Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1313.01.202013

14221-2019 (03 06 02)

Kaupungille esitetty toimenpidepyyntö rakennuksen painumisen ja rakennukseen syntyneiden halkeamien johdosta

Tiivistelmä:

As Oy Päivänhovilta (jälj. Päivänhovi) on saapunut kaupungille 2.10.2019 päivätty toimenpidepyyntö, jolla Päivänhovi vaatii kaupunkia korjaamaan rakennuksensa painuneen perustuksen ja rakennukseen syntyneet halkeamat, jotka vahingot Päivänhovi katsoo olevan seurausta kaupungin maanrakennustöistä rakennuksen lähistöllä syyskesällä ja syksyllä 2018. If Vahinkovakuutusyhtiö Oy on kaupungin vastuuvakuutuksen perusteella katsonut, ettei kaupunki voimassa olevan oikeuden mukaan ole asiassa korvausvelvollinen. Kaupunginlakimiehen käsityksen mukaan Päivänhovin toimenpidepyyntö on perusteeton.

Kh § 13

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen 7.1.2020:

As Oy Päivänhovi (jälj. Päivänhovi), jonka tontti rakennuksineen sijaitsee osoitteessa Puutarhakatu 7a, on lähettänyt Turun kaupungille 2.10.2019 päivätyn toimenpidepyynnön. Toimenpidepyynnössä Päivänhovi vaatii kaupunkia korjaamaan rakennuksensa perustuksen ja rakennukseen syntyneet halkeamat vahvistamalla rakennuksen perustuksen ja paikkaamalla halkeamat.

Kaupunki rakentamistyön tilaajana ja Kuntec Oy rakentamistyön urakoitsijana ovat 3.8.2018 tehneet urakkasopimuksen (jälj. urakkasopimus) urakasta nimellä ”Puutarhakatu väli: Käsityöläiskatu – Aurakatu” (jälj. urakka). Urakka on toteutettu Turussa Puutarhakadulla loppukesällä ja syksyllä 2018. Työt ovat jatkuneet myös vuonna 2019. Päivänhovi ilmoittaa, että se oli havainnut rakennuksen painuman syksyllä 2018, kun rakennuksen edustalla kevyenliikenteen väylällä oli tehty kaupungin maanrakennustöitä, joita oli suorittanut Kuntec Oy. Päivänhovin toimenpidepyyntö liittyy mainittuun urakkaan. Päivänhovi katsoo, että sen rakennuksen perustus on kysymyksessä olevan urakan johdosta ja sen aikana paikallisesti painunut ja rakennukseen on painumisen seurauksena syntynyt halkeamia.

Kaupunki on katualueen omistajana, ylläpitäjänä ja rakentajana vastuussa naapurikiinteistöille aiheutetuista vahingoista. Urakkasopimuksen perusteella Kuntec Oy on kuitenkin kysymyksessä olevan urakan toteutuksessa kolmannelle henkilölle mahdollisesti syntyneistä vahingoista viimekätisessä vastuussa.

Kyseinen vahinkoasia tulee arvioitavaksi joko eräistä naapuruussuhteista annetun lain (13.2.1920/26, jälj. naapuruussuhdelaki) tai ympäristövahinkojen korvaamisesta annetun lain (19.8.1994/737, jälj. ympäristövahinkolaki) perusteella. Näiden molempien lakien mukainen vastuu on tuottamuksesta riippumatonta. Korvausvastuu kuitenkin edellyttäisi, että Päivänhovin rakennuksen vauriot olisivat seurausta kaupungin rakentamistoimenpiteistä (syy-yhteyden olemassaolo).

Naapuruussuhdelain 9 §:ssä todetaan seuraavasti: ”Maata älköön kaivettako tai kuormitettako niin, että toisen maalla oleva rakennus kadottaa tukensa. Joka kaivaa maata tai kuormittaa sitä niin, että toisen maalla oleva rakennus muulla tavalla vahingoittuu, korvatkoon vahingon, mikäli se ei ole johtunut siitä, että rakennus oli puutteellisesti perustettu tahi muuten huolimattomasti rakennettu”.

Ympäristövahinkolain 1 §:ssä todetaan seuraavaa: ”Tässä laissa tarkoitettuna ympäristövahinkona korvataan tietyllä alueella harjoitetusta toiminnasta johtuva vahinko, joka on ympäristössä aiheutunut:

1) veden, ilman tai maaperän pilaantumisesta;

2) melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai hajusta; taikka

3) muusta vastaavasta häiriöstä.

Edellä 1 momentissa tarkoitettua toiminnan harjoittamista on myös tien, rautatien, sataman, lentoaseman tai muun näihin verrattavan liikennealueen pitäminen”.

Oy Finnrock Ab –nimisen yhtiön vanhempi konsultti on antanut 12.12.2018 päivätyn lausunnon Päivänhovin esittämistä vaurioista. Lausunnon mukaan Päivänhovi on reklamoinut vaurioistaan siinä vaiheessa, kun urakkaan liittyneet kaivuutyöt ovat olleet lähimmillään noin 30 metrin päässä Päivänhovin rakennuksesta. Lausunnon mukaan myöskään mitään syviä kaivantoja ei Päivänhovin rakennuksen lähellä ole tehty, minkä lisäksi rakennuksen halkeamat ovat olleet ulkoisesti vanhan näköisiä. Kyseisen konsultin mukaan Päivänhovin rakennuksen vaurioiden syntymekanismissa on kyse muusta kuin kyseiseen urakkaan liittyvistä kaivuutöistä.

Kaupunki on vastuuvakuutuksensa perusteella saattanut asian If Vahinkovakuutus Oyj:n (jälj. If) ratkaistavaksi. If on 12.12.2019 antanut asiassa korvauspäätöksen, jonka mukaan Päivänhovin vahinkoa ei korvata kaupungin vastuuvakuutuksesta, koska kaupunki ei voimassa olevan oikeuden mukaan ole korvausvelvollinen kyseisestä vahingosta. 

Edellä esitettyyn viitaten katson, että Päivänhovin kysymyksessä oleva toimenpidepyyntö on perusteeton. Kaupunginhallitus hylännee Päivänhovin toimenpidepyynnön.

Liite 1As Oy Päivänhovin toimenpidepyyntö 2.10.2019 liitteineen

Oheismateriaali 1Oy Finnrock Ab:n lausunto 12.12.2018

Oheismateriaali 2If Vahinkovakuutus Oy:n korvauspäätös 12.12.2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että As Oy Päivänhovin 2.10.2019 päivätty toimenpidepyyntö hylätään kokonaisuudessaan perusteettomana.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto-Osakeyhtiö Päivänhovi
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 13
Liite 1:As Oy Päivänhovin toimenpidepyyntö 2.10.2019 liitteineen