Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23127.05.20199

3878-2019 (00 00 00, 00 00 01, 00 01 01)

Nuorisovaltuuston vaalitavan muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 231

Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto; Niklas Vaulanen, Mette Hämeenaho ja Tatu Alari 23.4.2019:

Turun nuorisovaltuusto perustettiin kaupunginvaltuuston päätöksellä 23.9.2013 §178. Samalla hyväksyttiin nuorisovaltuuston perustamisen ja toiminnan linjaukset. Kuntalain (410/2015) 26 § mukaan nuorisovaltuuston asettaminen kuuluu kunnanhallituksen toimivaltaan.

Perustamispäätöksen linjausten mukaan nuorisovaltuustoon on valittu jokaisesta koulutalosta äänimäärän perusteella yksi varsinainen edustaja ja yksi varaedustaja.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajiston tekemän aloitteen mukaan nuorisovaltuuston nykyinen vaalitapa tarvitsee uudistusta. Vaikka koulukohtaiset edustajat takaavatkin tasapuolisen osallisuuden ympäri kaupunkia, ovat koulujen väliset erot aktiivisuudessa suuria. Kun koulujen väliset läpipääsymahdollisuudet eroavat merkittävästi, eivät kaikki ehdokkaat ole samalla viivalla vaalien lähestyessä. Lisäksi nykyinen varsinaiseen jäseneen sidottu varajäsenyys estää motivoituneen varajäsenen täyden osallistumisen toimintaan. Muutamissa nuorisovaltuuston kokouksissa päätösvaltaisuuden saavuttaminen on ollut haastavaa, sillä monen nuorisovaltuutetun varajäsenet eivät ole yhtä aktiivisia kuin toiset. Tämä on johtanut nuorisovaltuuston tilanteeseen, jossa ajoittain aktiivisia varajäseniä on istunut kokouksessa vailla äänivaltaa lähes yhtä paljon kuin varsinaisia. 

Aloitetta käsiteltiin nuorisovaltuuston kokouksessa 27.2.2019 § 21, jossa valtuuston selkeä enemmistö oli nuorisovaltuuston vaalitavan muuttamisen kannalla. Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto on valmistellut aloitteen pohjalta seuraavan esityksen kaupunginhallitukselle.

Nuorisovaltuuston vaalitapaa muutetaan siten, että vaaleissa nuorisovaltuustoon valitaan viisi (5) koko kaupungista eniten ääniä saanutta yläasteikäistä oppilasta ja viisi (5) toisen asteen opiskelijaa noudattaen 13–18 vuoden ikärajaa ehdolle asettautumishetkellä. Tämän jälkeen valitaan jokaisesta oppilaitoksesta yksi seuraavaksi eniten ääniä saanut edustaja sekä turkulaisten koulujen ulkopuolella olevista Turussa asuvista nuorista eniten ääniä saaneet suhteessa siihen, kuinka paljon heitä on ollut ehdolla. Varajäseniksi valitaan 10 sen jälkeen eniten ääniä saanutta. Varajäsenet ovat valtuuston yhteisiä varajäseniä, jotka valintajärjestyksessä korvaavat estyneitä varsinaisia jäseniä.

Uudessa vaalitavassa noudatetaan nykyisten sääntöjen mukaisia poikkeuksia muun muassa Turun kansainvälisen koulun, ruotsinkielisten oppilaitoksien ja Steiner-koulun suhteen. Varajäsenten valinta toimii samalla tavalla kuin kaupunginvaltuustossa, ja sillä mahdollistetaan täysi sali äänivaltaisia edustajia valtaosaan kokouksistamme. Mallin toteutuminen edellyttää myös valituksi tulleiden äänimäärien tuomista julkisuuteen.

Muilta osin nuorisovaltuuston perustamisen yhteydessä hyväksyttyjen linjausten esitetään pysyvän ennallaan.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Turun nuorisovaltuusto on 24.4. 2019 § 162 yksimielisesti päättänyt esittää kaupunginhallitukselle nuorisovaltuuston vaalitavan muuttamista vuoden 2019 nuorisovaltuustovaaleista alkaen. 

Nuorisovaltuuston toiminta käynnistyi Turussa vuonna 2013. Toiminta on osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi nuorten osallistumismahdollisuuksia kehittäväksi toimintamuodoksi ja nuorisovaltuuston taikka vastaavan vaikuttajaryhmän asettaminen on nykyään kirjattu kuntalakiin (410/2015).

Turussa nuorisovaltuuston edustajat ovat muun ohella lautakuntien kokouksiin osallistumalla ja lausuntoja antamalla voineet vaikuttaa toimialojen asioiden käsittelyyn eri vaiheissa. Vuorovaikutusta kaupunginvaltuutettujen ja nuorisovaltuuston välillä on kehitetty kummivaltuutettujen nimeämisellä ja kaupungin virkavalmistelussa olevia asioita esitellään nuorisovaltuuston kokouksissa.

Vaalitavan muutosta on pidettävä tarkoituksenmukaisena ja nuorisovaltuuston ehdotusta siten hyväksyttävänä.

OheismateriaaliKaupunginvaltuusto 23.9.2013 § 178

OheismateriaaliNuorisovaltuuston pöytäkirja 24.4.2019 § 162

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä edellä kuvatun, nuorisovaltuuston 24.4.2019 § 162 esittämän vaalitavan muutoksen otettavaksi käyttöön vuoden 2019 nuorisovaltuustovaaleista alkaen.

Muilta osin nuorisovaltuuston perustamisen yhteydessä hyväksytyt linjaukset pysyvät ennallaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedNuorisovaltuusto