Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä 
Loppupvm 31.8.2020, Johtaja921.05.2019 

5858-2018 (02 05 04)

Rahoitussopimuksen limiitin korottaminen

Rahoituspäällikkö Kari Pentti 21.5.2019:

Rahoituksen toimivalta

Kaupungin hallintosäännön hallituksen johtosäännön 43 §:n mukaan talous- ja strategiaryhmän johtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu kohdassa 4 pitkä- ja lyhytaikaisten luottojen ottaminen, lainojen takaisinmaksu ja lainaehtojen muuttaminen sekä niitä koskevien velkakirjojen hyväksyminen kaupunginvaltuuston hyväksymissä rajoissa ja kaupunginhallituksen antamien ohjeiden mukaisesti.

Rahoitusperiaatteet

Kaupunginvaltuuston 18.3.2019 hyväksymän rahoitus- ja sijoitusperiaatteiden kohdan 1.3 mukaan kaupunki turvaa rahoituksen saatavuuden ylläpitämällä kaupungin hyvää nimeä markkinoilla ja käyttämällä rinnan erilaisia rahoitusmuotoja ja rahanlähteitä.

Rahoituslähteiden hajautuksen periaatteena on hajauttaa lainakannan maturiteettijakaumaa sekä viitekorkoperusteita, jotta mahdolliset muutokset varainhankinnan saatavuudessa ja markkinakoroissa heijastuisivat mahdollisimman vähän kaupungin rahoituskuluihin. Lainakannan maturiteetin hajauttamisessa pyritään toteuttamaan seuraavaa karkeaa hajautusperiaatetta kuitenkin markkinatilanne ja rahoituksen saatavuus huomioiden:

Pitkäaikaisten lainojen lisäys vuonna 2019

Kaupunginvaltuuston hyväksymän vuoden 2019 talousarvion ja kaupunginvaltuuston hyväksymän 20.5.2019 osavuosikatsauksen talousarviomuutosten mukaan nostettava lainamäärä vuoden 2019 aikana on enintään 50 milj. euroa.  Vastaavasti 83 milj. euroa on pitkäaikaisten lainojen vähennyksiä.

Kaupunginhallitus on 4.3.2019 § 92 hyväksynyt vuoden 2019 lainannostosuunnitelman, jossa em. pitkäaikaisten lainojen lisäys enintään 50 milj. euroa vuoden 2019 aikana on jo otettu huomioon. Kaupunki ei ole nostanut vielä tänä vuonna pitkäaikaisia lainoja, mutta on maksanut pois 7.3.2019 erääntyneen pitkäaikaisen 50 milj. euron jvk-lainan.  

Council of Europe Development Bankin kanssa 4.6.2018 solmitun rahoitussopimuksen limiitin korottaminen

Euroopan Neuvoston kehityspankki CEB (Council of Europe Development Bank, CEB) rahoittaa hankkeita, joilla on sosiaalinen ulottuvuus. Pankki toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan Neuvoston kanssa ja se perustettiin vuonna 1956 alun perin rahastona, jonka ensisijaisena päämääränä oli edesauttaa Euroopan pakolaisongelman ratkaisua. Nykyisin CEB rahoittaa hankkeita, jotka vahvistavat Euroopan sosiaalista yhtenäisyyttä erityisesti koulutuksen, terveyden, sosiaalisen asuntotuotannon ja työllisyyden alalla.

Pankilla on 41 jäsenmaata Euroopassa. Suomi on ollut pankin jäsen vuodesta 1991 alkaen 1,268 %:n osuudella. Euroopan Neuvoston suurlähettiläät muodostavat pankin johtokunnan (Governing Board), joka on pankin ylin päättävä elin. Pankin hallintoneuvostoon (Administrative Council) kuuluu pääsääntöisesti jäsenmaiden valtiovarainministeriöiden edustajat, ja se päättää muun muassa lainahankkeista. 

Kaupunki on solminut kesäkuussa 2018 rahoitussopimuksen Euroopan Kehityspankin kanssa (CEB eli Council of Europe Development Bank). Rahoitussopimuksen määrä on 50 milj. euroa. Rahoitussopimuksen perusteella kaupunki on nostanut vuoden 2018 aikana kaksi lainaa: kesäkuussa 20 milj. euron kiinteäkorkoisen seitsemän vuoden pituisen lainan ja joulukuussa 30 milj. euron 15 vuoden pituisen vaihtuvakorkoisen lainan.  Rahoitussopimuksen kautta kaupunki on voinut nostaa hyvin pitkää jopa 20 vuoden mittaista rahoitusta kaupunginvaltuuston hyväksymien rahoitusperiaatteiden mukaisesti.

Euroopan kehityspankki on esittänyt kaupungille rahoitussopimuksen limiitin korottamista 100 milj. euroon. Korotuksen jälkeen kaupunki voisi nostaa korotetun limiitin puitteissa vähintään kaksi uutta lainaerää 31.3.2021 mennessä. Limiitin korottaminen ei sido kaupunki uusien lainojen nostamiseen. Limiitin korottamisesta ei myöskään aiheudu kaupungille kustannuksia.

Rahoitussopimuksen alla rahoitettavat kaupunkikonsernin investoinnit ovat edelleen samat noin 260 milj. euroa. Investoinnit ajoittuvat vuosille 2018–2020 ja kohdistuvat erityisesti koulujen ja päiväkotien uudisrakennusten ja peruskorjausten sekä sosiaalisen asuntotuotannon rahoittamiseen. Periaatteena on kuitenkin, että pankki rahoittaa kohteista enintään 50 %. Näin ollen investointilista on jonkin verran suurempi. Myös kaupungin infrarakentamiseen kohdistuu osa investoinneista.

Euroopan kehityspankin hallintoneuvosto on hyväksynyt rahoitussopimuksen limiitin korottamisen 25.1.2019. Suomen valtiovarainministeriö on osaltaan toiminut kaupungin rahoitussopimuksen välittäjänä. 

Kukin osanosto hinnoitellaan erikseen nostohetkellä. Pankin antamien hintaindikaatioiden perusteella se on kilpailukykyinen nykyisessä rahoitusmarkkinassa ja kilpailee tasaväkisesti muiden erityisluottolaitosten kanssa.

Kaupunki nostanee pitkäaikaiset lainat rahoitussopimuksen limiitin korotuksen jälkeen viimeistään maalikuussa 2021. Lainannostoista tehdään erilliset päätökset talousarvion lainannostovaltuuden ja hallintosäännön mukaisesti ja siinä yhteydessä arvioidaan vielä nostohetken markkinatilanne ja CEB:n osanostosta tekemän tarjouksen edullisuus kaupungin kannalta.

Liite 1CEB rahoitussopimus

EhdotusEdellä olevaan viitaten esitän, että kaupunki korottaa Council of Europe Development Bankin (CEB) kanssa 4.6.2018 allekirjoitettua rahoitussopimuksen limiittiä oheisen sopimuksen mukaisesti.

Päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Vt. johtaja Fredrik Lindström:

PäätösPäätin, että kaupunki korottaa Council of Europe Development Bankin (CEB) kanssa 4.6.2018 allekirjoitettua rahoitussopimuksen limiittiä oheisen sopimuksen mukaisesti.

Päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Fredrik Lindström

vt. johtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedArve Minna
tpvHahto Mari
tpvPentti Kari


Liitteet:

Ktalstr § 9
Liite 1:CEB rahoitussopimus