Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31419.08.201911
Kaupunginhallitus32002.09.20193

1828-2018 (00 01 01)

Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje (Kv)

Tiivistelmä:

Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje kuvaa infrahankkeiden tarveselvityksen ja hankesuunnitelman sisällön sekä laadintaprosessien periaatteet, vastuut ja menettelytavat. Edellinen infrahankkeita koskeva ohje hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 26.2.2018 § 36. Ohjeen käyttöönottovaiheessa todettiin, että ohjeeseen tulee tehdä tarkennuksia, täydennyksiä ja korjauksia 1.1.2018 aloittaneen kaupunkiympäristötoimialan toiminnasta saatujen kokemusten perusteella. Tämä Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje korvaa kaupunginvaltuustossa 26.2.2018 § 36 hyväksytyn menettelytapaohjeen kokonaisuudessaan.

Kh § 314

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää ja maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 15.8.2019

Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje kuvaa infrahankkeiden tarveselvityksen ja hankesuunnitelman sisällön sekä laadintaprosessien periaatteet, vastuut ja menettelytavat. Ohje koskee kaupungin kaikkia infrarakennushankkeita. Ennen vuotta 2018 ei infrahankkeissa ole ollut käytössä tilahankkeiden kaltaisia tarve- ja hankesuunnitteluohjeita.

Kaupunginhallitus käsitteli 13.6.2016 § 262 kiinteistö- ja ympäristötoimialan toimintamallimuutosta ja päätti, että infran rakentamisen ohjaukseen on laadittava vastaavanlaiset tarve- ja hankesuunnitteluohjeet kuin on käytössä tilahankkeiden kohdalla.  Tämän päätöksen pohjalta hyväksyttiin ensimmäinen infrahankkeita koskeva toimintaohje kaupunginvaltuustossa 26.2.2018 § 36.

Ohjeen käyttöönottovaiheessa todettiin, että ohjeeseen tulee tehdä joitain tarkennuksia, täydennyksiä ja korjauksia 1.1.2018 aloittaneen kaupunkiympäristötoimialan toiminnasta saatujen kokemusten perusteella. Nyt esitettävässä ohjeessa on kuvattu muun muassa nykyisen toiminnallisen organisaation mukaiset vastuut sekä korjattu aiemmin prosessin kuvaamisen yhteydessä ilmenneitä puutteita.

Tämä liitteenä 1 oleva Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje korvaa kaupunginvaltuustossa 26.2.2018 § 36 hyväksytyt menettelytapaohjeet kokonaisuudessaan.

Turun kaupunkistrategiassa on nostettu esiin kaupunkikehittämisen painopistealueina kärkihankkeiksi nimettyjä hankekokonaisuuksia.

Osa kärkihankkeista, kuten Keskustan kehittäminen, painottuu toimenpiteidensä osalta vahvasti maankäytön linjauksiin. Kärkihankkeet ovat kuitenkin monialaisina kaupunkikehitystä linjaavina kokonaisuuksina sellaisia, että niiden asettamispäätöksissä ei voida suoraa soveltaa yksin infrastruktuurin investointien tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjetta. Maankäyttöön painottuvaa kärkihanketta asetettaessa on kuitenkin otettava soveltuvin osin huomioon asiakirjan tarveselvitysosiossa mainittuja seikkoja.

Varsinaiset infrastruktuurin investointihankkeet voidaan jakaa syntyperusteensa mukaisesti seuraavasti:

1.   Strateginen hanke.

2.   Maankäytön hanke.

3.   Perusinvestointihanke.

4.   Kehittämisohjelmahanke.

Hankkeiden jaottelu määrittää niiden valmisteluprosessin ja päätösvallan rajat

Toteutettava tarveselvitys ja hankesuunnittelu porrastetaan investointisumman perusteella pieniin, keskisuuriin ja suuriin infrainvestointeihin:

1.   pienet investointihankkeet ovat kustannusarvioiltaan alle 1 miljoonaa euroa,

2.   keskisuuret investointihankkeet vähintään 1 miljoona ja enintään 3 miljoonaa euroa sekä

3.   suuret investointihankkeet yli 3 miljoonaa euroa.

Luokitusraja on arvonlisäveroton investointikustannus (alv 0 %), joka ei sisällä Turun Vesihuolto Oy:lle kohdistuvia vesihuollon kustannuksia yhteishankkeissa. Pienten, keskisuurten ja suurten hankkeiden menettelytapaohjeistus koskee luokittelun mukaisesti kaikkia infrainvestointihankkeita.

Laadittavia selvityksiä ja muodostuvia asiakirjoja ovat:

1.   Tarveselvitys

2.   Hankesuunnitelma

3.   Esiselvitys

4.   Hankekortti

5.   Hankelista

Tarveselvityksen hyväksyy kaupunkikehitysjaosto. Hankesuunnitelman hyväksyy kaupunginvaltuusto, kun infrahankkeen kustannusarvio ylittää 3 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus hyväksyy hankesuunnitelman, kun kustannusarvio on vähintään 1 miljoona ja enintään 3 miljoonaa euroa. Esiselvityksen, hankekortin ja hankelistan hyväksyy kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja päätöspöytäkirjalla.

Kustannuslaskennassa käytettävät hankevarausten suuruusluokat noudattavat tilahankkeiden hankevarauksia ollen uudishankkeissa lähtökohtaisesti 10-15 %. Kaupunkirakenteen tiivistämisalueilla, jotka sijoittuvat kulttuurikerrosalueille tai muille esimerkiksi pohjaolosuhteiltaan erityisen haastaville alueille, hankevarauksen suuruudeksi ehdotetaan 20-30 %. Myös haastavissa taitorakenteissa, kuten sillat, tukimuurit ja muut erikoisrakenteet, noudatetaan 20-30 %:n hankevarausta.

Kaupunkiympäristötoimiala vastaa infrainvestointiohjelman laadinnasta, kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston priorisoidessa investointeja.

Uuden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen edellyttämät hallintosääntöön sisällytettävät muutokset on esitetty liitteessä 2.

Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjetta päivitetään liitteen 2 mukaisesti tilahankkeen hankesuunnitelman ja hankekuvauksen hyväksymistahon osalta.

Liite 1Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun menettelyohje

Liite 2Hallintosääntömuutokset pykäläkohtaisesti

Oheismateriaali 1Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun menettelyohje 26.2.2018 § 36

Kaupunginhallituksen ehdotus               

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen siten, että ohje korvaa 26.2.2018 § 36 kaupunginvaltuustossa hyväksytyn Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen kokonaisuudessaan.

Lisäksi kaupunginvaltuusto hyväksyy hallintosääntöön 29.5.2017 § 105 sisällytettäväksi liitteen 2 mukaiset muutokset.

PäätösAsia pantiin pöydälle Maaskolan Peltosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 320

Pöydältä 19.8.2019 § 314

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Hyväksytään esitys siten, että muutetaan Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje kohta 4. HANKEVARAUKSET" seuraavaan muotoon:

"Kustannuslaskennassa käytettävät hankevarausten suuruusluokat noudattavat tilahankkeiden hankevarauksia ollen uudishankkeissa lähtökohtaisesti 10 - 15 %. Kaupunkirakenteen tiivistämisalueilla, jotka sijoittuvat kulttuurikerrosalueille tai muille erityisen haastaville alueille, hankevarauksen suuruus on 10 - 15%. Myös haastavissa taitorakenteissa, kuten sillat, tukimuurit ja muut erikoisrakenteet, noudatetaan 10 - 15 %:n hankevarausta.

Mikäli hankkeen hyväksytyt kustannukset hankevarauksineen nousevat indeksikorjaukset huomioon ottamisen jälkeen 5 % tai mikäli hankkeessa tapahtuu jokin muu merkittävä muutos, saatetaan päivitetty kustannusarvio tms. hankkeen alkuperäisen päätöksen tehneen sekä muutosten jälkeen toimivaltaisen tahon käsiteltäväksi."

Perustelut:

Kynnyksen hankkeiden kustannusnousun käsittelyyn toimivaltaisessa toimielimessä pitää olla pieni. ”

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 314
Liite 1:Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun menettelyohje / Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt
Liite 2:Hallintosääntömuutokset pykäläkohtaisesti / Ändringarna i förvaltningsstadgan enligt paragraf

Kh § 320
Liite 1:Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun menettelyohje / Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt
Liite 2:Hallintosääntömuutokset pykäläkohtaisesti / Ändringarna i förvaltningsstadgan enligt paragraf