Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä 
Johtaja110.01.2020 

324-2020 (02 05 03)

TVT Asunnot Oy:n tertiäärilainojen rahoitus ja takaisinosto

Va. rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 8.1.2020:

TVT Asunnot Oy on esittänyt kaupungille eräiden asuntokohteidensa oman pääoman osuuden rahoittamista sijoituksilla kohteiden tertiäärilainoihin yhteensä 2 420 765 euroa. Tertiäärilainat ovat pitkiä, 40 vuoden lainoja, joiden pääomaa voidaan lyhentää, kun kohteen rakentamiseen otettu korkotukilaina on maksettu kokonaisuudessaan pois. Tertiäärilainojen korko on korkotukilainsäädännön sallima enimmäiskorko omille varoille, lainan nostohetkellä 4 %, lukuun ottamatta yhtä lainaa, jonka korko on 6 %.

Kaupunkikonserniin kuuluvalla Turku 2029 –säätiöllä on ollut tarve etsiä pitkiä, vakaan tuoton takaavia lainainstrumentteja omaan sijoitussalkkuunsa ja konsernin kannalta on todettu tarkoituksenmukaiseksi ratkaisu, jossa säätiö merkitsee TVT Asuntojen tarjoamat tertiäärilainavelkakirjat kaupungin sijaan. Säätiön hallitus on tehnyt asiassa myönteisen päätöksen 27.11.2019. Koska säätiön tarkoituksena on käyttää ainakin osa sen peruspääomasta Turun historian museon rakentamisen rahoittamiseen, on tertiäärilainavelkakirjoihin otettu ehto, että kaupunki sitoutuu ostamaan velkakirjat takaisin säätiöltä aikaisintaan vuonna 2027 emissiokurssiin 100 %. Lainat sopivat hyvin kaupungin varovaiseen riskiprofiiliin ja vakaan tuoton tavoitteluun.

TVT:n hallitus käsitteli 17.12.2019 edellä mainittujen omarahoituslainojen ottamisen ja päätti lainojen ottamisen sillä edellytyksellä, että ennen lainasopimusten tekoa on saatava kaupungin päätös lainojen lopullisesta rahoittajasta.

Edellä esitettyyn viitaten esitän, että mainitut TVT Asuntojen esittämät tertiäärilainat yhteensä 2 420 765 euroa rahoitetaan Turku 2029 – säätiön toimesta ja että kaupunki sitoutuu ostamaan lainat takaisin säätiöltä aikaisintaan vuoden 2027 alusta.

Johtaja Valtteri Mikkola 10.1.2020:

PäätösPäätin, että

 

Valtteri Mikkola

talousjohtaja

talous- ja strategiaryhmän johtajan varahenkilönä

 

Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.

Jakelu

aoTVT Asunnot Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedXXXXX