Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja8029.04.2019 

5341-2019 (01 01 00)

Kahden erityisasiantuntijan toimen perustaminen vapaa-aikatoimialalle 1.8.2019 lukien

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Liikuntapalvelut esittää kahden erityisasiantuntijan työsuhteisen vakanssin perustamista lakkautettavaksi esitettävien järjestöliikuntapäällikön ja liikuntapalvelupäällikön virkasuhteisen vakanssin tilalle.

Erityisasiantuntijan vakanssien tarve liittyy Turun kaupungin liikuntapalveluissa syksyllä 2017 aloitettuun organisaatiouudistuksen valmisteluun. Nykyisessä organisaatiossa on kolme osastoa: 1. Liikkumaan aktivointiosasto 2. Järjestöliikunnan osasto ja 3. Liikuntapaikkaosasto. Uudessa organisaatiorakenteessa on tarkoitus toimia kahden osaston rakenteella. Osastot ovat edelleen jatkava Liikuntapaikkaosasto ja uusi Liikunnallisen elämäntavan osasto. Toiminnallisesti on tarkoituksenmukaisempaa jatkossa edistää järjestöliikuntayhteistyötä sulauttamalla nykyinen kolmen henkilön järjestöliikuntaosasto kahteen osastoon, joissa molemmissa oleellista on kansalaistoiminnan tukeminen ja järjestöyhteistyö.

Uudessa organisaatiorakenteessa perustettavaksi esitettävä toinen erityisasiantuntijan vakanssi sijoittuu Liikuntapaikkaosastolle. Erityisasiantuntijan tehtävänä on huolehtia mm. seurojen olosuhde- ja rakentamisavustuksista, vuorojaon kehittämisestä seurojen näkökulmasta, mikä nykyisessä organisaatiorakenteessa ja toimintaympäristössä kaipaa tukea. Lisäksi erityisasiantuntijan tehtäviin kuuluu osastorajat ylittävän kehittämis- ja suunnitteluyhteistyön varmistaminen vetämällä tarkoitukseen perustettavaa tiimiä.

Nykyisessä organisaatiorakenteessa toimivan Liikkumaan aktivointiosaston tehtäväalue laajenee tuoden mukanaan liikunnallisen elämäntavan edistämisen tehtäviä kansalaistoiminnan toiminnallisen ja osaamiseen liittyvän avustamisen sekä urheilu- ja liikuntaseurayhteistyön kehittämisen ja koordinoinnin seuraparlamentin muodossa. Passiivisten liikkujien aktivointi ja tämän tavoitteen mukainen laaja-alainen toimialarajat ylittävä yhteistyö ja verkostoyhteistyö jäävät kuitenkin keskeiseksi tehtäväksi tälle uudelle Liikunnallisen elämäntavan osastolle, jolloin syntyy tarve perustaa toinen erityisasiantuntijan vakanssi kyseistä tehtäväaluetta koordinoimaan ja kehittämään.

Henkilötyövuosi- ja kustannusvaikutuksia uudet vakanssit eivät lisää, sillä nykyiset aktivointiosaston päällikön ja järjestöliikunnan osaston päällikön virat jäävät järjestelyssä tarpeettomiksi ja niitä esitetään lakkautettavaksi heti sen jälkeen, kun niiden nykyiset viranhaltijat on lainvoimaisella päätöksellä otettu erityisasiantuntijoiden toimiin. Järjestöliikuntapäällikön vakanssilla ei tällä hetkellä ole haltijaa ja liikkumaan aktivointi -osaston päällikkönä toimiva liikuntapalvelupäällikkö on antanut järjestelylle suostumuksensa. Toiminnallisesti voidaan todeta järjestelyn tavoittelevan toiminnallisen tehokkuuden ja liikuntapalveluiden vaikuttavuuden tehostumista. Tehtävällä edistetään liikuntalain mukaista toimintaa.

Esitän, että sekä liikuntapalveluihin perustettavalle liikunnallisen elämäntavan osastolle että liikuntapaikkaosaston hallintoon (perusyksikkö 461010) perustetaan 1.8.2019 alkaen erityisasiantuntijan työsuhteista vakanssia. Kummankin erityisasiantuntijan tehtäväkohtaiseksi palkaksi määritellään 3.275,57 €/kk (01ASI040) ja kelpoisuusvaatimukseksi ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys liikunta-alaan. Uudet vakanssit tulevat korvaamaan nykyiset liikuntapalvelupäällikön (vak.nro 403911) ja järjestöliikuntapäällikön (vak.nro 403926) vakanssit.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

Puollan esitystä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Riitta Palmroth 26.4.2019:

Vapaa-aikatoimiala on tehnyt esityksen kahden erityisasiantuntijan toimen perustamisesta vapaa-aikatoimialan liikuntapalveluihin 1.8.2019 lukien. Vapaa-aikatoimiala on perustellut esitystään liikuntapalveluissa valmisteilla olevalla organisaatiouudistuksella. Toimialan esityksen mukaan organisaatiomuutoksen tavoitteena on mm. edistää järjestöliikuntayhteistyötä. Lisäksi sillä tavoitellaan toiminnallisen tehokkuuden ja liikuntapalveluiden vaikuttavuuden tehostumista. Liikuntapaikkaosastolle sijoittuvan erityisasiantuntijan tehtävänä on huolehtia mm. seurojen olosuhde- ja rakentamisavustuksista sekä vuorojaon kehittämisestä seurojen näkökulmasta. Liikunnallisen elämäntavan osastolle sijoittuvan erityisasiantuntijan tehtävänä on koordinoida ja kehittää passiivisten liikkujien aktivointia ja tämän tavoitteen mukaista laaja-alaista toimialarajat ylittävää yhteistyötä ja verkostoyhteistyötä.

Strateginen HR esittää yhdessä vapaa-aikatoimialan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella, että perustettavaksi esitettyjen erityisasiantuntijan toimien kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys liikunta-alaan. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa erityisasiantuntijan toimien muiden palvelussuhteen ehtojen suhteen.

Vapaa-aikatoimialan esityksen mukaan kahden erityissuunnittelijan toimen perustaminen ei lisää henkilötyövuosi- ja palkkakustannuksia, koska nykyisten aktivointiosaston ja järjestöliikunnan osaston päällikön virat esitetään lakkautettavaksi heti sen jälkeen, kun aktivointiosaston päällikön viranhaltija on lainvoimaisella päätöksellä otettu erityisasiantuntijan toimeen. Po. viranhaltija on antanut järjestelylle suostumuksensa. Toisen osaston päällikön virka on tällä hetkellä avoin.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Strateginen HR esittää lisäksi, että vapaa-aikatoimialan tulee tehdä erillinen esitys virkojen lakkauttamisesta kaupunginhallitukselle siinä vaiheessa, kun virat (vak.nrot 403911 ja 403926) vapautuvat.

Liite 1Lomake-esitys erityisasiantuntijan toimen perustamisesta liikunnallisen elämäntavan osastolle

Liite 2Lomake-esitys erityisasiantuntijan toimen perustamisesta liikuntapaikkaosastolle

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin, että:

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana vapaa-aikatoimiala, perustetaan 1.8.2019 lukien kaksi erityisasiantuntijan tointa, joiden tehtäväkohtainen palkka samasta ajankohdasta lukien on 3.275,57 €/kk (palkkahinnoittelukohta 01ASI040), ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on samasta ajankohdasta lukien tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys liikunta-alaan, ja

- vapaa-aikatoimialan tulee tehdä erikseen esitys kaupunginhallitukselle virkojen (vak.nrot 403911 ja 403926) lakkauttamisesta, kun em. virat ovat vapautuneet.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvVapaa-aikatoimiala
tiedKalmari Markus
tiedPalmroth Riitta
tiedSartes Minna
tiedValtonen Sinikka


Liitteet:

Konha § 80
Liite 1:Lomake-esitys erityisasiantuntijan toimen perustamisesta liikunnallisen elämäntavan osastolle
Liite 2:Lomake-esitys erityisasiantuntijan toimen perustamisesta liikuntapaikkaosastolle