Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3703.02.20207

7099-2019 (00 04 01, 05 13 00)

Perheoikeudellisten palvelujen tuottaminen ylikunnallisena yhteistyönä ja liikkeenluovutuksen vastaanottaminen

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 8.1.2020 käsitellyt periaatepäätöstä perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä ylikunnallisena yhteistyönä ja 29.1.2020 hyväksynyt osaltaan mallin kuntien kanssa tehtävistä palvelusopimuksista ja liikkeenluovutussopimuksista. Toiminta on tarkoitus käynnistää 1.3.2020. Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi kuntien kanssa tehtävät palvelusopimukset perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä ja liikkeenluovutussopimukset, joilla eräiden sopimuskuntien lastenvalvojat siirtyvät Turun kaupungin palvelukseen.

Kh § 37

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen, johtava kaupunginlakimies Laura Klami ja lakimies Annika Nieminen:

Perheoikeudellisten palvelujen organisointiin liittyvä suunnittelu- ja valmistelutyö on käynnistetty osana vuosien 2017-2018 aikana toiminutta ”Lupa auttaa” -hanketta. Hanke oli osa kansallista lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). Hankkeen päättymisen jälkeen on suunnittelua jatkettu kuntien välisenä yhteistyönä, jota on koordinoinut Turun kaupunki.

Valmistelun pohjalta esitetään, että perheoikeudelliset palvelut (isyyden tunnustaminen ja selvittäminen, äitiyden tunnustaminen ja selvittäminen, lapsen ja puolison elatusavun turvaaminen, lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen, adoptioneuvonta, tapaamisten ja vaihtojen tuki ja valvonta) kootaan alueelliseen yksikköön.

Tavoitteena on tarjota asiakkaille yhdenvertaista palvelua suomen ja ruotsin kielellä, nopeuttaa palveluun pääsyä, mahdollistaa joustavuus toimipisteiden valinnassa sekä turvata asiantuntijuus kaikissa tilanteissa.

Tarkoitus on järjestää perheoikeudelliset palvelut seuraavien kuntien asukkaille: Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Kustavi, Laitila, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Vehmaa. Kukin kunta tai kuntayhtymä tekee erikseen päätöksen toiminnan siirrosta perustettavalle perheoikeudelliselle yksikölle. Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten osalta päätöksen tekee perusturvakuntayhtymä Akseli ja Ruskon osalta Raision kaupunki, joka vastaa Ruskon kunnan sosiaali- ja terveydenhuollosta perustuen Raision ja Ruskon yhteistoimintasopimukseen.

Perheoikeudellinen yksikkö sijoittuu hallinnollisesti Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelle. Yksikön kokonaisvahvuus on 25 (palveluesimies, 2 toimistosihteeriä, 5 sosiaalityöntekijää, 2 sosiaaliohjaajaa, 2 lakimies/lastenvalvojaa, 13 lastenvalvojaa). Yksikön pysyvät toimipisteet sijaitsevat Turussa, Salossa, Paraisilla ja Laitilassa. Pysyvien toimipisteiden lisäksi asiakasvastaanottoa järjestetään erikseen määriteltyinä päivinä muissakin alueen jäsenkunnissa ajanvarausperusteisesti.

Kunkin kunnan kanssa tehdään palvelusopimus, jonka mukaan Turun kaupunki vastaa palvelun tuottajakuntana sopimuskuntien perheoikeudellisten palvelujen tuottamisesta 1.3.2020 alkaen, Raision ja Salon kaupungin osalta 1.4.2020 alkaen.

Perusturvakuntayhtymä Akseli, Kaarinan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Naantalin kaupunki, Paraisten kaupunki, Raision kaupunki sekä Salon kaupunki luovuttavat perheoikeudelliselle yksikölle liikkeenluovutuksena nykyisen lastenvalvojapalvelutuotantonsa. Työ- ja virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-edut siirtyvät luovuttavalta kunnalta tai kuntayhtymältä Turun kaupungille. Niiden kuntien tai kuntayhtymien kanssa, jotka luovuttavat Turun kaupungille lastenvalvojatoimintonsa ja niihin liittyvän henkilöstön, tehdään palvelusopimuksen lisäksi liikkeenluovutussopimus. Luovutushetki on pääosin 1.3.2020, mutta Raision ja Salon kaupungin osalta 1.4.2020.

Toiminnasta syntyvät kustannukset jaetaan sopijakuntien kesken suhteutettuna asukaslukuun. Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt järjestelyn alustavaa kustannusarviota vuodelle 2020 sekä arviota kustannusten jakautumisesta kunnille. Tarkoitus on, että väestöperusteisesti jaettavien kustannusten lisäksi kunnat vastaavat tarvittaessa ostopalveluina (esim. tuetut ja valvotut tapaamiset/adoptioneuvonta) hankittavien palvelujen kustannuksista oman kuntansa asukkaiden käytön mukaan. Lisäksi järjestelyyn liittyy kolmen kaupungin, Laitila, Parainen ja Salo, kanssa tehtävät toimipisteiden tilojen vuokrasopimukset. Luovutussopimusten liitteet valmistuvat ennen luovutushetkeä. Täsmennysten tarpeesta johtuen tulee varata kaupunginjohtajalle oikeus tehdä lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia asiakirjoihin.

Asia on käsitelty hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 22.1.2020 ja yhteistyötoimikunnassa 28.1.2020. Sosiaali- ja terveyslautakunta on 8.1.2020 käsitellyt periaatepäätöstä perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä ylikunnallisena yhteistyönä ja 29.1.2020 hyväksynyt osaltaan mallin kuntien kanssa tehtävistä palvelusopimuksista ja liikkeenluovutussopimuksista.

Turun kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 29.5.2017 § 105 ja 29.1.2018 § 8) 33 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Liite 1Luonnokset palvelusopimuksiksi perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä kuntien välisenä yhteistyönä

Liite 2Luonnokset liikkeenluovutussopimukseksi lastenvalvojatoimintojen luovutus Turun kaupungille

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Kh § 37
Liite 1:Luonnokset palvelusopimuksiksi perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä kuntien välisenä yhteistyönä
Liite 2:Luonnokset liikkeenluovutussopimukseksi lastenvalvojatoimintojen luovutus Turun kaupungille