Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2420.01.20207

411-2020 (01 01 00)

Neljän pysäköinnintarkastajan viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan neljä pysäköinnintarkastajan virkaa 1.2.2020 lukien

Kh § 24

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 14.1.2020:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -yksikköön perustetaan 1.2.2020 lukien neljä (4) pysäköinnintarkastajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 1.983,64 €/kk (KVTES, 08TAR070) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on tehtävien hoitamiseen tarpeellinen liikennettä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen tuntemus (laki pysäköinninvalvonnasta 12 §). Toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettavista viroista kaksi saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksen mukaan neljän pysäköinnintarkastajan vakanssin perustaminen sisältyy Turun kaupunginvaltuuston hyväksymiin sopeuttamistoimenpiteisiin. Nykyisillä maksullisuusvyöhykkeillä ja maksullisuuden aikarajoituksilla tarvetta olisi kahdelle uudelle pysäköinnintarkastajan vakanssille. Tämän vuoksi 2 vakanssia on tarkoitus täyttää keväällä 2020. Sopeuttamistoimenpiteisiin sisältyy myös pysäköinnin maksullisten alueiden laajentaminen ja maksullisen ajan kasvattaminen alueilla tulevina vuosina. Tämän vuoksi toiset 2 vakanssia on tarkoitus täyttää näillä näkymin vasta vuonna 2022.

Toimialan näkemyksen mukaan pysäköinnintarkastajien tekemälle valvontatyölle on suuri tarve, koska kuntalaiset antavat runsaasti palautetta ja tekevät valvontapyyntöjä pysäköinnintarkastukselle. Pysäköinnintarkastajien lisääminen tehostaa valvontaa ja lisää siten myös kaupungin tuloja, koska valvonnan tehostuessa autoilijat maksavat pysäköinnistä tunnollisemmin välttääkseen virhemaksut. Yksi pysäköinnintarkastaja tuo kaupungille nettotuloa pysäköintitulojen lisääntymisen ja virhemaksujen määräämisen myötä vajaat 150 000 euroa vuodessa. Tästä summasta on vähennetty palkat, toimiston ja muun henkilökunnan tarvittavat kulut, vaatteet ym. Neljän uuden vakanssin perustaminen tuo siten kaupungille laskennallisesti lisätuloja nettona lähes 600 000 euroa vuodessa (sen jälkeen, kun kaikki virat on täytetty).

Pysäköinninvalvonnassa on tällä hetkellä 13 pysäköinnintarkastajan vakanssia, joista tällä hetkellä 11 on pysyvästi ja 2 määräaikaisesti täytettynä. Tällä hetkellä työssä olevien henkilöiden lisäksi henkilökuntaan kuuluu yksi työkokeilussa oleva henkilö.

Esityksen kustannusvaikutus kuluvana vuonna on n. 24.000 €/virka ja vuositasolla 32.000 €/virka. Neljän pysäköinnintarkastajan viran perustaminen sisältyy Turun kaupunginvaltuuston hyväksymiin sopeuttamistoimenpiteisiin. Strateginen HR toteaa, että virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee tehdä toimialan talousarvion muutoksena. Virkojen perustaminen lisää kaupungille pysäköintimaksutuloja, jolloin kokonaiskustannusvaikutus on positiivinen.

Toimialajohtaja on esittänyt perustettavien virkojen tehtäväkohtaiseksi palkaksi 1.983,64 €/kk, joka vastaa toimialalla entuudestaan olevien pysäköinnintarkastajan virkojen tehtäväkohtaista palkkaa. Strategisella HR:llä ei ole huomauttamista perustettavaksi esitettyjen virkojen tehtäväkohtaisesta palkasta.

Toimialajohtaja on esittänyt perustettavien virkojen kelpoisuusvaatimukseksi pysäköinninvalvonnasta annetun lain 12 §:ssä säädettyä pysäköinnintarkastajien kelpoisuusvaatimusta, joka on tehtävien hoitamiseen tarpeellinen liikennettä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen tuntemus. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitettyjen virkojen kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys neljän pysäköinnintarkastaja viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -yksikköön perustetaan 1.2.2020 lukien neljä (4) pysäköinnintarkastajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 1.983,64 €/kk (KVTES, 08TAR070) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on tehtävien hoitamiseen tarpeellinen liikennettä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen tuntemus (laki pysäköinninvalvonnasta 12 §) ja,

että kaupunkiympäristötoimiala saa täyttää perustettavista viroista kaksi ilman erillistä täyttölupaa julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 24
Liite 1:Esitys neljän pysäköinnintarkastaja viran perustamisesta