Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3503.02.20204

3627-2018 (10 03 01, 02 08 00, 00 00 01)

Turun Kauppatorin suunnittelukilpailu -hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Kauppatorin alueen suunnittelukilpailun kilpailuohjelman hyväksymistä, kaupunginhallituksen edustajan nimeämistä kilpailun tuomaristoon ja kilpailun käynnistämistä.

Kh § 35

Projektijohtaja Janne Laine 30.1.2020:

Turun Kauppatorin ja sitä ympäröivien katujen rakennussuunnittelu on käynnissä. Rakennussuunnittelun aikana laaditaan yksityiskohtaiset suunnitelmat rakentamista varten. Suunnittelutyötä on tehty samanaikaisesti maanalaisten tilojen suunnittelun kanssa ja hankkeen osapuolten kesken on pyritty löytämään ratkaisut, jotka eivät sulje pois jäljempänä tehtäviä suunnitteluratkaisuja. Monet suunnitelmaratkaisuista ovat kuitenkin usean yksittäisen asian kompromisseja tai yhteensovitusten tulos.

Nyt käynnistettävällä kilpailulla on tarkoitus hakea ratkaisu torikokonaisuuden yhtenäiseen ilmeeseen sekä hakea ideoita eri kiinteiden rakenteiden toteutettavaan muotoon. Lisäksi kilpailussa odotetaan saatavan ehdotuksia valaistukseen liittyen. Kilpailuohjelman mukaisesti tehtävänä on laatia idearikas, toiminnallisesti kiinnostava, korkeatasoinen, visuaalisesti kiinnostava kokonaissuunnitelma, joka nivoo yhteen torille sijoittuvat elementit.

Kilpailuohjelmassa on Turun kaupungin strategian tavoitteista nostettu seuraavat kohdat suunnittelun lähtökohdiksi:

- Kaupunkikulttuurin edelläkävijä ja aktiiviset kaupunkilaiset,

- Elinvoimainen ja merkittävä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunki, jolla on pitkä historia,

- Laadukas kaupunkiympäristö ja tiivistyvä kaupunki,

- Hiilineutraali Turku vuonna 2030.

Kilpailuohjelmassa on esitetty Kauppatorin suunnittelutilanne sekä aikaisemmat päätökset ja suunnitelmat, joihin laadittavan kilpailuehdotuksen tulee perustua. Kilpailuohjelman mukaisesti kilpailutöiden tulee sisältää vähintään seuraavat elementit: vesiaihe, esiintymislava, luistelualue, valaisimet, linja-autojen lataustolpat, istutusaltaat ja portaat, kiinteät kalusteet, historian esiintuominen, mainospylonit sekä ilmanlaadunmittausasema.

Aikaisemmin suoritetuissa asukaskyselyissä vesiaiheen toteuttaminen torille on koettu tärkeäksi. Samoin esiintymislava, joka mahdollistaa pienten ja suurempien tapahtumien tai esitysten tuottamisen torilla. Aikaisemmassa suunnitteluvaiheessa torille on ideoitu luistelualuetta ja asukaskyselyssä myös sen toteuttamista pidettiin hyvänä. Kiinteät rakenteet kuten valaisimet, istutusaltaat, portaat ja kalusteet ovat tärkeä osa visuaalisen ilmeen kokonaisuutta. Tähän kokonaisuuteen liittyen on tarkoituksenmukaista miettiä jo valmiiksi linja-autojen lataustolppien ulkonäkö, jotta niiden soveltuvuudesta kaupunkikuvaan voidaan varmistua jo ennen varsinaista päätöksentekoa latausjärjestelmien hankinnasta.

Kauppatorin asemakaava edellyttää Kauppatorilla sijaitsevan ilmanlaadunmittausaseman pysyttämistä alueella ja sen sijoittamista toripaviljonkeihin. Samat asemakaavamääräykset edellyttävät maanalaisten tilojen poistoilman tuomista ulos paviljonkirakennuksiin integroituja kanavia pitkin. Jo yksistään tästä syystä ilmanlaadunmittauksen toteuttaminen paviljonkirakennuksiin vääristäisi mittaustuloksia oleellisesti. Mittauslaitteiston sijoittaminen paviljonkirakennuksiin on mahdotonta johtuen myös muista teknisistä rajoitteista kuten etäisyydestä mittalaitteiston ja keräimien välillä. Paviljonkirakennusten katolta on liian pitkä etäisyys itse mittauslaitteistolle eikä mittauslaitteistoilla ole tasaista kattopinta-alaa riittävästi. Nyt järjestettävällä suunnittelukilpailulla haetaan ratkaisua mihin ja millaiseen rakenteeseen mittauslaitteisto voitaisiin sijoittaa. Laitteiston voi kilpailuohjelman mukaisesti integroida osaksi esimerkiksi taide-elementtiä tai esiintymislavaa.

Yhtenä osa-alueena kilpailutöissä on kauppatorin historian esiintuominen. Kaupunginhallituksen päätöksen (Kh 20.8.2018 § 306 3627-2018) mukaisesti torin pinnan uudistamisessa huomioidaan arkeologisissa kaivauksissa tehtyjen löydösten ainakin osittainen säilyminen torilla esimerkiksi osana paviljonkeja. Suunnitteluohjelmassa on kuvattu torin historia sekä löytöjä. Kilpailuohjelman mukaisesti kilpailutyössä tulee esittää tapa, miten arkeologiset kivet tai historia muuten tulevat esiin jatkossa torilla.

Kaupunginhallituksen em. päätöksen mukaisesti kilpailutyöt on tarkoitus asettaa nähtäville ja kerätä asukkaiden mielipiteitä suunnitelmista ennen kilpailun voittajan julkistamista. Muita keskeisimpiä arvosteluperusteita ovat torialueen toimivuuden ja torikaupan sujuvuuden lisäksi kaupunkikuvallinen kokonaisidea, vetovoimainen ja monipuolisesti toimiva kaupunkitila, toteuttamiskelpoisuus, erilaisten käyttäjäryhmien huomioiminen sekä toiminallisuus eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Suunnittelukilpailu järjestetään kaksivaiheisena, jossa ensimmäisessä vaiheessa suunnitteluryhmiä pyydetään ilmoittamaan halukkuutensa osallistua kilpailuun. Ilmoittautumisten perusteella kilpailun ohjausryhmä valitsee ja kutsuu kilpailuun enintään viisi (5) kilpailuryhmää. Valintaperusteina käytetään esitettyjä referenssikohteita, ryhmän osaamista ja kokoonpanoa sekä aikaisempaa menestystä. Jokaiselle kilpailuun kutsuttavalle ja hyväksytyn kilpailutyön tehneelle ryhmälle maksetaan osallistumispalkkiona 7.500 euroa. Kilpailun voittajalle maksetaan osallistumispalkkion sijasta palkintona 20.000 euroa. Tuomaristo voi perustellusta syystä päättää palkinnon jakamisesta myös toisin.

Kilpailukutsu on tarkoitus julkaista 4.2.2020 ja ilmoittautuminen kutsukilpailuun päättyy 28.2.2020. Kilpailuehdotusten sisäänjättö tapahtuu 8.5.2020 ja voittaja on tarkoitus julkaista 17.6.2020. Aikataululla pyritään varmistamaan, että jatkosuunnittelu voi käynnistyä kesällä ja ensimmäisiä rakenteita olisi mahdollista toteuttaa jo vuoden 2020 lopulla.

Kilpailutöiden arvioinnin tuloksena tuomaristo tulee esittämään kaupunginhallitukselle kilpailutuloksen vahvistamista sekä ehdotuksen jatkotoimenpiteistä. Tavoitteena on, että kilpailun tuloksia hyödynnetään rakennussuunnittelussa sekä materiaali- ja laitevalinnoissa. Lähtökohtana on, että hyväksyttyihin katusuunnitelmiin ei tehdä vähäisiä merkittävämpiä muutoksia vaan toteutettavat ratkaisut voidaan käsitellä osana yksityiskohtaisten rakennussuunnitelmien laatimista ja hyväksytyn hankkeen kokonaisbudjetin raameissa. Kilpailutyön kohteena olevien rakenteiden kokonaiskustannusarvio on noin 1.000.000 euroa lukuun ottamatta linja-autojen lataustolppia, joiden toteutus sisältyy myöhemmin päätettäviin investointihankkeisiin.

Uusille kiinteille rakenteille, joita ei ole katusuunnitelmassa aikaisemmin käsitelty kuten ilmanlaadunmittaustila, tullaan hakemaan erikseen toimenpide- tai rakennuslupaa.

Kaupunginhallitus on 20.8.2018 osana asiakokonaisuutta päättänyt, että suunnittelukilpailun käynnistämisestä kilpailuohjelmineen päättää kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto. Voimassa olevan hallintosäännön (Kv 29.1.2018 § 8) pykälän § 35 mukaisesti kaupunkikehitysjaoston toimivaltaan ei kuitenkaan kuulu kilpailun käynnistäminen tai kilpailuohjelmien hyväksyminen. Hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallitus johtaa kaupunkikehittämistä ja maankäyttöä sekä päättää hankesuunnitelmista. Tästä syystä kilpailun käynnistämistä ja kilpailuohjelman hyväksymistä esitetään kaupunginhallitukselle.

Liite 1Kilpailuohjelma 17.1.2020 (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 momentti 2 kohta)

Oheismateriaali 1Katusuunnitelma kooste 15.4.2016

Oheismateriaali 2Katusuunnitelmaselostus 15.4.2016

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

hyväksyä liitteenä 1 olevan Kauppatorin suunnittelukilpailun kilpailuohjelman sekä vahvistaa kilpailuun osallistuville maksettavat palkkiot ja palkinnon kokonaissumman,

oikeuttaa tekemään liitteenä 1 olevaan kilpailuohjelmaan tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja

nimetä kilpailun tuomaristoon kaupunginhallituksen edustajan.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää suunnittelukilpailun siten, että hankintaan liittyvä hankintailmoitus voidaan julkaista hilma-hankintakanavalla mahdollisista valituksista huolimatta ja

esitys jatkotoimenpiteistä tulee tuoda kaupunginhallituksen päätettäväksi kilpailutuloksen vahvistamisesityksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että kaupunginhallituksen edustajaksi tuomaristoon nimettiin Mikaela Sundqvist.

Päätös asiassa tehtiin tuomaristoon nimettävän kaupunginhallituksen edustajan osalta Katteluksen Kousa-Kuusiston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti ja muilta osin esittelijän tekemästä ehdotuksesta.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 35
Liite 1:Kilpailuohjelma 17.1.2020 (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 momentti 2 kohta)