Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25510.06.201911

7302-2019 (10 03 02)

Siirtolaisuusinstituuttisäätiön toimitilat

Tiivistelmä:

Siirtolaisuusinstituutin nykyiset toimitilat sijaitsevat osoitteessa Eerikinkatu 34. Tilapalvelukeskus on yhteistyössä Siirtolaisuusinstituutin kanssa selvittänyt muita toimitilavaihtoehtoja. Selvitystyön tuloksena esitetään, että Siirtolaisuusinstituutin käyttöön vuokrataan toimitilat Åbo Akademilta osoitteesta Hämeenkatu 16 (rakennus Gripen).

Kh § 255

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi 6.6.2019:

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt 29.4.1974 § 17 osallistumisesta Siirtolaisuusinstituuttisäätiön perustamiseen.

Turun kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 14.12.1992 § 424 päättänyt, että tulevien vuosien osalta Siirtolaisuusinstituutille myönnetään kiinteistöosastolle maksettava kaupungin vahvistamaa vuokraa vastaava avustus niistä toimitiloista, jotka kaupunki on hyväksynyt.

Siirtolaisuusinstituutin tilat - Eerikinkatu 34:n tilanne

Siirtolaisuusinstituutti toimii tällä hetkellä Turun kaupungin omistamissa tiloissa Eerikinkatu 34:ssä. Vuokra tiloista on tällä hetkellä 12.858 € kuukaudessa, minkä lisäksi instituutti maksaa tilojen käyttösähkön. Käytössä tiloja on yhteensä 865 neliötä ja lisäksi ullakon varastotiloja.

Eerikinkatu 34:n tiloista on siirtolaisuusinstituuttisäätiön kanssa tehty sopimus käyttöoikeudesta, koska heidän kanssaan ei voi tehdä arvonlisäverollista sopimusta. Tilapalvelukeskus on määritellyt tiloille ns. sisäisen markkinavuokran ja saanut sen konsernihallinnolta vuosittain.

Eerikinkadun tiloissa on ilmennyt jonkin verran ongelmia mm. sisäilman suhteen. Asian kuntoon saattaminen edellyttäisi ilmanvaihdon kokonaiskorjausta, jonka kustannusarvio on noin 1,5 M€ suuruusluokassa. Mikäli ilmanvaihto kiinteistössä joudutaan uusimaan, vaikuttaisi se siirtolaisuusinstituutin vuokriin lisävuokrann ja kokonaisvuokra nousisi noin 25.000 €:oon kuukaudessa.

Eerikinkatu 34 sijaitsee korttelialueella, joka on merkittävä kehityskohde tulevina vuosina. Kohde sijaitsee ns. vedenjakelun tontilla ja kaupunkiympäristötoimialan kiinteistökehitysyksikkö on etsimässä ko. korttelin kehitystyöhön kumppaniehdokkaita jo tulevana syksynä. Eerikinkatu 34 rakennus on ajateltu myytävän vuoden 2020 aikana ja mittaviin korjaustöihin ei tässä tilanteessa ole järkevää ryhtyä. Kohteessa on kuitenkin tarkoitus tehdä tänä vuonna vesikaton korjaustyö, jotta isommilta vaurioilta jatkossa vältytään. Vesikattokorjauksen kustannusarvio on n 150.000 €.

Tilaratkaisuvaihtoehdot

Tilapalvelukeskus on selvittänyt Siirtolaisuusinstituuttisäätiön kanssa mahdollisia uusia sijoitusmahdollisuuksia heidän toiminnalleen, mikäli Eerikinkadun tiloista luovutaan. Koska kaupungin omassa tilakannassa ei ole osoittaa korvaavia tiloja Siirtolaisuusinstituutille, etsittiin korvaavia tiloja ulkoisilta vuokramarkkinoilta. Instituutin tavoitteena oli, että tilat löytyisivät lähempää yliopistoa ja Åbo Akademin tiloja, koska heillä on paljon yhteistyötä ja myös henkilökunta on osin yhteistä.

Tällä sijaintitoiveella oli löydettävissä kaksi eri sijaintivaihtoehtoa:

1. Hämeenkatu 13, Åbo Akademin omistama rakennus Gripen

Tilat sijaitsevat hyvin liikenneyhteyksien varrella Hämeenkadun puoleisella sisäänkäynnillä, tilat ovat esteettömät ja niissä on tehty peruskorjaus muutamia vuosia sitten. Tiloihin on tilava hissi, jonka kautta voidaan kuljettaa arkistomateriaalit suoraan autohallin kautta. Kaikki tilat sijaitsevat samassa kerroksessa.

Tilan perusvuokra on 11.775 €/kk ja kokonaisneliömäärä on n. 785 m2. Sähkönkulutus käyttösähkön osalta tulee erikseen käyttäjälle. Kerroksessa on oma sähkömittari käyttösähkölle. Käyttövesikustannukset sisältyvät vuokraan. Tiloihin tarvitaan muutostöinä tehtäviä arkistotilojen lisäämistä sekä muutamien väliseinien poisto. Näistä muutostöistä aiheutuu perusvuokraan vuokranlisäys 394,50 € kuukaudessa (alv 0 %).

Pysäköintipaikkoja sisältyy tähän vuokraan kaksi kappaletta. Muilta osin paikkoja voi lunastaa 70 € /paikka.

Gripen: 11 775 € + 394,50 € yhteensä 12.169,50 €/kk (alv 0 %). Kohteeseen tehtäisiin 5 vuoden määräaikainen vuokrasopimus.

2. Maaherran Makasiinit, Turun Yliopistosäätiön omistamat tilat, osoitteessa Henrikinkatu 10

Tilat sijaitsevat vastapäätä Tuomiokirkkoa, kahdessa eri kerroksessa. Ensimmäisen kerroksen tilat ovat esteettömät, mutta toisen kerroksen tiloihin ei ole hissiyhteyttä, vain kierreportaat. Pihalta voidaan osoittaa muutamia autopaikkoja sisältyen vuokrahintaan.

Tilojen ongelmana on hankalasti käytettävissä oleva toinen kerros, johon on vaikea kuljettaa arkisto- ja varastotavaraa. Tässä vaihtoehdossa Siirtolaisuusinstituutti tarvitsee mahdollisesti muualta varastotilaa.

Tilan perusvuokra on 10.600 €/kk ja kokonaisneliömäärä on n. 748 m2. Vuokra sisältää osittain sähkön ja kokonaan veden. Tiloihin tarvitaan muutostöitä, jotka sisältävät väliseinien poistoja ja tilajärjestelyjä näistä aiheutuu vuokranlisäys, 450 € kuukaudessa (alv 0 %).

Maaherran Makasiinit: 10.600 € + 450 €, yhteensä 11.050 € kuukaudessa.

Kohteeseen tehtäisiin 5 vuoden määräaikainen vuokrasopimus.

Yhteenveto vaihtoehdoista

Molemmissa edellä mainituissa tilavaihtoehdoissa, johtuen Siirtolaisuusinstituutin arvonlisäverostatuksesta, Turun kaupunki tekee vuokrasopimuksen suoraan vuokranantajan kanssa ja luovuttaa tilat Siirtolaisuusinstituutin käyttöön käyttöoikeussopimuksella. Vuokrarahat budjetoidaan konsernihallintoon.

Siirtolaisuusinstituutin vuokra vähenee noin 700 € kuukaudessa, mikäli Gripenin tilat vuokrataan heidän käyttöönsä. Kaupungin kustannuksia järjestely kasvattaa ulosmaksettavien vuokrien muodossa, mutta samalla vältytään Eerikinkatu 34:n korjaus- ja ylläpitokustannuksilta.

Oheismateriaalina 1 on Siirtolaisuusinstituutin kirje heidän toiveistaan tila-asian suhteen. Siirtolaisuusinstituutin toiveena on siirtyminen Gripenin tiloihin syksyllä 2019.

Liitteenä 1 on Åbo Akademin kanssa neuvoteltu vuokrasopimus, jossa todetaan, että tilat vuokrataan Siirtolaisuusinstituutin käyttöön aikaisintaan 1.8.2019. Korjaustöiden valmistuminen vaikuttaa vuokrausaikatauluun.

Liite 1Vuokrasopimus

Oheismateriaali 1Siirtolaisuusinstituuttisäätiön kirje

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Päätös pannaan toimeen mahdollisista valituksista huolimatta.

Vuokraus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen solmittavalla vuokrasopimuksella, joka voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2, 1 poissa.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pätäri, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen ja Kattelus.

Lindforsin seuraavansisältöisen hylkyehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Yrttiaho:

”Kaupunginhallitus päättää hylätä päätösehdotuksen.

Perustelut:

Säilytetään Eerikinkatu 34:n tilat kaupungin omistuksessa ja remontoidaan ne viivyttelemättä.”

Vierimaa oli poissa kokouksesta.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoSiirtolaisuusinstituuttisäätiö - Stiftelsen för Migrationins
aoStiftelsen för Åbo Akademi
tiedTurun Yliopistosäätiö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 255
Liite 1:Vuokrasopimus