Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Loppupvm 22.8.2021, Kaupunginjohtaja11210.06.2019 

7344-2019 (02 05 05)

Museoalus Sigynin säätiön sääntömuutosesitys

Lakimies Noora Syysvirta 7.6.2019:

Museoalus Sigynin säätiö (jäljempänä säätiö) on laatinut ehdotuksensa sääntöjensä muuttamisesta ja pyytänyt Turun kaupungilta kannanottoa liitteenä oleville säätiön uusille säännöille.

Säätiön voimassa olevien sääntöjen 9 §:n mukaan säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään kolme neljäsosaa (3/4) hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Sääntömuutoksesta on pyydettävä Turun kaupunginhallituksen ja Stiftelsen för Åbo Akademin lausunto ja sille on saatava oikeusministeriön vahvistus. Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunginjohtaja tekee sääntöjen muuttamista koskevan kannanoton niiden yhteisöjen osalta, jotka eivät kuulu strategisiin yhteisöihin.

Vuonna 2015 voimaan tullessa säätiölaissa on säännöksiä, joiden takia Museoalus Sigynin säätiö joutuu muuttamaan sääntöjään. Lisäksi päivitetään säännöt muutenkin vastaamaan nykyistä tilannetta ja tarpeettomia kirjauksia poistetaan. Säätiön hallitus on hyväksynyt ehdotuksen uusiksi säännöiksi 12.9.2018.

Keskeinen ehdotettu muutos sääntöihin koskee kohtaa 4 § säätiön hallinnosta. Voimassa olevien sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu yhdeksän (9) jäsentä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Museovirasto on pyytänyt säätiötä muuttamaan sääntöjään niin, että niiden mukaan Museovirastosta ei tule jatkossa nimetä edustajaa säätiön hallitukseen. Uusien sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluisi 8 jäsentä, joista jokaisella voi olla henkilökohtainen varajäsen. Hallituksen jäsenen toimikauden pituutta on myös muutettu. Voimassa olevien sääntöjen mukaan säätiöllä on kaksi tilintarkastajaa varamiehineen. Säätiölain 4 luvun 3 §:n mukaan riittää, jos säätiöllä on yksi tilintarkastaja. Sääntöjen 5 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että valitaan yksi tilintarkastaja tekemään seuraavan tilikauden tilintarkastus.

Muut muutosehdotukset ovat lähinnä teknisiä muutoksia, jotka johtuvat uuden lain voimaantulosta. Esimerkiksi säätiön nimeen on lisätty sr uuden säätiölain mukaisesti. Sääntöjen kohtaa 3 § on lyhennetty ja selvennetty. Uutena kohtana sääntöihin on lisätty, että säätiö voi toimintamuotojensa rahoittamiseksi harjoittaa kaikkea laillista liiketoimintaa. Säätiön nimenkirjoittamista koskevat sääntöjen kohdat ehdotetaan muutettavaksi uuttaa säätiölakia vastaaviksi, sillä uudessa säätiölaissa käytetään termiä edustaminen nimenkirjoittamisoikeuden sijasta. Säätiön uusien sääntöjen mukaan säätiön hallituksen puheenjohtajalla on yksin oikeus edustaa säätiötä. Hallitus voi antaa oikeuden edustaa säätiötä jäsenelleen tai nimetylle henkilölle. Ehdotettujen sääntöjen kohtaan 6 § koskien toimihenkilöitä on lisätty, että säätiöllä voi olla asiamies tai toimitusjohtaja. Sääntöjen kohta 9 §, jossa on kyse säätiön lakkauttamisesta, ehdotetaan muutettavaksi uuden säätiölain mukaiseen muotoon säätiön purkamisesta. Myös säätiön varojen käyttämisestä säätiön purkautumis- tai lakkauttamistilanteissa koskeva 10 § ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan uutta säätiölakia.

Turun kaupunginjohtaja päättänee esittää kannanottona, ettei Turun kaupungilla ole huomautettavaa säätiön ehdotukseen uusiksi säännöiksi.

Liite 1Voimassaolevat säännöt

Liite 2Ehdotus uusiksi säännöiksi

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin esittää kannanottona, ettei Turun kaupungilla ole huomautettavaa Museoalus Sigynin säätiön ehdotukseen uusiksi säännöiksi.

                     

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedMuseoalus Sigynin säätiö
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 112
Liite 1:Voimassaolevat säännöt
Liite 2:Ehdotus uusiksi säännöiksi