Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47702.12.20199

6171-2019 (00 00 01)

Oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen päätökseen monikulttuurisuusneuvoston asettamisesta ja jäsenten valinnasta toimikaudelle 2020-2021

Tiivistelmä: -

Kh § 477

Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja erityisasiantuntija Mirja Teräs 21.11.2019:

 

Kaupunginhallitus päätti 21.10.2019 § 399 monikulttuurisuusneuvoston asettamisesta ja jäsenten valinnasta toimikaudelle 2020 - 2022. Lisäksi kaupunginhallitus päätti nimetä neuvostolle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

 

Urbaanit ry on yhdessä Kansainvälinen kehittämis- ja yhteistyöyhdistys Baltic Region ry:n, Baby Klubi Plus ry:n, SIRIUS-kansainvälinen nuorisoaloitteiden yhdistys ry:n, Turun venäläinen klubi ry:n, Turun seudun Inkeri-seura ry:n, Suomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry:n ja ulkovenäläisten koordinointineuvosto Suomessa ry:n tehnyt määräajassa oikaisuvaatimuksen, jossa pyydetään Turun kaupunginhallitusta ottamaan venäjänkielisten yhdistysten toiveet huomioon ja nimittämään venäjänkielisiä yhdistyksiä tyydyttävän henkilön edustamaan venäjänkielisten yhdistysten etuja monikulttuurisuusneuvostossa.

 

Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunginhallitus päätti asettamisesta ja jäsenten valinnasta mm. venäläiseltä kohderyhmältä kysymättä. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että venäjänkielisten yhdistysten edustajaksi oli ilman perusteita ja venäjänkielisen kohderyhmän tahdon vastaisesti valittu erään yhdistyksen edustaja ABC Nuorisotoiminta ry:n edustaja Veronika Redin huolimatta siitä, että oikaisuvaatimuksen mukaan yhdistyksen toiminta on lopetettu ja sen tilat on vuokrattu muille yhdistyksille, ja erään yhdistyksen Suomi-Venäjä-Seuran Turun piirijärjestö ry:n edustaja Vadim Bessonoff, huolimatta siitä, että piirijärjestö oikaisuvaatimuksen mukaan tulee lakkautetuksi ylimääräisessä kokouksessa 24.11.2019.

 

Oikaisuvaatimuksessa tuodaan lisäksi esiin näkemyksiä eräiden yhdistysten toiminnasta ja mahdollisuuksista edustaa venäjänkielisiä yhdistyksiä ja kuntalaisia Turussa sekä väite jäsenvalinnan vaatimusten ja edellytysten vastaisuudesta ja venäjänkielisten järjestöjen sähköisen ehdokasilmoituksen ignoroinnista.

 

Monikulttuurisuusneuvoston tehtävät ja kokoonpano määriteltiin neuvoston perustamisen yhteydessä kaupunginhallituksen päätöksellä 16.6.2014 § 261.

 

Tuolloin neuvoston kokoonpanoksi hyväksyttiin yksi (1) luottamushenkilö kaupunginhallituksesta, kuusi (6) luottamushenkilöä kaupungin lautakunnista, kuusi (6) edustajaa vieraskielisiä kuntalaisia edustavista järjestöistä sekä yksi (1) asiantuntijajäsen kaupungin virkamieskunnasta.

 

Järjestöjäsenehdokkaiden nimeäminen on valmisteltu konsernihallinnon asiakkuudet ja osallisuus -yksikössä.

 

Perustamispäätöksen esittelytekstissä on todettu, että valittavien järjestöedustajien tulisi edustaa eri kieli- ja maahanmuuttajaryhmiä mahdollisimman kattavasti. Millekään ryhmälle ei määritelty omaa edustusoikeutta tai kiintiötä neuvostoon. Myöskään myöhemmissä monikulttuurisuusneuvoston asettamispäätöksissä ei ole mainintaa tai viittausta yksittäisten ryhmien mahdollisesta jäsenoikeudesta.

 

Mahdollisuudesta esittää jäseniä monikulttuurisuusneuvostoon tiedotettiin webropol kyselyllä tiedossa oleville järjestöille ja kaupungin verkkosivuilla18.6.2019 -8.9.2019 välisenä aikana luettavissa olleella ilmoituksella.

 

Määräaikaan mennessä saapui yhdeksän (9) hakemusta, joista kolme (3) miestä ja kuusi (6) naista. Iältään valitut henkilöt edustavat 1960-1990 -luvulla syntyneitä, joten valittujen henkilöiden on arvioitu kattavan monipuolisesti kaupungin eri kieli- ja maahanmuuttajaryhmiä sekä tasapainoisesti niin ikä- kuin sukupuolijakaumaa. Valinta ei myöskään poikkea neuvoston perustamista koskevassa kaupunginhallituksen päätöksessä mainituista määrittelyistä.

 

Sikäli, kun monikulttuurisuusneuvoston jäsenen edustama yhdistys tai sen toiminta lakkaa, tuodaan asia siltä osin kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 

Päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginhallitus ole päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ole muutoinkaan lainvastainen tai epätarkoituksenmukainen, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Urbaanit ry:n ym. tekemän oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoUrbaanit ry
tiedKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedMonikulttuurisuusneuvosto