SIJOITUSSUUNNITELMA VUODELLE 2020

 

Sijoitusten pääperiaatteet 2020

 

Kaupungin tavoitteena on kaikissa sijoituksissa säilyttää olemassa oleva varallisuus ja tuoton osalta tavoitella kokonaisuuden osalta absoluuttista euromääräistä tuottoa. Näin ollen tuottoa ei suoraan verrata pääomamarkkinoilla saatavaan tietyn instrumentin tai indeksin tms. tuottoon. Yksittäisen sijoituksen tuotto voi kuitenkin olla negatiivinen tai positiivinen. Euromääräiset tuottotavoitteet sisältyvät pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymään vuoden 2020 talousarvioon.

Kaupunki noudattaa sijoitustoiminnassaan hyväksyttyjen sijoitusperiaatteiden mukaisia eettisiä periaatteita sekä vastuullisuuden sijoittamisen periaatteita, jotka ottavat huomioon ympäristön, kestävän kehityksen, yhteiskunnan ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat varainhoidossa ja sijoituspäätöksiä tehtäessä. Lisäksi otetaan huomioon kaupungin hyväksymän strategian mukaisia arvoja, jonka eräänä tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2029 mennessä.

Tätä sijoitussuunnitelmaa noudatetaan, kunnes seuraavan vuoden sijoitussuunnitelma on hyväksytty.

Kaupungin rahastojen sijoitustoimintaa ohjaa kaupunginhallituksen nimittämä sijoitustoimikunta, joka antaa suosituksia liittyen rahastojen sijoitusprofiiliin, allokaatioon ja riskitasoon.

 

Sijoitustavoitteet 2020

 

Kassavarannon tuotoksi arvioidaan 1 – 1,5 milj. euroa. Tämä vastaa 0,7 – 1,0 %:n keskimääräistä tuottoa. Kassavaranto oli vuodenvaihteessa 204,2 milj. euroa, mutta keskimäärin 203 milj. euroa vuonna 2019. Tuottoarvio on korkea nykyiseen korkotasoon verrattuna, mutta tuotot perustuvat osittain olemassa oleviin yli vuoden pituisiin sijoituksiin. Maksuliiketileiltä ei odoteta saatavan korkotuloja. Eräiltä osin maksuliiketilien korko on negatiivinen ainakin alkuvuonna. Kassan pitkäaikaisten korkosijoitusten määrää ja riskitasoa tullaan vähentämään vuoden 2020 hallitusti. Alhainen korkotaso ja sen myötä velkakirjojen korkea arvostus puoltavat joukkovelkakirjojen myyntiä.

Vahinkorahaston osalta on talousarvioon merkitty 1,5 milj. euron netto-tuottotavoite vuodelle 2020, joka vastaa noin 3 %:n tuottoa vuoden lopun pääomalle ja perustuu arvioidulle myönteiselle kehitykselle pääomamarkkinoilla. Tuotto muodostuu pääosin korkotuloista, osingoista ja pääomien nettovoitoista. Vahinkorahaston pääoma on 47,6 milj. euroa.

Lahjoitusrahastojen osalta, joiden pääoma on yhteensä 26,6 milj. euroa, ei ole euromääräistä tuottotavoitetta, mutta tavoitteena on positiivinen tuotto, joka mahdollistaa stipendien ja säännöissä mainitun muun tuoton jaon.

 

Sijoitusten painopistealueita 2020

 

Osa kassavarannon sijoituksista pidetään maksuvalmiuden takia maksuliiketileillä sekä likvideissä alle viiden vuoden pituisissa sijoituksissa. Maksuliiketileiltä ei nykyisessä korkotilanteessa enää saa korkotuloa. Tämän takia maksuliiketileillä oleva määrä pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä ja kassavarannon määrää tullaan vuoden 2020 kuluessa alentamaan.

Joukkovelkakirjalainojen määrää ja riskitasoa kassan sijoituksissa tullaan vähentämään vuoden aikana markkinatilanne huomioiden noin 50 – 80 milj. euroon.

Lyhyissä (alle vuoden) rahamarkkinasijoituksissa tai joukkovelkakirjalainoissa tuotto – riskisuhde on heikko johtuen alhaisesta korkotasosta, minkä vuoksi sijoituksia niihin tullaan välttämään ja mahdollisesti olemassa olevia sijoituksia ei uusita.

Korkotason odotetaan pysyvän ennallaan vuoden 2020 aikana. Kassavarannossa tähän on jo varauduttu aiemmin ja nykyiset korkosijoitukset eivät ole herkkiä korkotason nousulle. Vuoden vaihteen kassasijoituksilla (pääosin 1 – 4 vuoden pituisia) odotetaan saatavan vuoden aikana kohtuullinen tuotto, tosin tuottotaso tulee alenemaan johtuen sijoitusten määrän vähentämisestä ja riskitason alas ajamisesta.

Kassavarannon sijoitusten ja pitkäaikaisten lainojen korkoriskiä tulee tarkasteltaessa kokonaisuutena. Tarvittaessa tehdään muutoksia korkojakaumiin, joka tukee kaupunkikonsernin suurista investoinneista aiheutuvaa korkoriskin hallintaa.

Omien rahastojen osalta korkosijoitukset tukevat kaupungin maksuvalmiutta ja tämä vaikuttaa erityisesti uusien korkosijoitusten valintaan, joiden likviditeettiä ja hyvää luottokelpoisuutta korostetaan.

Kaupungin omien rahastojen suoria osakesijoituksia tullaan hallitusti vähentämään markkinatilanne huomioiden ja kaupunginhallituksen nimittämän sijoitustoimikunnan ohjeistus huomioiden. Suorista osakesijoituksista vapautuva pääoma tullaan sijoittamaan uudelleen pääosin ETF-tuotteisiin. (Exhange Traded Funds). Tavoitteena on saavuttaa sama tuotto alemmalla riskitasolla.

Vahinkorahastojen mahdollisiin vahinkotapahtumiin tulee varautua pitämällä riittävää osaa omaisuutta likvideissä sijoituksissa.

Vahinkorahaston ja lahjoitusrahastojen mahdollisia uusia korkosijoitusten maturiteetti pidetään pääosin normaalia alhaisempana eli 1 – 7 vuotisissa sijoituksissa

 

Seuraavassa taulukossa on kassavarojen sijoitussuunnitelma vuodelle 2020:

 

KASSAVAROJEN SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN (365 kalenteripäivän liukuva keskiarvo)

SUUNNITELMA

2020 / %

ALLOKAATIOTAVOITE VUODEN 2020 LOPUSSA

 

 

 

Pitkät korkosijoitukset (yli vuoden)

 

 

– joukkovelkakirjat ja korkorahastot

40 – 60 %

n. 50 - 80 milj. euroa

(yli vuoden pituisia sijoituksia)

 

Lyhyet korkosijoitukset (alle vuoden) ja käteinen

 

 

– talletukset, rahamarkkinainstrumentit, lyhyet korkorahastot ja joukkovelkakirjalainat ym.

40 – 60 %

n. 40 - 60 milj. euroa

käteinen (maksuliiketileillä, joille ei makseta sopimuksen mukaan korkoa tällä hetkellä )

0 - 1 %

n. 0 - 1 milj. euroa

YHTEENSÄ

100 %

 

 

Seuraavassa taulukossa on vahinkorahaston ja lahjoitusrahastojen yhteenlasketun pääoman (74,2 meur) sijoitussuunnitelma vuodelle 2020:

 

VAHINKORAHASTON JA LAHJOITUSRAHASTOJEN

SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN

(taseen loppusummasta)

SUUNNITELMA

2020 / %

ALLOKAATIOTAVOITE VUODEN 2020 LOPUSSA / %

 

 

 

Osakkeet ja osuudet

Sijoitusrahastot, ETF:t ja osakesijoitukset, kiinteistörahastot sekä muut oman pääoman ehtoiset sijoitukset

enintään 50 %

32 – 40 meur

Pitkät korkosijoitukset (yli vuoden)

Antolainat tytäryhtiöille

 

13 -15 %

10 – 12 meur

- joukkovelkakirjat ja korkorahastot

25 – 30 %

26 – 30 meur

- vaihtoehtoiset korkosijoitukset

10 - 15 %

7 - 10 meur

Lyhyet korkosijoitukset (alle vuoden)

-alle vuoden jvk – sijoitukset ym.

0 – 5 %

0 – 3 meur

- rahamarkkinainstrumentit ym. (ml. käteinen)

0 – 5 %

0 – 3 meur

 

 

 

YHTEENSÄ

100 %