Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45825.11.20197

4231-2019 (00 00 01)

Turun musiikinopetus Oy:n toiminnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Turun musiikinopetus Oy:n toiminnan käynnistäminen on edennyt vaiheeseen, jossa luovutussopimus yhdistyksiltä yhtiöille on valmistumassa. Yhtiö on esittänyt toiminnastaan kaupunginhallituksen 2.10.2018 edellyttämän selvityksen ja pyytää omistajan ennakkonäkemystä luovutussopimuksista.

Kh § 458

Johtaja Tuomas Heikkinen 21.11.2019:

Aikaisemmat päätökset

Turun kaupunginhallitus on aikaisemmin 2.10.2018 § 358 päättänyt,

Turun kaupunginhallitus on päättänyt yhtiöittämisen käynnistämistä Turun kaupungin tukeman Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n järjestämän ja ylläpitämän musiikin opetuksen ja koulutuksen uudelleen organisoimiseksi. Tavoitteena on Turun musiikin opetuksen ja koulutuksen järjestäminen yhdistyspohjaisen toiminnan avustamisen sijaan yhtiömuotoisesti toisen asteen koulutuksen järjestäjänä siten, että toiminnassa säilyvät sekä harrastusperusteinen musiikin laajan oppimäärän mukainen taiteen perusopetus mukaan lukien varhaisiän musiikkikasvatus että konservatoriossa annettava, tutkintoon johtava musiikkialan ammatillinen peruskoulutus. Uuden organisaation tulee mahdollistaa nykyisen opetuksen ja koulutuksen kaltaisen toiminnan järjestäminen Turussa ja myös seudullisesti.

Turun seudun musiikkiopisto toimii kaupungin omistamissa tiloissa osoitteessa Mestarinkatu 2. Naapurikuntien opetus tapahtuu paikallisissa peruskoulujen tiloissa. Turun konservatorio toimii osoitteessa Linnankatu 60 Kuntien eläkevakuutukselta vuokratuissa tiloissa.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan henkilöstön siirtyminen uuteen organisaatioon tulisi toteuttaa ns. vanhoina työntekijöinä ja organisaatiomuutoksesta tulee informoida hyvissä ajoin yhteistoimintamenettelyn edellyttämällä tavalla.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan asian tuomiseksi uudelleen Turun kaupunginhallituksen päätöksentekoon tulee valmistella esitys, johon sisältyy

- kuvaus toiminnan järjestämisestä ja siirtämisestä yhtiöön

- ehdotus siirtyvän henkilöstön asemasta lähtökohtaisesti liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti

- ehdotus yhtiön pääomituksesta sekä talouden suunnittelusta ja mallinnuksesta

- selvitys opetuksen järjestämislupien siirrosta ja

- selvitys siirron mahdollisista arvonlisäverovaikutuksista ja valtionosuuksien tuloutumisesta.

Kaupunginhallitus on 23.4.2019 § 177 antanut Turun musiikinopetus Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksen toimitilaratkaisuun.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt 9.9.2019 § 74, että Turun musiikinopetus Oy muutetaan operatiivisesta yhtiöstä strategiseksi yhtiöksi, yhtiön valvontavastuuhenkilöksi nimetään kaupunginjohtaja ja määritellään yhtiö kuuluvaksi toiseen palkkioluokkaan.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 18.11.2019 § 91 antanut omistajan ennakkonäkemyksen toimitusjohtajan ottamista koskevassa asiassa.

Turun musiikinopetus Oy:n selvitys valmistelusta

Turun musiikinopetus Oy on antanut 18.11.2019 päivätyn selvityksensä valmistelusta, liite 1, ja pyytää omistajan ennakkonäkemystä luovutussopimuksista.

Koska Turun musiikinopetus Oy on nyt strateginen yhtiö, jolloin Turun kaupungin konserniohjeiden (kaupunginvaltuusto 12.12.2016 § 205) mukaan Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto huolehtii omistajan puhevallan käyttämisestä ja kaupungin kannanotoista strategisten yhtiöiden yhtiökokouksissa tai muissa vastaavissa kokouksissa käsiteltäviin merkittäviin asioihin sekä ohjeiden antamisesta kaupunkia näissä yhtiöissä ja muissa yhteisöissä edustaville henkilöille, nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat, huolehtii toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta sekä huolehtii valvontavastuusta. Koska tässä tapauksessa luovutussopimukset liittyvät olennaisesti kaupunginhallituksen aikaisemman päätöksen mukaiseen valmisteluun, olisi epätarkoituksenmukaista käsitellä luovutussopimuksia erillisenä. Turun kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 29.5.2017 § 105 ja 29.1.2018 § 8) 33 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Luovutussopimusten liitteet valmistuvat ennen luovutushetkeä 1.1.2020.

Yhtiön taloudellinen mallinnus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 23.9.2019 § 78 käsitellyt yhtiön tuloskorttia.

Turun musiikinopetus Oy on perustettu 2.500 euron osakepääomalla ja alkuvaiheen toiminta vuonna 2019 on rahoitettu kaupungin myöntämällä 200.000 euron luottolimiitillä. Tarkoituksena on, että luottolimiitin negatiivinen saldo konvertoidaan yhtiön omaksi pääomaksi (sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon) loppuvuonna 2019, jotta yhtiön oman pääoman määrä säilyy positiivisena tilinpäätöksessä per 31.12.2019. Pääomitus muodostaa myös pohjan yrityksen tulevalle vakavaraisuudelle.

Yhtiö tililimiitin saldo per 24.10 oli noin -102 tuhatta euroa ja vuoden lopun ennuste yhteensä noin -180 tuhatta euroa. Näin ollen esitetään, että yhtiötä pääomitetaan ennustetulla luottolimiitin negatiivisella saldolla lisättynä mahdollisilla muilla ennakoimattomilla järjestelykuluilla eli yhteensä 200.000 euroa, jotta yhtiön omaa pääomaa ei menetetä ja yhtiön operatiivinen toiminta sekä käyttöpääomarahoitus turvataan vuoden 2020 alusta lähtien. Yhtiön pääomituksella ei ole negatiivista tulosvaikutusta emokaupungille, vaan se lisää kaupungin omistamien yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvoa vastaavalla euromäärällä.

Liite 1Luovutussopimus konservatorio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Liite 2Luovutussopimus musiikkiopisto (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 1Ennakkonäkemyspyyntö liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa Turun musiikinopetus Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä hyväksyvänsä luovutussopimukset ja merkitä tiedoksi yhtiömuotoisen toiminnan valmistelusta saadun selvityksen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Turun musiikinopetus Oy:tä pääomitetaan 200.000 euroa (investointitilausnumero 100360 - Osakkeet ja osuudet) ja sijoitus tehdään yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kari-Granfors ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kari-Granforsin tilalla sihteerinä tämän asian kohdalla toimi Perälä.

Jakelu

aoTurun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium r.y.
aoTurun musiikinopetus Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 458
Liite 1:Luovutussopimus konservatorio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)
Liite 2:Luovutussopimus musiikkiopisto (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)