Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, strateginen hankinta 
Loppupvm 18.11.2019, Hankinta- ja logistiikkajohtaja3307.05.2019 

1735-2019 (02 08 00)

Hankintaoikaisu koskien pienkodinkoneiden, kodinkoneiden ja kuivauskaappien hankintapäätöstä 4.4.2019 § 23

Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen 7.5.2019:

 

Turun kaupungin strateginen hankinta pyysi avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia pienkodinkoneiden, kodinkoneiden ja kuivauskaappien toimituksista ajalle 1.5.2019 - 30.4.2021, jonka jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä ajalle 1.5.2021 – 30.4.2022 (optio). Optiossa on kyse Tilaajan oikeudesta ei velvollisuudesta.

 

Hankinta oli jaettu kolmeen ryhmään:

Ryhmä 1

Pienkodinkoneet (veden- ja kahvinkeittimet, imurit, silitysraudat mikroaaltouunit jne)

Ryhmä 2

Kodinkoneet (jääkaapit, pakastinkaapit jne)

Ryhmä 3

Kuivauskaapit

 

Hankinta- ja logistiikkajohtaja on tehnyt hankintapäätöksen 4.4.2019 § 23, jossa päätettiin valita ryhmän 1 pienkodinkoneet toimittajaksi Huolto Vuorio Oy, ryhmän 2 kodinkoneet toimittajaksi Gigantti Oy ja ryhmän 3 kuivauskaappien toimittajaksi Power Finland Oy.

 

Julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) 133 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Hankintalain 81 §:n 2 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

 

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

 

Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen hankintayksikkö on saanut tietoonsa, että ryhmään 1 pienkodinkoneet ja ryhmään 3 kuivauskapit tarjotut tuotteet eivät mahdollisesti ole täyttäneet tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia.

 

Hankintayksikkö lähetti 18.4.2019 ryhmän 1 pienkodinkoneet ja ryhmän 3 kuivauskaappien tarjoajille ilmoituksen hankintayksikön omasta aloitteesta vireille tulleesta hankintaoikaisusta (itseoikaisu).

 

Ilmoituksessa pyydettiin tarjoajia toimittamaan selvitykset metallirunkoisen kahvinkeittimen ja kuivauskaapin lisävarusteiden vähimmäisvaatimuksien täyttymisestä.

 

Ryhmän 1 pienkodinkoneet osalta saatujen selvitysten perusteella kaikki annetut tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä esitetyt vähimmäisvaatimukset.

Ryhmän 3 kuivauskaapit osalta saatujen selvitysten perusteella Power Finland Oy:n tarjoama kuivauskaappi ei täyttänyt tarjouspyynnössä lisävarustukselle (päiväkotisisustus) asetettuja vähimmäisvaatimuksia.

 

Edellä mainittujen selvitysten perustella hankintayksikön ei ole tarpeen muuttaa hankintapäätöstä ryhmän 1 pienkodinkoneet osalta. Ryhmän 3 osalta Power Finland Oy:n tarjous tulee hylätä ja tarjousvertailu suorittaa ko. ryhmässä uudelleen:

 

 

Tarjousten vertailu ryhmässä 3 kuivauskaapit

 

Tarjoaja

Kokonaishinta € (alv 0 %)

Gigantti Oy

5 600,00 €

Huolto Vuorio Oy

5 960,00 €

Konehuolto Toppinen Oy

6 703,20 €

 

Ehdotus        Ehdotan, että hankinta- ja logistiikkajohtaja

poistaa hankintapäätöksen 4.4.2019 § 23 siltä osin kuin ryhmän 3 kuivauskaappien osalta palveluntuottajaksi on valittu Power Finland Oy

hylkää Power Finland Oy:n tarjouksen ryhmän 3 kuivauskaapit osalta edellä esitetyn perustella tarjouspyynnön vastaisena

valitsee kuivauskaappien toimittajaksi 30.4.2021 päättyvälle kaudelle Gigantti Oy tarjoamillaan yksikköhinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

mahdollisesta option käytöstä ajalle 1.5.2021 – 30.4.2022 päätettäisiin erikseen

 

Vt. hankintapäällikkö Sari Holmberg, hankinta- ja logistiikkajohtajan varahenkilö:

 

Päätös          Päätän, että

hankintapäätös 4.4.2019 § 23 poistetaan siltä osin kuin ryhmän 3 kuivauskaappien osalta palveluntuottajaksi on valittu Power Finland Oy

Power Finland Oy:n tarjous hylätään ryhmän 3 kuivauskaapit osalta edellä esitetyin perustein tarjouspyynnön vastaisena

kuivauskaappien toimittajaksi 30.4.2021 päättyvälle kaudelle valitaan Gigantti Oy tarjoamillaan yksikköhinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

mahdollisesta option käytöstä ajalle 1.5.2021 – 30.4.2022 päätetään erikseen

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

 

Ryhmän 3 kuivauskaapit hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

 

 

 

 

Sari Holmberg

vt. hankintapäällikkö

hankinta- ja logistiikkajohtajan varahenkilö

 

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

 

Lisätiedot: Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, puh. 044 907 5894

 

 

Jakelu

aoGigantti Oy Ab
aoHuolto Vuorio Oy
aoKonehuolto Toppinen Oy
aoPower Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvMäntynen Kirsi