Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta45319.11.20192
Kaupunkiympäristölautakunta46326.11.20195
Kaupunginhallitus47502.12.20197
Kaupunginhallitus50219.12.201915

3720-2013 (611)

Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus, vastineet muistutuksiin (10/2013)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 10.6.2019 § 274 hyväksymä Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus on ollut nähtävillä 17.6.-16.8.2019 välisen ajan, jolloin siitä on jätetty 44 muistutusta. Kaupunkiympäristölautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle esitetään, että muistutusten johdosta muutettu kaavaehdotus hyväksytään ja asetetaan uudelleen nähtäville.

Kylk § 453

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, vt. yleiskaavainsinööri Andrei Panschin 13.11.2019:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikkö on laatinut 24.4.2019 päivätyn, 4.6.2019 (§ 244 KYLK) ja 11.11.2019 (muistutukset) muutetun osayleiskaavaehdotuksen. Kaavan laatiminen perustuu kaupunginhallituksen 4.3.2013 § 111 päätökseen.

Osayleiskaavan valmistelun vaiheet ja tavoitteet on kuvattu kaavaselostuksessa.

Kaupunginhallitus hyväksyi 10.6.2019 § 274 kaavaehdotuksen, joka oli julkisesti nähtävillä 17.6.–16.8.2019 muistutusten jättämistä varten. Saadut muistutukset on käsitelty ja muutettu kaavaehdotus ja täydennetty kaavaselostus tuodaan lautakunnalle hyväksymistä varten.

Kaavaehdotuksesta saadut muistutukset

Kaavan kokonaisrakenne ja maankäytön varaukset ovat pysyneet pääosin hyväksytyn kaavaehdotuksen mukaisina.

Osayleiskaavaehdotuksesta jätettiin yhteensä 44 muistutusta. Osa muistutuksista on aiheuttanut muutostarpeita kaavamerkintöihin ja -määräyksiin.

Alla on kuvattu ehdotukseen tehdyt muutokset. Vastineet muistutuksiin on esitetty oheismateriaalissa 3.

Muutokset kaavamerkintöihin ja -määräyksiin

AP-1-alueet

Asemakaavoitettavat alueet ehdotetaan säilytettäviksi pääosin hyväksytyn osayleiskaavan mukaisina. Alueisiin kohdistui muistutuksia, joissa Satavan itäpään AP-1-aluetta toivottiin pienennettävän tai muutettavan takaisin alustavan osayleiskaavaehdotuksen mukaisesti AT-1-kyläalueeksi.

Kakskerran Hylkilahteen toivottiin palautettavan alustavan kaavaehdotuksen mukainen asemakaavoitettava alue. Tätä aluetta toivottiin myös laajennettavan alustavan kaavaehdotuksen mukaisesta rajauksesta itään.

Satavan itäosan uusi AP-1-varaus sijoittuu yhdyskuntarakenteen kannalta huomattavasti keskeisemmälle paikalle kuin Hylkilahden aiempi AP-1-varaus. Asemakaavoituksen aikanaan käynnistyessä Satavan itäpäästä lähtien on yhdyskuntarakenteen kannalta edullisempaa, että asemakaavoitettavat alueet sijaitsevat lautakuntapäätöksen mukaisilla paikoilla.

Hylkilahden AP-1-varauksen palauttaminen osayleiskaavaan ja laajentaminen ei ole perusteltua mm. infrastruktuurin puuttumisen ja asemakaavan mukanaan tuoman investointitarpeen takia. Näiden alueiden ottaminen asemakaavoitettavaksi voi tulla ajankohtaiseksi myöhemmin alueen yhdyskuntarakenteen kehittyessä tulevaisuudessa asemakaavoitukselle otollisempaan suuntaan.

Satavan itäosassa AP-1-aluemerkinnän rajausta ehdotetaan tarkistettavaksi Uudenkyläntien varrella. AT-1-kyläaluetta ehdotetaan laajennettavaksi Uudenkyläntien itäpuolelle, mikä mahdollistaa kahden rakennuspaikan muodostumisen. AT-1-alueen laajennus sijoittuu AP-1-alueen reunaan eikä siten tule haittaamaan tulevaisuudessa asemakaavoitettavan alueen toteuttamista.

Muistuttajilla oli myös huoli siitä, että mikäli asemakaava-alueet toteutuvat liian tiiviinä ja saaristoon sopimattomina, muuttavat ne olemassa olevaa saariston ilmettä liikaa. Kaavan yleismääräyksissä on paljon laadullista määrittelyä tulevan asemakaavoituksen tueksi. AP-1-alueen kaavamääräykseen ehdotetaan lisättäväksi muistutusten perusteella saaristomaisuutta korostamaan laadullinen määre saaristomaisuudesta.

AT-1-alueet

AT-1-kyläalueisiin kohdistui useampi muistutus, ja aluerajauksia ehdotetaan muutettavaksi osiltaan tarkoituksenmukaisimmiksi. Muutokset ovat suurimmalta osin pieniä korjauksia aluerajauksiin, ja niillä mahdollistetaan tulevan asuinrakentamisen järkevä sijoittelu.

Satavassa Rauhanlinnan alueella Rauhanlinnantien varrella ehdotetaan M-1-aluetta muutettavan AT-1-kyläalueeksi. Muutos mahdollistaa 1–2 rakennuspaikan muodostamisen olemassa olevan asutuksen yhteyteen.

Pinta-alallisesti suurin AT-1-alueisiin kohdistuva muutos ehdotetaan toteutettavaksi Kollin alueelle. Aluetta koskien saatiin kaksi muistutusta, joissa aluetta toivottiin palautettavan kaavaluonnoksen mukaiseksi AT-1-kyläalueeksi. Osayleiskaavaehdotuksessa alue oli esitetty M-1-alueena. Merkinnän muuttamista puoltavat alueen olemassa oleva asutus, otollinen sijainti ja maaston soveltuvuus asuinrakentamiseen.

Höyttisten pelloille sijoittuvan AT-1-alueen aluerajausta ehdotetaan tarkistettavaksi alueen länsipäästä. Kaavaehdotuksen mukainen alueraja ei kaikilta osin huomioinut riittävästi alueen maastonmuotoja eikä vesien hallintaa.

Samaiselle alueelle sijoittuvasta Pirunvuoren AT-1-alueesta muistutettiin. Muistuttajat totesivat, että alue sijaitsee rakentamattomalla valtakunnallisesti arvokkaalla kallioalueella, joka on myös luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä. Nämä eivät puolla alueen ottamista rakentamisen piiriin. Pirunvuoren alue lisättiin osayleiskaavaehdotukseen lautakunnan päätöksellä, eikä siitä syystä muutosta alueen käyttötarkoitukseen ehdoteta tehtäväksi.

AT-1-kyläalueita ja M-1-alueita koskevaan kaavamääräykseen ehdotetaan lisäystä, joka koskee kyläaluesuunnitelmaa varten tehtäviä selvityksiä. Määräykseen lisättiin maininta luonnon monimuotoisuusarvoista ja ekologisista käytävistä, kuten hirvien kulkureiteistä. Muistutusten antajia huolettivat lisääntyvän asutuksen aiheuttamat muutokset hirvieläinten kulkureitteihin ja niistä seuraavat turvallisuusriskit autoliikenteelle.

MA-1- ja MU-1-alueet

Kolmessa muistutuksessa muistuttajat ilmaisivat tyytymättömyytensä siihen, että määräysten rajaamat alueet on jätetty kokonaisuudessaan tulevan asuinrakentamismahdollisuuksien ulkopuolelle eikä näitä alueita huomioida rakentamisen mahdollisuuksia lisäävänä muilla rakentamista sallivilla alueilla. Alueet tulisi muuttaa heidän mukaansa M-1-alueiksi tai sallia rakentaminen näille alueille. Alueet ovat määritelty osayleiskaavan tavoitteiden mukaisesti, eikä näihin periaatteisiin ole tarkoituksenmukaista tehdä muutoksia. Silloin kun tilaan kuuluu AT-1- tai M-1-aluetta, rakennuspaikkojen määrä ei riipu tilaan kuuluvien MA-1- tai MU-1-alueiden laajuudesta rakennuspaikkojen laskennassa huomioidaan tilan koko maapinta-ala.

Pieni erillinen MU-1-alue ehdotetaan muutettavaksi RA-1-alueeksi Hyyrtilässä. MU-1-varaus ei ollut yhteydessä muihin viheralueisiin. Alue sijaitsee rantavyöhykkeellä loma-asutuksen välittömässä läheisyydessä muttei rajoitu rantaan.

MA-1 aluetta lisätään Raustvuoren rannassa. MA-1 -merkintä kuvaa rannan luonnetta osana merkittävää viljelymaisemaa. Vaikka rannassa on puustoa, pelloilta avautuu näkymiä merelle.

RA-1-alueet

Yhdessä muistutuksessa vaadittiin M-1-aluetta poistettavaksi Erikvallan niemen kärjestä ja RA-1-alueen laajentamista. M-1-alue on kallioista luo-aluetta ja sijaitsee erittäin näkyvällä paikalla valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella. Rakentaminen on perusteltua sijoittaa sen ulkopuolelle.

LV-alkuiset alueet

LV-alkuisia merkintöjä koskevista muistutuksista kävi ilmi, että erityyppisten LV-alueiden keskinäiset erot jäivät epäselviksi. LV-alueiden määräyksiin ehdotetaan näin ollen täsmennyksiä.

Neljä muistutusta koski Raustvuoren LV-1-aluetta. Alue lisättiin osayleiskaavaehdotukseen lautakunnan päätöksellä, eikä siitä syystä muutosta alueen käyttötarkoitukseen ehdoteta tehtäväksi.

Luo-alueet

Eri puolilla saaria sijaitsevien luo-alueiden rajauksia käsiteltiin muutamissa muistutuksessa. Alueille on tehty tarvittaessa ympäristönsuojelun maastokäynti. Joihinkin rajauksiin ehdotetaan tarkennuksia.

Rakennussuojelukohteet

Kaavasta ehdotetaan poistettavaksi yksi sr-kohde. Aatilan (Vapparintie 570) sr-merkintä oli virheellinen, sillä kyseessä on uudisrakennus. Kakskerran kirkko oli virheellisesti merkitty rakennussuojelulailla suojelluksi kohteeksi (srs), vaikka kyseessä on kirkkolailla suojeltu kohde (srk). Merkintä ja määräys on tarkistettu.

Muinaisjäännökset

Sm-kohteista puuttui kaavamääräys, joka on lisätty kaavakartalle.

Ohjeellinen ulkoilureitti -merkinnät

Sijainniltaan ohjeellinen ulkoilureitti -merkintöjä koskevia muutoksia ehdotetaan tehtäväksi muutamassa paikassa: Erikvallassa reittiä on perusteltua yleispiirteistää ja siirtää kauemmas rakennuksista ja teistä. Myllykylään ehdotetaan palautettavan osayleiskaavaluonnoksessa ollut, käytössä oleva reitti. Ollilassa reittiä esitetään siirrettävän kauemmas riistan ruokintapaikasta ja ampumakopista.

Muistutusten pohjalta on myös kaava-aineistoa täydennetty ilmastovaikutusten arvioinnilla ja Natura-arvioinnin tarveharkinnalla. Alueen luontoa koskevaa aineistoa on täydennetty Turun kaupungin ympäristönsuojelun maastotarkistuksin. Tehdyt täydennykset näkyvät kaavaselostuksessa, sen liitteissä sekä osayleiskaavakartalla. Tehdyt lisäselvitykset eivät ole aiheuttaneet muutostarvetta kaava-aineistoon.

Natura-arvioinnin johtopäätöksenä on, että tarvetta varsinaisen luonnonsuojelulain 65 § mukaisen Natura-arvioinnin laatimiselle Satava-Kakskerran osayleiskaavan vaikutuksista Rauvolanlahden Natura-alueeseen ei ole.

Satava-Kakskerran mahdolliset haitalliset vaikutukset Rauvolanlahden Natura-alueeseen muodostuvat pääasiassa liikennemäärien kasvusta Kakskerrantiellä ja veneilyliikenteen lisääntymisestä. Tieliikenteen lisääntymisen vaikutukset on arvioitu Hirvensalon osayleiskaavan Natura-arvioinnin yhteydessä lieventämiskeinot huomioiden lieviksi. Veneilyliikenteen lisääntymisen arvioidaan aiheuttavan korkeintaan lieviä vaikutuksia, sillä liikenne ei todennäköisesti suuntaudu Natura-alueella sijaitseville lahdille.

Ehdotukseen tehtyjä muutoksia voidaan pitää julkisesti nähtävillä ollutta osayleiskaavaehdotusta olennaisesti muuttavina, ja tästä syystä on aiheellista asettaa se uudelleen nähtäville.

Liite 1Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta pvm 11.11.2019

Oheismateriaali 1Satava-Kakskerta osayleiskaavan selostus pvm 11.11.2019

Oheismateriaali 2Muistutukset

Oheismateriaali 3Vastineet muistutuksiin

Oheismateriaali 4Muistutukset ja vastineet, kuvallinen esitys

Oheismateriaali 5Natura-arvioinnin tarveharkinta, Latvasilmu osk, pvm 30.8.2019

Oheismateriaali 6Satava-Kakskerta osayleiskaavan ilmastovaikutuksia pvm 12.11.2019

Laaditut selvitykset ja raportit, Kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus, pvm 24.4.2019, muutettu 4.6.2019 (§ 244 KYLK) ja 11.11.2019 (muistutukset) hyväksytään ja asetetaan uudelleen nähtäville.

Samalla lautakunta päättää merkitä tiedoksi oheismateriaalin 3 vastineet muistutuksiin.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Laukkasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kylk § 463

Pöydältä 19.11.2019 § 453

Päätös Ehdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

- Raustlahden LV-1 alue muutetaan LV-4 alueeksi ja uuden LV-4 alueen kaavamääräys on seuraava:

LV-4 venesatama-/venevalkama-alue

Alueella sallitaan pienimuotoinen ranta- ja saaristorakentamisen yritystoiminta. Alueelle voi sijoittaa toimintaan liittyvän pienveneiden nosto- ja laskupaikan. Raskaan kaluston ja veneiden säilytys alueella ei ole sallittua.

- Monnoisten kylän eteläisempi LUO-alue lyhennetään saman mittaiseksi kuin pohjoinen LUO- alue kokoukseen toimitetun liitekartan mukaisesti.

Liite 2Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta muutettu 26.11.2019 (Kylk § 463)

Oheismateriaali 7Satava-Kakskerta osayleiskaavan selostus muutettu 26.11.2019 (Kylk § 463)

Esittelijän tekemä tekninen korjaus

Ennen päätöksentekoa esittelijä poisti teknisenä korjauksena kaavakartasta kohteiden Annala (os. Sampaantie 563) ja Laalahden Peltokankare (os. Vapparintie 783) rakennussuojelua koskevan virheellisen kaavamerkinnän SR.

Tehdyt muutosehdotukset ja niiden käsittely

Mannin Mustosen kannattamana tekemä päätökseksi tullut muutosehdotus Raustlahden LV-1 alueen muuttamisesta LV-4 alueeksi hyväksyttiin yksimielisesti.

Muiden muutosehdotusten osalta päätös asiassa tehtiin kuuden äänestyksen jälkeen.

1.äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Mannin Mustosen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Monnoisten kylän eteläisempi LUO-alue lyhennetään saman mittaiseksi kuin pohjoinen LUO- alue kokoukseen toimitetun liitekartan mukaisesti.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sandelin, Lähteenmäki, Laukkanen, van Ooik ja Ilvessalo.

Mannin Mustosen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Mattila, Helin, Wirén ja Euro.

Sinervo ja Lintunen äänestivät tyhjää.

Mannin muutosehdotus tuli päätökseksi äänin 6-5, 2 tyhjää.

2.äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”AT-1-kaavamääräyksistä poistetaan kohta "kuusi rakennuspaikkaa vähintään 20 hehtaarin suuruisille tiloille".

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Mattila, Helin, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Laukkasen van Ooikin muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Esittelijän muutettu pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

3.äänestys

Kolmannessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Satavan pohjoisosan AP-aluetta pienennetään takaisin 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Mattila, Helin, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Laukkasen van Ooikin muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Esittelijän muutettu pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

4.äänestys

Neljännessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Höyttisten Vesikarin alueelta poistetaan lautakunnan kokouksessa 4.6.2019 lisätty Pirunvuoren AT-1-alue.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Mattila, Helin, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Laukkasen van Ooikin muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Esittelijän muutettu pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

5.äänestys

Viidennessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Kakskerran pohjoisosan AT-alue palautetaan 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Mattila, Helin, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Laukkasen van Ooikin muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Esittelijän muutettu pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

6. äänestys

Kuudennessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän muutetun pohjaehdotuksen ja Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Rantavyöhykkeellä (AT-1 ja RA-1 alueet) yli 5000 m2 rakennuspaikoilla kerrosala saa olla korkeintaan 200 m2.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Mattila, Helin, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Laukkasen van Ooikin muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Esittelijän muutettu pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

Mannin päätökseksi tulleen 1. muutosehdotuksen perustelut:

”Muutos kuvaa tarkemmin toimintaa LV-alueella.”

Mannin päätökseksi tulleen 2. muutosehdotuksen perustelut:

”Poistettavalla LUO-alueen osalla sijaitsee tilan kasvimaa.”

Laukkasen muutosehdotukset (1-5) perusteluineen:

”AT-1-kaavamääräyksistä poistetaan kohta "kuusi rakennuspaikkaa vähintään 20 hehtaarin suuruisille tiloille.

Perustelut: Kylämäiset alueet on syytä rakentaa riittävän kevyesti, kuten viranhaltijat ovat alun perin esittäneet.”

”Satavan pohjoisosan AP-aluetta pienennetään takaisin 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.

Perustelut: Kaava-alueelle ei ole tarkoituksenmukaista osoittaa liikaa raskasta asemakaavoitusta vaativia ja tiheämmin asutettuja alueita. ”

”Höyttisten Vesikarin alueelta poistetaan lautakunnan kokouksessa 4.6.2019 lisätty Pirunvuoren AT-1-alue

Perustelut: Alueen lisäämiseksi arvokkaalle luo-alueelle ei ole esitetty perusteita. Alue on rakentamaton arvokas kallioalue ja luonnon monimuotoisuuden sekä koskemattomuuden kannalta tärkeä alue. Lisätty AT-1-alue ei toteuta kyläajattelua eikä kaavan tavoitteiden mukainen. ”

”Kakskerran pohjoisosan AT-alue palautetaan 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.

Perustelut: AT-alueen laajentamiseksi viranhaltijoiden esityksestä ei ole esitetty perusteluja ”

”Rantavyöhykkeellä (AT-1 ja RA-1 alueet) yli 5000 m2 rakennuspaikoilla kerrosala saa olla korkeintaan 200 m2.

Perustelut: Tämä on ollut viranhaltijoiden 24.4.2019 esittämä määräys, jonka muuttamiseksi ei ole esitetty perusteita. Kerrosalan rajaaminen 200 neliömetriin soveltuu paremmin saarten kylämäiseen ja saaristomaiseen rakentamiseen ja pienipiirteisyyteen.”

Esittelijän teknisen korjauksen perustelut:

Rakennussuojelua koskevia kaavamerkintöjä on tarkistettu kaavan nähtävilläolon aikana museokeskuksen kanssa. Nyt käsittelyssä olevaan kaavakarttaan on jäänyt virheellisesti kaksi sr-kohdetta Annala (Samppaantie 563) ja Laalahden Peltokankare (Vapparintie 783), jotka on poistettu rakennussuojelua koskevasta liitekartasta. Kohteilla ei ole niiden kulttuurihistoriallinen merkitys ja kunto huomioon ottaen sellaista erityistä arvoa, että ne tulisi suojella.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kh § 475

Liite 1Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta, muutettu 26.11.2019 (§ 463 KYLK)

Oheismateriaali 1Satava-Kakskerta osayleiskaavan selostus, muutettu 26.11.2019 (§ 463 KYLK)

Oheismateriaali 2Muistutukset

Oheismateriaali 3Vastineet muistutuksiin

Oheismateriaali 4Muistutukset ja vastineet, kuvallinen esitys

Oheismateriaali 5Natura-arvioinnin tarveharkinta, Latvasilmu osk, pvm 30.8.2019

Oheismateriaali 6Satava-Kakskerta osayleiskaavan ilmastovaikutuksia pvm 12.11.2019

Laaditut selvitykset ja raportit, Kaavahaku

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus, pvm 24.4.2019, jota on muutettu 4.6.2019 (§ 244 KYLK), 11.11.2019 (muistutukset) ja 26.11.2019 (§ 463 KYLK), hyväksytään ja asetetaan uudelleen nähtäville.

Samalla kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi oheismateriaalin 3 vastineet muistutuksiin.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Maaskolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kh § 502

Pöydältä 2.12.2019 § 475

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-5.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Aaltonen, Takatalo, Vierimaa ja Kattelus.

Sundqvistin Lindforsin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Rinne, Weber ja Vornanen:

”Kaupunginhallitus päättää, että Satava-Kakskerran osayleiskaavaehdotus, pvm 24.4.2019, jota on muutettu 4.6.2019 (§ 244 KYLK), 11.11.2019 (muistutukset) ja 26.11.2019 (§ 463 KYLK), hyväksytään ja asetetaan uudelleen nähtäville seuraavasti muutettuna:

- Monnoisten kylän eteläisempi LUO-alue palautetaan vastaamaan viranhaltijoiden esitystä 11.11.2019 päivätyssä kaavaehdotuksessa.

Perustelut: Lautakunnan LUO-rajauksesta poistamalla alueella elää linnunhernetikkukoi, perhoslaji joka on erityisesti suojeltu. Sen elinympäristöä ei saa muuttaa, eikä lajin esiintymistä alueella saa vaarantaa. Viranhaltijoiden tekemällä LUO-alueen rajaus perustuu maastokäyntiin ja sillä varmistetaan arvokkaiden luontoarvojen ja linnunhernetikkukoin säilyminen alueella.

- AT-1-kaavamääräyksistä poistetaan kohta "kuusi rakennuspaikkaa vähintään 20 hehtaarin suuruisille tiloille"

Perustelut: Kylämäiset alueet on syytä rakentaa riittävän kevyesti, kuten viranhaltijat ovat alun perin esittäneet.

- Satavan pohjoisosan AP-aluetta pienennetään takaisin 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.

Perustelut: Kaava-alueelle ei ole tarkoituksenmukaista osoittaa liikaa raskasta asemakaavoitusta vaativia ja tiheämmin asutettuja alueita.

- Höyttisten Vesikarin alueelta poistetaan lautakunnan kokouksessa 4.6.2019 lisätty Pirunvuoren AT-1-alue.

Perustelut: Alueen lisäämiseksi arvokkaalle luo-alueelle ei ole esitetty perusteita. Alue on rakentamaton arvokas kallioalue ja luonnon monimuotoisuuden sekä koskemattomuuden kannalta tärkeä alue. Lisätty AT-1-alue ei toteuta kyläajattelua eikä kaavan tavoitteiden mukainen.

- Kakskerran pohjoisosan AT-alue palautetaan 24.4.2019 päivätyn kaavaehdotuksen mukaiseksi.

Perustelut: AT-alueen laajentamiseksi viranhaltijoiden esityksestä ei ole esitetty perusteluja.

- Rantavyöhykkeellä (AT-1 ja RA-1 alueet) yli 5000 m2 rakennuspaikoilla kerrosala saa olla korkeintaan 200 m2.

Perustelut: Tämä on ollut viranhaltijoiden 24.4.2019 esittämä määräys, jonka muuttamiseksi ei ole esitetty perusteita. Kerrosalan rajaaminen 200 neliömetriin soveltuu paremmin saarten kylämäiseen ja saaristomaiseen rakentamiseen ja pienipiirteisyyteen.”

Kari-Granfors ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Kylk § 453
Liite 1:Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta pvm 11.11.2019

Kylk § 463
Liite 1:Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta pvm 11.11.2019
Liite 2:Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta, muutettu 26.11.2019 (§ 463 KYLK)

Kh § 475
Liite 1:Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta, muutettu 26.11.2019 (§ 463 KYLK)

Kh § 502
Liite 1:Satava-Kakskerta osayleiskaavan ehdotuskartta, muutettu 26.11.2019 (§ 463 KYLK)