Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 216 | 13.05.2019 | 13 |
5919-2019 (11 03 00, 11.00)
Turun kaupungin ilmastosuunnitelman raportointi 2018 (Kv)
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuustolle esitetään tiedoksi Turun kaupungin kestävän ilmasto- ja energiatoimintasuunnitelman 2029 raportti vuodelta 2018. Suunnitelma noudattaa Euroopan Unionin yhteistä mallia (SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) ja sisältää ilmastopolitiikan toimintalinjat ja välitavoitteet vuosille 2021, 2025 ja 2029. Suunnitelma käsittää sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että sopeutumisen. Suunnitelman toteuttamisesta raportoidaan kaupunginvaltuustolle vuosittain ja Euroopan Komissiolle joka toinen vuosi. Neljän vuoden välein raportoidaan Komissiolle laajemmin tuloksista. Samassa yhteydessä, valtuustokausittain (2021-2025-2029), on myös varauduttu valmistelemaan valtuustolle mahdollisia suunnitelman päivityksiä päätettäväksi strategian yhteydessä.
Kh § 216
Kehittämispäällikkö Risto Veivo 6.5.2019:
Kaupunginvaltuusto päätti kaupunkistrategiasta 16.4.2018 ja asetti tavoitteeksi hiilineutraaliuden saavuttamisen vuoteen 2029 mennessä. Valtuusto hyväksyi Ilmastosuunnitelman 2029 yksimielisesti 11.6.2018 § 142 ja päätti, että suunnitelma on huomioitava ohjaavasti toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain. Yhteiseen eurooppalaiseen malliin pohjautuva ilmastosuunnitelma velvoittaa lähtökohtaisesti koko kaupunkikonsernia ja pyrkii aktivoimaan yrityksiä, yhteisöjä ja kansalaisia ilmastotoimiin.
Turun kaupungilla on ollut valtuuston hyväksymä ilmasto-ohjelma vuodesta 2009 alkaen ja kaupunkikonserni on 2000-luvulta alkaen tehnyt merkittävää ilmastotyötä ja onnistunut vähentämään alueen kasvihuonepäästöjä. Vuosina 2014-2018 esimerkiksi toteutettiin Turku Energian ja kumppanien toimesta energiauudistuksen investoinnit (300 MEUR), jotka ovat merkittävästi mahdollistaneet hiilineutraaliustavoitteen asettamista.
Turun alueen kasvihuonepäästöt muodostuvat pääosin lämmityksestä, sähkön kulutuksesta ja liikenteestä. Asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii toimenpiteitä usealla sektorilla. Energiajärjestelmän ja liikenteen päästöt on saatava alas. Lisäksi on toteutettava kestävä kaupunkirakenne, kaupunkikonsernin ilmastovastuu ja hiilinieluja on vahvistettava.
Kasvihuonekaasupäästöjen laskennasta on käytettävissä vuoden 2017 lopullinen tieto ja vuoden 2018 ennakkotieto. Vuodesta 1990 Turun alueen kokonaispäästöt ovat vähentyneet 30,6 %. ja asukasta kohden laskettuna yli 40% (Turun väestö on kasvanut yli 30 000 asukkaalla). Vuoden 2018 ennakkotieto viittaa päästöjen laskeneen edelleen. Vaikka päästöjen vähentämisessä onkin edetty hyvin, vaatii Turun kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttaminen kuitenkin päästöjen laskuvauhdin kiihdyttämistä edelleen.
Jotta hiilineutraaliuden tavoite saavutetaan ja Turusta voidaan tehdä ilmastopositiivinen alue, sekä kyetään riittävästi varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, tarvitaan edelleen useiden merkittävien toimenpiteiden tehostamista ja jatkuvaa vahvaa sitoutumista toimeenpanoon. Tämä koskee kaupunkikonsernia kokonaisuudessaan ja asettaa haasteita myös yritysten, yhteisöjen ja kansalaisten aktivointiin. Vaikka suunnitelman toteuttaminen on kokonaisuutena käynnistynyt kohtuullisen hyvin, tarvitaan siis osittain myös vahvempaa panostamista sekä hillinnän että varautumisen osalta. Suunnitelman koordinaatiota ja asiantuntijapalvelua on resursoitu osana Kaupunkikehitysryhmän määrärahoja sekä Smart and wise Turku -kärkihanketta. Näiltä osin on saavutettu tyydyttävä asiantuntijaresurssien taso koordinaatiossa vuoteen 2021 asti. Suunnitelma vaatii kuitenkin pitkäjänteistä panostamista ja sitoutumista myös seuraavien valtuustokausien ajaksi.
Jo suunnitelmaa valmisteltaessa käytiin dialogia sidosryhmien kuten Turun alueen korkeakoulujen ja kansalaisjärjestöjen sekä tutkimus- ja kehityslaitosten, yritysten ja muiden kuntien kanssa. Osallistamista on pyritty vahvistamaan myös suunnitelman toimeenpanossa. Ilmastotoimiin on haastettu laajasti kansalaisyhteiskuntaa, alueen yrityksiä, korkeakouluja ja muita kehityskumppaneita.
Turun ilmastotyö nauttii myös kansainvälistä arvostusta. Ilmastosuunnitelman vahvalla toimeenpanolla ja viestimisellä myös ylläpidetään ja vahvistetaan Turun mainetta ja kiinnostavuutta yhteistyökumppanina.
Yhteinen eurooppalainen ilmastosuunnitelman malli antaa myös vertailtavuuden jopa tuhansien kaupunkien välille, luo laajaa ja kiinnostavaa yhdenmukaista dataa ja liittää oman työmme entistä vahvemmin osaksi Euroopan kattavaa verkostoa lisäten kansainvälistä kiinnostavuuttamme ja luoden sen tueksi uusia mahdollisuuksia. Yhteisen datan tuottamisella ja jakamisella mahdollistetaan myös smart and wise -ratkaisujen kehittämistä käytännössä.
Ilmastosuunnitelman toimeenpano, tavoitteet ja toimenpiteet ovat vuoden 2018 aikana edenneet pääsääntöisesti hyvin – mutta osassa toimia on merkittäviä haasteita. Kasvihuonekaasupäästöjen ennakoidaan laskeneen tavoitteen mukaisesti. Raportissa tuodaan esiin sekä onnistumiset että kehittämiskohteet. Ilmastosuunnitelman välitavoite vuodelle 2021 on päästöjen puolittaminen vuoden 1990 tasosta. Tämä tavoite on mahdollista saavuttaa.
Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2018
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Turun ilmastoraportin 2018 liitteineen.
Samalla kaupunginvaltuusto toteaa, että suunnitelman toimeenpanoon on kiinnitettävä huomiota kaikilla toimialoilla ja konserniyhteisöissä osana vuoden 2020 toiminnan ja talouden suunnittelua.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto