Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä 
Johtaja2013.12.2019 

14405-2019 (02.03)

Tullauspäätösten tilaaminen Tullilta

Controller Eija Laalo 12.12.2019:

Kaupungin EU:n ulkopuolelta tekemien tavarahankintojen tullausten ja kirjanpidon kirjausten käsittelyssä on ollut haasteita. Tämän toiminnan oikeellisuutta toimialoilla on pyritty parantamaan Sarastian ja kaupungin yhteistoimin kevään aikana järjestämissä arvonlisäveroa koskevissa keskustelutilaisuuksissa ja asiaa koskevan ohjeistuksen valmistelulla (Hankinnat ulkomailta ja tavaran maahantuonnin tullaus -ohje on valmistelussa). Tällä hetkellä esiintyy ongelmia, jonka seurauksena Sarastia Oy:llä on ollut vaikeuksia täyttää kaupungin velvoitteet tietojen esittämisessä verohallinnolle.

Oma-aloitteisten verojen ilmoittamislomakkeelle tulee Tullilta esitäytettynä ao. verokauden tietona tullattujen esineiden arvo. Tiedot, joista tämä luku muodostuu, tulisi olla myös kirjattuna ulkomaan hankintana kaupungin kirjanpidossa ja näistä hankinnoista tulisi olla Sarastialle toimitettu tullauspäätökset. Näiden päätösten perusteella Sarastia Oy pystyisi laskemaan kaupungin maksettavaksi kuuluvan sekä mahdollisesti myös vähennettävän / palautettavan arvonlisäveron ja ilmoittamaan tiedot verottajalle. Näitä oikeita kirjauksia ei nyt kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole tehty eikä tullauspäätöksiä toimitettu Sarastia Oy:ön.

Siihen asti, kunnes toimialojen tekemät ulkomaan hankinnat saadaan sujumaan oikein, pitää tarvittavat tiedot saada kerättyä muulla tavoin. Tullin esitäytettynä ilmoittamien tullaustietojen sisältö on saatavissa hankinnoittain yksilöitynä Tullilta maksua vastaan. Yritysasiakkaiden tullineuvontapalvelusta saadun tiedon mukaan tullauspäätösten lähettäminen maksaa 10 euroa kappale. Kustannus on pienempi kuin Sarastia Oy:n ja kaupungin työntekijöiden selvitystyöhön kuluttaman ajan työkorvaukset.

Viranomaisten sähköisiä asiointipalveluja varten Sarastia Oy:lle on kaupunginjohtajan päätöksellä (10.11.2014 § 152) myönnetty jo Katso-valtuudet, joiden kautta Sarastia Oy hoitaa kaupungin tekemiä toimeksiantoja. Oikeudet ovat laajat ja niihin sisältyy ulkomaankaupan osalta Tullille tehtävä EU:n sisäkauppaa koskeva intrastat-ilmoitusten antaminen.

Esitän, että Turun kaupunki valtuuttaa Sarastia Oy:n tilaamaan epäselvissä tapauksissa kaupunkia koskevat tullauspäätökset Tullilta. Sarastia Oy päättää sisällään siitä, kuka valtuutusta käyttää tämän määrätyn tehtävän hoitamiseen ja ilmoittaa henkilön myös kaupungille. Asiasta on käyty keskusteluja Sarastia Oy:n kanssa ja heidän mukaansa ehdotettu toimintatapa olisi tarpeen.

PäätösPäätin, että Turun kaupunki valtuuttaa Sarastia Oy:n tilaamaan epäselvissä tapauksissa kaupunkia koskevat tullauspäätökset Tullilta. Sarastia Oy päättää sisällään siitä, kuka valtuutusta käyttää tämän määrätyn tehtävän hoitamiseen ja ilmoittaa henkilön myös kaupungille.

 

 

Valtteri Mikkola

talousjohtaja, talous- ja strategiaryhmän johtajan varahenkilö

Jakelu

tpvSarastia Oy
tiedTulli
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedXXXXX