Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24810.06.20194

4835-2019 (01 01 00)

Terveyskeskuslääkärin viran perustaminen hyvinvointitoimialalle avoterveydenhuollon palveluiden ehkäisevän terveydenhuollon lääkäreihin

Tiivistelmä: -

Kh § 248

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, vs. palvelussuhdepäällikkö Hanna Haukkasalo 17.4.2019:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle avoterveydenhuollon palveluiden tulosyksikköön ehkäisevän terveydenhuollon lääkäreihin perustetaan terveyskeskuslääkärin virka 1.5.2019 lukien.

Esitystä perustellaan sillä, että lasten, nuorten ja perheiden mielenterveystyön tarve on lisääntynyt kaikilla toimialueilla. Lääkärityössä näkyy lisääntynyt paine lisä- ja kontrollikäyntien tarpeelle lakisääteisten terveystarkastusten lisäksi. Lasten ja nuorten ongelmiin tehokas puuttuminen mahdollisimman nopeasti perustasolla on kustannusvaikuttavaa ja syrjäytymistä ehkäisevää, mikä näkyy mm. erikoissairaanhoidon käytössä.

Turussa nyt kaksi perhekeskusta, joissa ollaan aloittamassa uudenlaista yhteistyömallia. Perhekeskuksissa tehtävä työ vaatii lääkäriltä laajempaa työotetta ja entistä enemmän aikaa vievää verkostotyötä, jota tehdään ns. systeemisen työn periaatteella. Suunnitelmissa on lähivuosien aikana laajentaa perhekeskusverkostoa ja juurruttaa uutta monialaista toimintatapaa lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.

Lääkäri tekee työtä ehkäisevän terveydenhuollon lääkärien tiimissä vahvistaen kokonaisuutta. Koululääkärivajeen johdosta pakolliset tarkastukset viivästyvät, mikä heikentää mahdollisuuksia toimia systeemisen työn periaatteella perhekeskuksissa. Tämä näkyy välillisesti myös lastensuojelun kustannuksissa. Suoritteita ei jää suoranaisesti toteutumatta, koska tarkastukset ovat pakollisia, mutta laatu heikkenee. Tästä johtuen vaikutuksia on vaikea laskea ja osoittaa suoraan. Lääkärien lisäkäyntejä tulisi olla mahdollisuus tarjota enemmän, jotta lapsiperheiden somaattiset ja psyykkiset/psykososiaaliset ongelmat saataisiin varhaisessa vaiheessa ja lähipalveluna hoidettua. Perhekeskusmallilla pyritään tehostetusti tuomaan perheille varhaisessa vaiheessa apua eri ammattiryhmien tiiviillä yhteistyöllä ja paikan päälle jalkautuen. Lääketieteellinen asiantuntemus on yksi keskeinen osa perhekeskustyötä. Lääkäri on perhekeskuksen ytimessä terveydenhoitajan tiivis työpari. Toimintatavan muutoksen avulla olisi mahdollisuus ottaa joustavasti äitejä, lapsia, nuoria, perheitä kontrollikäynnille tai lisäkäynnille havaittujen somaattisten tai psyykkisten/psykososiaalisten asioiden takia. Lääkäri pystyisi myös nykyistä enemmän osallistumaan oppilashuollon toimintaan. Esityksellä on välillinen vaikutus lastensuojelun ostopalveluihin. Hyvinvointitoimiala sitoutuu 70 000€ vähennyksiin lastensuojelun ostopalveluissa. Hyvinvointitoimialan tulee seurata ja raportoida virkojen perustamisesta aiheutuvia kokonaiskustannuksia ja säästöjä.

Virkasuhde tarvitaan, koska terveyskeskuslääkäri tekee yksilöä koskevia viranhaltijapäätöksiä. Vakituisen viran perustaminen sisältyy vuoden 2019 henkilöstösuunnitelmaan ja kustannusvaikutus vuodelle 2019 on noin 51.200 €, mikäli vakanssi perustetaan 1.5.2019 alkaen. Jatkossa kustannusvaikutus on noin 77.000 €/vuosi. Esitys lisää henkilöstön käyttöä +1 htv. Terveyskeskuslääkärin tehtäväkohtainen palkka on 1.14.2019 tehdyn yleiskorotuksen jälkeen 4.795.13 €/kk (LS/L1TK5200)

Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi ehdotetun viran palvelussuhteen ehtojen suhteen. Strateginen HR toteaa, että toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2019 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon ja toimialan tulee tarkastella henkilötyövuosien kokonaiskehitystä kriittisesti. Esitettyjen muutosten toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että          

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 248
Liite 1:Esitys viran perustamisesta