Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2720.01.202010

12513-2015 (613, 627)

Turun hallinto-oikeuden päätös koskien asemakaavanmuutosta, Kristiinankatu 2- Suomen pankki

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Kristiinankatu 2:n asemakaavanmuutoksesta tehdyn valituksen.

Kh § 27

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 10.1.2020:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.1.2019 § 10 asemakaavanmuutoksen koskien VII kaupunginosan korttelin 2 tonttia 1001 osoitteessa Kristiinankatu 2b. Asemakaavanmuutoksella suojellaan tontilla sijaitseva entinen pankkirakennus ja mahdollistetaan portaittain kahdeksankerroksiseksi nousevan uudisrakennuksen rakentaminen sekä pankkirakennuksen asuntojen laajentaminen ullakkotilaan. Naapuritontit 853-7-2-5 ja 853-7-2-12 omistava asunto-osakeyhtiö on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut katselmuksen toimittamista. Hallinto-oikeus toimitti kaavanmuutosalueella ja sen ympäristössä katselmuksen 26.9.2019.

Turun hallinto-oikeudessa asian esittelijänä toimineen hallinto-oikeustuomarin laatiman äänestyslausunnon mukaan kaupunginvaltuuston päätös tulisi kumota, koska päätös on rakennettua ympäristöä ja siihen liittyviä erityisiä arvoja koskevan sisältövaatimuksen vastainen. Äänestyslausunnossa viitataan Museokeskuksen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen asemakaavanmuutoksesta antamiin lausuntoihin, joiden mukaan esitetty uudisrakentaminen on ristiriidassa entisen pankkirakennuksen suojelutavoitteiden kanssa heikentäen sen arvoa. 

Turun hallinto-oikeus on kuitenkin päätöksellään 30.12.2019 hylännyt valituksen. Hallinto-oikeus toteaa, että kaavamuutos perustuu sen merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttämiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavaratkaisu täyttää viihtyisää elinympäristöä koskevan sisältövaatimuksen, kun otetaan huomioon elinympäristöön kohdistuvien vaikutusten vähäisyys kyseistä tonttia laajemmalla alueella. Kaavanmuutoksella osoitettu rakentaminen ei merkityksellisesti heikennä pankkirakennukseen liittyviä suojelutavoitteita ja ottaa muutoinkin huomioon rakennetun ympäristön erityisine arvoineen, koska uudisrakennuksen terassimainen porrastus keventää rakennusmassaa ja ympäristölle on muutoinkin ominaista rakennuskannan ajallinen kerroksellisuus. Kaava-alueen rajausta hallinto-oikeus pitää perusteltuna, koska kyse on pienialaisen uudisrakentamisen yhteensovittamisesta rakennussuojeluun ja näin ollen kaava-alue poikkeaa maankäytöllisiltä tavoitteiltaan lähialueista. Kaavassa osoitetulle rakentamisen määrälle on ollut myös maankäytölliset ja siten yhdenvertaisen kohtelun mukaiset perusteet, koska vastaavaa rakentamistehokkuutta on käytetty lähialueella voimassa olevissa kaavoissa ja lisärakentaminen mahdollistaa entisen Suomen pankin rakennuksen suojelun.  

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 30.12.2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta