Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42418.11.20194

9715-2019 (01 01 00)

Kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialalle Palveluohjaus -yksikköön ja kahden etuuskäsittelijän viran lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 424

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 14.11.2019:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle Palveluohjaus -yksikköön perustetaan kaksi sosiaalityöntekijän virkaa ja lakkautetaan kaksi avointa etuuskäsittelijän virkaa samasta ajankohdasta lukien.

Perustoimeentulotuen siirryttyä Kelaan 1.1.2017 hyvinvointitoimialan sosiaalipalvelujen asiakasneuvonta ja etuuskäsittely -yksikön työtehtävät ovat yhä enenevässä määrin painottuneet ohjauksen, neuvonnan, alkuvaiheen arvioinnin ja palvelutarpeen alkuvaiheen kartoituksen tehtäviin. Kuntaan jääneistä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksista suuri osa vaatii erityistä harkintaa ja usein lisäksi henkilökohtaisen yhteydenoton tai tapaamisen hakijan kanssa.

Yksikön sosiaalityöntekijän työtehtäviin kuuluvat myös Kelan sähköisen järjestelmän kautta tulevien sosiaalihuoltolain mukaisten ilmoitusten, yhteydenottojen ja tiedoksiantojen käsittely, kartoitus ja alkuarviointi. Lisäksi sosiaalityöntekijä ohjeistaa yksikön etuuskäsittelijöitä ehkäisevien toimeentulotukihakemusten käsittelyssä. Virkasuhde tarvitaan, sillä sosiaalityöntekijät käyttävät julkista valtaa tehdessään yksilöä koskevia viranhaltijapäätöksiä.

Vakanssit sisältyvät hyvinvointitoimialan vuoden 2019 henkilöstösuunnitelmaan ja kustannushyötyanalyysiin (kohta PESO 13). Mikäli esitykset perustetaan esityksen mukaisesti ne lisäävät henkilöstön käyttöä jatkossa vuositasolla +2 htv sekä kustannuksia n. 81.000 € vuositasolla. Lakkautettavaksi esitetyt etuuskäsittelijän virat eivät ole olleet käytössä vuonna 2018.

Toimialalta 14.11.2019 saadun lisäselvityksen mukaan esitetyllä muutoksella saavutetaan hyötyjä sosiaalityöntekijöiden jonoissa ja asiakasvirroissa, asukkaiden vuokrarästeihin liittyvissä asioissa ja Kelan yhteydenottoihin ja ilmoituksiin liittyvissä asioissa. Esim. vuokrarästeihin liittyvien asioiden käsittelyn nopeuttaminen tuo merkittäviä kustannussäästöjä. Mitä nopeammin asiakas saadaan hoitamaan vuokrarästiasiaa, sitä pienemmät ovat kustannukset. Vuokrarästejä maksetaan vuodessa n. 240 000 euroa ja näitä kustannuksia voidaan nopeammalla toiminnalla merkittävästi alentaa.

Toimialan toimittamassa lisäselvityksessä (liite 2) on saavutettavia hyötyjä eritelty tarkemmin.

Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi ehdotettujen virkojen palvelussuhteen ehtojen suhteen. Strateginen HR toteaa, että virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2019 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon. Toimialan tulee huomioida vuoden 2020 kaupunkitasoinen tavoite henkilöstön määrän kehityksessä. Jos henkilöstön määrää lisätään, tulee toimialan raportoida saavutetuista kustannussäästöistä.  Esitettyjen muutosten toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Oheismateriaali 1Lisäselvitys sosiaalityöntekijän virkojen tarpeesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.12.2019 lukien kaksi sosiaalityöntekijän virkaa (KVTES/04SOS04A), joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.221,90 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimus on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 424
Liite 1:Esitys viran perustamisesta