AUTOEDUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET TURUN KAUPUNKIKONSERNISSA    

 

 

1. Johdanto

 

Tässä ohjeessa määritellään ne periaatteet, käyttöoikeudet ja velvollisuudet, joita kaupunkikonsernin työsuhdeautoihin sovelletaan.

 

Päätös astuu voimaan 1.11.2019 ja korvaa kaikki aikaisemmin annetut ohjeet tästä asiasta. Tämä sääntö koskee vain säännön voimaantulon jälkeen hankittavia autoja.

 

2. Oikeus autoetuun

 

Kaupungissa on käytössä vapaa autoetu ja käyttöetu. Kaupunginjohtaja päättää edun muodosta myöntäessään edun. Oikeus autoetuun perustuu henkilön työtehtävien vaatimuksiin ja/tai henkilön asemaan organisaatiossa.

 

Oikeus aseman perusteella autoetuun on kaupunginjohtajan lisäksi:

 

Kaupungin viranhaltijat:

apulaiskaupunginjohtaja

toimialajohtajat

konsernihallinnon ryhmien johtajat

 

Konsernissa kaupunginjohtajalla on oikeus myöntää autoetu strategisten yhtiöiden toimitusjohtajille ja vastaavalle johdolle sekä työntekijöille, joiden tehtävä edellyttää sitä. Luontoisetua koskevat ehdot tulee ottaa osaksi johtajasopimusta.

 

3. Auton ominaisuudet ja edun sisältö

 

3.1. Päästöraja ja varustelu

 

Autoille vahvistettu hiilidioksidipäästöraja on 40 g/km. Autoon jätetyistä käyttäjän omalla kustannuksellaan hankkimista varusteista ei auton luovutuksen yhteydessä anneta hyvitystä. Käyttäjä vastaa itse hankkimiensa lisävarusteiden kiinnittämisestä ja poistamisesta sekä niihin liittyvistä kustannuksista. Myös omalla kustannuksella hankittavien lisävarusteiden osalta tarvitaan aina leasingyhtiön lupa.

 

Autoetu sisältää kahdet renkaat, vetokoukun ja huoltosopimuksen.

 

3.2. Hankintaraja

 

Apulaiskaupunginjohtajan osalta käyttöedun enimmäismäärä 1.150 € ja vapaan autoedun enimmäismäärä 1.350 €

muiden mainittujen autoetuun oikeutettujen osalta käyttöedun enimmäismäärä 870 ja vapaan autoedun enimmäismäärä 1.100

Lisäksi työtehtäviensä perusteella autoedun saavan osalta käyttöedun enimmäismäärä 520 ja vapaan autoedun enimmäismäärä 750

 

Hankinnan enimmäishinnat autoille määräytyvät verotusarvon mukaan sisältäen kaikki lisävarusteet. Hankintahintaa määrittävien verotusarvojen ja päästörajan osalta määritetään tasot 1.11.2019 tilanteeseen ja näitä tarkistetaan tarvittaessa vuosittain huomioiden sovelleltava indeksikehitys ja tekninen kehitys.

 

3.3. Verot ja muut viranomaisten määräämät maksut

 

Kaupunki maksaa viranomaisten määräämät verot ja käyttömaksut kuten vuosittaisen ajoneuvoveron sekä käyttövoimaveron.

 

3.4. Vakuutukset

 

Kaikissa kaupungin leasingautoissa on sekä liikennevakuutus että Kasko. Käyttäjä on velvollinen tekemään vahinkotapauksissa vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiön lomakkeella. Vahinkoilmoitus toimitetaan talousosastolle, josta se toimitetaan vakuutusyhtiölle.

Omavastuu vahinkotilanteissa jaetaan tasan (50/50) kaupungin sekä auton käyttäjän välillä. Käyttäjän osuus omavastuusta pidätetään hänen palkastaan vahinkoilmoituksen jättämistä lähinnä seuraavan palkanmaksun yhteydessä. Tämä käytäntö koskee autoja, jotka tilataan tämän ohjeen voimaanastumisen jälkeen.

 

4. Auton hankinta

 

Näiden periaatteiden mukaisen auton hankinnan autoetuun oikeutetulle henkilölle hyväksyy kaupunginjohtaja. Leasingsopimukset tehdään pääsääntöisesti 3 (kolmen) vuoden (36 kk) mittaisina huoltoleasingsopimuksina verottajan ohjeiden mukaisen enimmäiskilometrimäärän mukaan sopimuskaudelle.

 

Leasingauton haltijalla ei ole työsuhteen kuluessa oikeutta luopua autoedusta kesken leasingsopimuskauden. Kaikki leasingsopimukseen tehtävät muutokset hyväksyy talous- ja strategiaryhmän johtaja.

 

Kaupunki tekee leasingsopimuksia vain uusista autoista.

 

5. Auton käyttöoikeus

 

Auton luovuttaminen muuhun kuin väliaikaiseen käyttöön muiden kuin samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten on kielletty. Poikkeuksena työhön liittyvät ajot, jolloin auto voidaan luovuttaa toiselle kaupungin henkilökuntaan kuuluvalle.

 

Auton haltijan vastuulla on, että auton käyttämiseen ulkomailla on leasing-yhtiön lupa ja että mahdollisesti tarvittavat lisävakuutukset ovat voimassa.

 

6. Käyttäjän velvollisuudet ja vastuut

 

Käyttäjä on velvollinen huolehtimaan auton huolto-ohjekirjan mukaisten määräaikaistarkastusten ja –huoltojen suorittamisesta sekä hoitamaan autoa siten, että se on aina hyvässä kunnossa ja täyttää lakien ja asetusten määräykset. Käyttäjän velvollisuus on huolehtia, että auto on katsastettu.

 

Käyttäjä huolehtii siitä, että kaikista huolloista tulee merkintä huoltokirjaan. Käyttäjä on velvollinen noudattamaan autonsa leasing-sopimuksen ehtoja.

 

Käyttäjä vastaa siitä, että auto luovutetaan korjattuna leasingkauden päättyessä sekä siitä, että auton mukana palautetaan kaikki avaimet, avainkortit, ja vastaavat varusteet. Mikäli leasingyhtiö laskuttaa puuttuvista varusteista kaupunkia, nämä maksut veloitetaan autonhaltijan palkasta.

 

Käyttäjä vastaa kaikista liikennerikkomuksista saaduista rikemaksuista, pysäköintivirhemaksuista ja sakoista.

 

7. Vaikutus palkkaan

 

Autoedun määrä vähennetään rahapalkasta.