalisesti ja toiminnallisesti puistoalueet kytkeytyvät uuteen Artturinaukioon sekä uudistettuun Ruissalontiehen. 

Hulevesien viivytys on puistosuunnitelmassa merkittävässä roolissa liittyen tulvavesien hallintaan. Puistoalueelle johdettavat hulevedet viivytetään patoaltaiden, hulevesiaiheiden sekä maastonmuotoilun avulla. Yleensä patoaltaat ovat kuivina ja käytettävissä virkistykseen. Hulevesiaiheet muotoillaan siten, että ne ovat kuivanakin kauniita. 

Alueen rakentuessa parannetaan myös vesihuollon toimivuutta uusimalla alueen vesihuoltoverkosto. Nykyisen verkoston toimivuus on paikoin puutteellista johtuen putkien painumista.  

Alueen infran toteuttaminen vaiheittain ja osa-alueittain vuosien 2020-2025 aikana on huomioitu suunnitteluratkaisuissa. Alueella vallitsevat pohjaolosuhteet ja vaiheittain rakentaminen asettavat rakentamiselle haasteita ja osaltaan nostavat rakentamiskustannuksia.

Alue on suurelta osin vanhaa teollisuusaluetta, jonka vuoksi pilaantuneiden maiden käsittelykustannukset tulevat olemaan merkittävät. Tässä vaiheessa arvioidut yleisten alueiden pilaantuneiden maiden käsittelystä aiheutuvat kustannukset ovat noin 1 milj. euroa. Pilaantuneiden maa-ainesten laajuus ja sen mukana niistä aiheutuvat kustannukset selviävät lopullisesti vasta rakentamisen aikana. Edellä esitetty kustannusarvio perustuu tehtyihin ennakkotutkimuksiin.

Kustannusarvio (alv 0 %):

- kadut, puistot ja aukio 12,2 milj. euroa (ilman vesihuollon kustannuksia), ja

- pilaantuneiden maiden käsittely 1,0 milj. euroa.

Kustannusarvio on näin ollen yhteensä 13,2 milj.

Kaava-alueen kustannuksia seurataan kaupungin vuosijohtamisen prosessin mukaisesti lautakunnalle ja kaupunginhallitukselle annettavien kk- ja ovk-raportointien yhteydessä.

Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

Kustannusarviossa ei ole mukana asemakaavasuunnitelman mukaisen satamaraiteen mahdollisia siirtokustannuksia eikä vesihuollon kustannuksia. Satamaraiteelle tehtävät toimenpiteet tarkentuvat alueen rakentumisen aikana erillisten päätösten mukaan. Kustannusarvio ei sisällä myöskään Turun Vesihuolto Oy:n kustannuksia (3,8 milj. euroa) eikä yleisiltä alueilta mahdollisesti purettavaksi tulevia rakennuksia.

Kirstinpuiston infran toteuttamisen myötä alueelta tulee luovutettavaksi kaupungin tontteja, joiden myyntituloilla katetaan infran rakentamiskustannuksia. Lisäksi kaava-alueen yksityiset maanomistajat osallistuvat yhdyskuntarakennekustannuksiin maksamalla kaupungille maankäyttösopimuskorvauksia. Näiden tulojen yhteenlaskettu arvio tällä hetkellä on noin 35 miljoonaa euroa. Tässä summassa ei kuitenkaan ole huomioitu kaupungin omistamien rakennusten purkukustannuksia.

Hallintosäännön 32 §:n uuden 8) -kohdan mukaisesti kaupunginvaltuuston tehtävänä on hyväksyä asemakaavan hyväksymisen yhteydessä maankäytön hankkeen infrakustannusarvio.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Kirstinpuiston asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 13,2 miljoonaa euroa, ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi Kirstinpuiston asemakaavan käsittelyn yhteydessä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Ilvessalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 418

Pöydältä 22.10.2019 § 412.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 91

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Kirstinpuiston asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 13,2 miljoonaa euroa.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kattelus ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Vornanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto