LAUSUNTOPYYNTÖ

 

Jakelussa mainituille

 

 

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2019-2020

 

 

Vuonna 2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki (1326/2010) edellyttää, että samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat kunnat laativat terveydenhuollon järjestämissuunnitelman. Suunnitelmasta on neuvoteltava sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa. Suunnitelma tulee laatia valtuustokausittain ja se on hyväksyttävä sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä. Suunnitelman hyväksymisen edellytyksenä on, että kuntayhtymään kuuluvista jäsenkunnista vähintään kaksi kolmannesta sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

 

Varsinais-Suomessa alueen ensimmäinen järjestämissuunnitelma hyväksyttiin alueen kunnissa keväällä 2013 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustossa 11.6.2013. Suunnitelman päivitys vuosille 2017–2018 hyväksyttiin alueen kunnissa syksyllä 2016 ja sairaanhoitopiirin valtuustossa 29.11.2016. Päivityksen yhteydessä sisältöä laajennettiin terveydenhuollosta koko sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

 

Suunnitelmien laadintaa Varsinais-Suomessa koordinoi tuolloin erikseen nimetty sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijatyöryhmä, jossa oli kuntaedustajia kaikista Varsinais-Suomen seutukunnista sekä erikoissairaanhoidon edustajia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

 

Vuoden 2018 alusta lukien sulautettiin järjestämissuunnitelmaan liittyvä kehittämistyö kokonaisuudessaan osaksi Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistusta valmistelleen muutosorganisaation työskentelyä ja järjestämissuunnitelman kehittämisrakenne purettiin. Osana Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluorganisaatiota toiminut, kuntien sosiaali- ja terveysjohtajista sekä alueen sote-kuntayhtymien johtavista viranhaltijoista koostuva sote-johtajakokous linjasi syksyllä 2018, että Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma päivitetään myös vuosille 2019–2020. Sote-johtajakokous myös esitti, että päivitys valmistellaan muutosorganisaatiossa osana sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnallista suunnittelua. Nyt lausunnoille toimitettava päivitys pohjautuukin pääosin niille kehittämistarpeille, joita nousi esiin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä.

 

Järjestämissuunnitelmaan sisältyvässä kehittämistyössä keskitytään nimenomaisesti sellaisiin toimenpiteisiin, jotka edellyttävät sektori- ja organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä. Suunnitelmassa ei lähtökohtaisesti oteta kantaa yksittäisen organisaation omaan, sisäiseen kehittämistyöhön vaan tavoitteena on edistää nimenomaisesti sektorirajat ylittävää palveluintegraatiota. Järjestämissuunnitelman toimeenpanoa on tarkoitus toteuttaa tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin keväällä 2019 käynnistetyn tuottavuusohjelman toteuttamisen kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsinais-Suomen kuntajohtajien kokouksessa 5.4.2019 päätettiin, että järjestämissuunnitelman päivitys viimeistellään niin, että se voidaan toimittaa lausunnolle kuntiin kevään 2019 aikana. Lausuntokierroksen jälkeen toimitetaan järjestämissuunnitelma päätöksentekoon kuntiin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin alkusyksyllä 2019. Käytännön valmistelua koordinoi Varsinais-Suomen sote-johtajakokous.

 

Edellä esitellyn pohjalta pyytää Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Sote-johtajakokouksen puolesta jakelun mukaisilta kunnilta ja kuntayhtymiltä lausuntoa järjestämissuunnitelman periaatelinjauksista ja esitetyistä kehittämistoimenpiteistä sekä mahdollisista täydennystarpeista, joita päivityksen yhteydessä tulisi kunnan / kuntayhtymän näkökulmasta vielä huomioida.

 

Pyydämme ystävällisesti toimittamaan kunnan / kuntayhtymän lausunnon 20.6.2019 mennessä sähköisesti osoitteeseen hyvinvointitoimiala@turku.fi 

 

 

Lisätietoja

Suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen, puh. 040 5745 652, pasi.j.oksanen@turku.fi

 

 

 

Riitta Liuksa         Pasi Oksanen                     

Sote-johtajakokouksen pj      Sote-johtajakokouksen sihteeri

toimialajohtaja         suunnittelukoordinaattori

Turun kaupunki         Turun kaupunki

 

 

Liitteet:Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2019 – 2020

Järjestämissuunnitelman liitteet 1-4

Tiivistelmä järjestämissuunnitelman sisällöstä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakelu:      

Auran kunta

Kaarinan kaupunki

Kemiönsaaren kunta

Kosken Tl kunta

Kustavin kunta

Laitilan kaupunki

Liedon kunta

Loimaan kaupunki

Marttilan kunta

Maskun kunta

Mynämäen kunta

Naantalin kaupunki

Nousiaisten kunta

Oripään kunta

Paimion kaupunki

Paraisten kaupunki

Pyhärannan kunta

Pöytyän kunta

Raision kaupunki

Ruskon kunta

Salon kaupunki

Sauvon kunta

Someron kaupunki

Taivassalon kunta

Turun kaupunki

Uudenkaupungin kaupunki

Vehmaan kunta

Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä

Perusturvakuntayhtymä Akseli

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä

KTO – kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä