Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19706.05.20192

5602-2019 (01 01 00)

Kolmen tilapäisen sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialalle lastensuojelun sijaishuollon yksikköön

Tiivistelmä: -

Kh § 197

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, vs. palvelussuhdepäällikkö Hanna Haukkasalo 2.5.2019:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle lastensuojelun sijaishuollon yksikköön perustetaan kolme tilapäistä sosiaalityöntekijän virkaa ajalle 1.6.2019-31.12.2020. Yksikön tämänhetkisen tilanteen kriittisyyden takia toimiala on pyytänyt asian kiireellistä käsittelyä.

Sijaishuollon sosiaalityön yksikössä on 11 sosiaalityöntekijän virkaa. Yksikköön on ollut vaikeuksia rekrytoida sosiaalityöntekijöitä mm. suureksi koetun asiakasmäärän ja työn kuormittavuuden sekä työn vaativuuteen nähden matalan palkkatason vuoksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan toukokuussa 2019 yksikön 11 sosiaalityöntekijän vakanssista 4-5 on avoimena, ilman sijaista. Henkilöstön lisäämisellä pyritään akuutisti keventämään sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa niin, että kohtuuton työmäärä ei olisi yksiköön hakeutumisen este.

Nykyisellä asiakasmäärällä sosiaalityöntekijällä on asiakkaana keskimäärin 35 lasta. Kolmen sosiaalityöntekijän tilapäisen viran lisäämisellä tavoitellaan sosiaalityöntekijäkohtaisen asiakasmäärän kohtuullistamista siten, että kaikkien sosiaalityöntekijän vakanssien ollessa täytettynä keskimääräinen asiakasmäärä olisi alle 30.

Lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöntekijän vastuu lapsen asioista vastaavana viranomaisena on kasvanut vuosien aikana lastensuojelulakiin tehtyjen muutosten myötä. Osa uusista muutoksista astuu voimaan 1.1.2020. Tämänhetkisillä resursseilla ei pystytä vastaamaan lainsäädännön ja valvontaviranomaisten asettamiin vaatimuksiin. Eduskunnan oikeusasiamies on syksyllä 2018 kiinnittänyt huomiota yksikön sosiaalityöntekijöiden liian suureen työkuormaan, joka ei ole mahdollistanut esimerkiksi valvontatehtävän asianmukaista hoitamista. Aluehallintovirasto on puolestaan kiinnittänyt huomiota puutteisiin lasten asiakassuunnitelmissa, helmi-maaliskuussa liki 40 % lapsista oli vailla ajantasaista asiakassuunnitelmaa.

Tilapäisten virkojen perustaminen ei sisälly henkilöstösuunnitelmaan. Vuoden 2019 henkilöstösuunnitelmaa valmisteltaessa yksikön sosiaalityöntekijätilanteen kriisiytyminen ei ollut ennakoitavissa. Vuoden 2019 kustannusta ei ole pystytty huomioimaan perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarviossa. Mikäli esitetyt tilapäiset virat perustetaan 1.6.2019 lukien, on niiden kustannusvaikutus kuluvalle vuodelle n. 94.000 € ja vuoden 2020 osalta n. 160.000 €.

Toimiala on kuitenkin arvioinut, että kolmella perustettavalla tilapäisellä sosiaalityöntekijällä voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. Riittävä henkilöstömäärä mahdollistaa tarkoituksenmukaisen huostaanottojen arvioinnin ja purkamisen. Sijaishuollon toimintakyvyn palauttaminen normaaliksi vähentää painetta myös avohuollon lastensuojelussa, jolloin perheiden ja lasten kanssa voidaan työskennellä avohuollon keinoin ja vähentää huostaanottotarvetta. Esimerkiksi yksi vältetty huostaanotto säästää vuositasolla n. 60 000 € ja yksi purettu laitossijoitus vuositasolla noin 100 000+ € ja yksi vältetty erityisen huolenpidon jakso 30 vrk n. 10 000 +€ (erotus laskettu peruslaitoksen 252 €/vrk ja ehopaikan 555 €/vrk) välillä. Toimialan tulee seurata ja raportoida perustettavilla tilapäisillä sosiaalityöntekijöiden viroilla saavutettavien kustannussäästöjen toteutumisesta.

Virkasuhde tarvitaan, koska sosiaalityöntekijä tekee yksilöä koskevia viranhaltijapäätöksiä.

Strateginen HR toteaa, että tilapäisiä virkoja täyttäessään hyvinvointitoimialan on otettava huomioon, että virkojen määräaikaisuudelle on oltava lain mukainen peruste. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi ehdotettujen tilapäisten virkojen palvelussuhteen ehtojen suhteen. Esitettyjen muutosten toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 197
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta