Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja9015.05.2019 

4231-2019 (00 00 01)

Turun musiikinopetus Oy - työnantajajärjestön valinta

Johtaja Tuomas Heikkinen 13.5.2019:

Yhtiön hallituksen päätös 2.5.2019

Yhtiön järjestäytyminen työnantajajärjestön jäseneksi

Hallitus päätti 14.3.2019, 5 b §, että yhtiön järjestäytymisestä työnantajajärjes-tön jäseneksi tehdään selvitys käsiteltäväksi myöhemmässä hallituksen ko-kouksessa.

Projektipäällikön tietojen mukaan musiikkioppilaitosten työehtosopimuksia on kolmessa työehtosopimuksessa: kuntatyönantajien OVTES:ssa, Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa ja Avaintyönantajien opetusalan työehtosopimuksessa. OVTES:n sopimusala koskee kunnallisia viranhaltijoita, joita yhtiön opettajista ei ole tulossa.

Projektipäällikön valmistelema vertailu Sivistystyönantajien ja Avaintyönantajien jäsenmaksuista ja sopimusten palkkakustannuseroista on liitteenä 5 b. Liitteestä käy ilmi, että Sivistystyönantajien jäsenmaksu olisi vuodessa noin 1.600 € kalliimpi kuin Avaintyönantajien. Liitteen vertailuesimerkissä yhtiön palkkakustannukset vuodessa olisivat Avaintyönantajien TES:ssä lähes 140.000 € suuremmat kuin Sivistystyönantajien TES:ssä. Molemmat kannatusyhdistykset ovat Sivistystyönantajat ry:n jäseniä.

Ehdotus: Hallitus päättää, että Turun musiikinopetus Oy anoo Sivistystyönantajat ry:n jäsenyyttä 1.1.2020 alkaen, mikäli liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö tulee silloin yhtiön palvelukseen.

Päätös: Hallitus päätti, että Turun musiikinopetus Oy anoo Sivistystyönantajat ry:n jäsenyyttä 1.1.2020 alkaen, mikäli liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö tulee silloin yhtiön palvelukseen. Hallitus päätti oikeuttaa Kim Moisiolinnan tiedustelemaan Turun kaupungin kantaa ja mahdollista konserniohjetta valittavan työnantajajärjestön suhteen.

Konserniohjeet

Kaupungin konserniohjeissa on mainittu kohdassa 17 – Henkilöstöpolitiikka mainittu muun muassa seuraavaa: Tytäryhteisöt liittyvät jäseneksi kuntatyönantajan perustamaan työnantajayhteisöön ellei toiminnan laatu ja tytäryhtiön etu muuta edellytä.

Yhtiö on tehnyt kustannusvertailun eri työnantajajärjestöön kuulumisen kustannusvaikutuksista ja vertailun mukaan Avaintyönantajien jäsenmaksuista ja sopimusten palkkakustannuseroista muodostuva kustannusrasite on lähes 140.000 euroa vuodessa kalliimpi mitä Sivistystyönantajien jäsenyys aiheuttaisi. Yhtiön taloudessa ei ole liikkumavaraa kalliimpaan työnantajajärjestöön kuulumisesta.  Näin ollen on perusteltua, että yhtiö voi edetä hallituksen esittämän vaihtoehdon mukaisesti ja liittyä Sivistystyönantajat ry:n jäseneksi. Molemmat musiikin kannatusyhdistykset ovat Sivistystyönantajat ry:n jäseniä ja näin ollen työnantajajärjestö ei muuttuisi liikkeenluovutuksessa.

Turun musiikinopetus Oy on operatiivinen yhtiö eli toimivalta konserniohjeen antamisessa on kaupunginjohtajalla.

Ehdotan, että Turun musiikinopetus Oy voi anoa Sivistystyönantajat ry:n jäsenyyttä 1.1.2020 alkaen, mikäli liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö tulee silloin yhtiön palvelukseen.

PäätösPäätin, että Turun musiikinopetus Oy voi anoa Sivistystyönantajat ry:n jäsenyyttä 1.1.2020 alkaen, mikäli liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö tulee silloin yhtiön palvelukseen.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvTurun musiikinopetus Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tiedHeikkinen Tuomas
tiedKlami Laura