Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5610.02.20208

1030-2020 (01 01 00)

Johtavan terveystarkastajan viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan johtavan terveystarkastajan virka 1.3.2020 lukien.

Kh § 56

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 28.1.2020:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen ympäristöterveys -yksikköön perustetaan 1.3.2020 lukien johtavan terveystarkastajan virka (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.522,88 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva tutkinto terveydensuojelulain 7.3 §:n sekä elintarvekelain 35 § ja 88 §:n mukaisesti sekä riittävä kokemus esimiestehtävistä. Toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettava virka saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksen mukaan ympäristöterveydessä työskentelee 11 terveystarkastajaa, jotka ovat jakautuneet kahteen tiimiin. Elintarvikevalvonnan tiimissä työskentelee tällä hetkellä 6 ja terveydensuojelun tiimissä 5 terveystarkastajaa. Lisäksi yhden elintarvikevalvonnan terveystarkastajan rekrytointi on kesken. Terveystarkastajien lisäksi yksikössä työskentelee ympäristöterveyspäällikkö ja kaupungineläinlääkäri sekä eläinhoitolassa 2 eläintenhoitajaa, eläinsuojeluvalvoja ja valvontaeläinlääkäri. Lisäksi osa-aikaisen (50 %) kaupungineläinlääkärin rekrytointi on kesken.

Yksikköä johtaa ympäristöterveyspäällikkö, joka on yksikön ainoa esimies. Perustettavan viran tarpeellisuutta on perusteltu mm. sillä, että ympäristöterveydessä 17 suoran alaisen johtaminen on kuormittavaa ja vie siinä määrin aikaa, että yksikköön tulee saada toinen lähiesimies. Toimialan esityksen mukaan johtava terveystarkastaja sijoittuisi elintarvikevalvonnan tiimin lähiesimieheksi ja olisi samalla ympäristöterveyspäällikön varahenkilö. Muiden yksikön työntekijöiden ja viranhaltijoiden lähiesimiehenä jatkaisi ympäristöterveyspäällikkö. Johtavan terveystarkastajan tehtävistä 40 % muodostuisi elintarvikevalvonnan terveystarkastajan tehtävistä. Loppuosa työajasta muodostuisi elintarvikevalvonnan lähiesimiestehtävistä sekä koko ympäristöterveyden yksikön prosessien kehittämisestä ja sen koordinoinnista.

Viran perustamisen kustannukset ovat perustamisvuonna 46.000 euroa ja vuositasolla 57.000 euroa. Toimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmassa on hyväksytty johtavan terveystarkastajan viran perustaminen.

Toimialajohtaja on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.522,88 €/kk. TS:n TVA-ryhmä on kokouksessaan 21.1.2020 käsitellyt perustettavan johtavan terveystarkastajan viran tehtäväkuvauksen sekä tehtävän vaativuustekijät -lomakkeen ja arvioinut tehtävän vaativuustason. Arvioinnin perusteella perustettavan viran tehtäväkohtaisen palkan tulisi olla 3.522,88 euroa kuukaudessa. Strategisella HR:llä ei ole huomauttamista perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisesta palkasta.

Toimialajohtaja on esittänyt perustettavan viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva tutkinto terveydensuojelulain 7.3 §:n sekä elintarvekelain 35 § ja 88 §:n mukaisesti sekä riittävä kokemus esimiestehtävistä. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitetyn viran kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Laivorannan esitys päätösehdotuksen hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 56
Liite 1:Esitys viran perustamisesta