Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19806.05.201911

5197-2019 (02 05 05)

Kaunistamisrahaston vuoden 2018 tuoton jako

Tiivistelmä:

Kaunistamisrahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Rahaston tuottoa pyritään jakamaan niin, että jaettavaa olisi tasaisesti joka vuosi. Kaupunginhallitukselle esitetään 196.000 euron jakamista rahaston sääntöjen ja käyttötarkoituksen mukaisesti esityksessä kuvatuin tavoin tällä kertaa erityisesti lähiöiden kaunistamiseen kaupunkilaisille kohdistetun kyselyn pohjalta, valotaideteoksiin, viherhankkeisiin sekä ulkoveistoksiin.

Kh § 198

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 18.4.2019:

Turun kaupungin kaunistamisrahasto -niminen lahjoitusrahasto on perustettu Turun kaupunginvaltuuston tammikuun 24. päivänä 1972 ja helmikuun 11. päivänä 1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä seuraavat lahjoitusrahastot: Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto; Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.

Rahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä sen osoittamalla tavalla rahaston tarkoitukseen. Loppuosa tuotosta lisätään pääomaan.

Vuoden 2018 tuoton jaon painopisteet

Vuoden 2018 kaunistamisrahaston tuoton jaettavasta osuudesta pääosa esitetään kohdennettavaksi lähiöiden viihtyisyyttä lisääviin hankkeisiin ja kaunistamistoimenpiteisin, jotka toteutetaan osallistavalla budjetoinnilla yhteistyössä alueiden nuorison kanssa. Lisäksi määrärahaa kohdennetaan Aurajoen kulkureittien valaisemiseen, lähiöihin pimeän ajan valaisemiseen, julkisen taiteen peruskunnostuksiin ja luonnonsuojeluun.

Kaupunginvaltuusto on 28.1.2019 § 7 hyväksynyt toimenpideohjelman syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja sosiaalisesti kestävän kaupunkikehityksen edistämiseksi. Kaunistamisrahaston vuoden 2018 tuotolla voidaan osaltaan tukea ohjelman tavoitteita. Tästä johtuen esitetään, että tuottoa suunnataan lähiöihin ja erityisesti Pansio-Pernoon.

Kaupunkilaisille järjestettiin kysely Pansio-Pernon alueen sellaisen viihtyisyyden lisäämiseksi, joka samalla toisi kauneutta ja virikkeitä alueelle. Kyselyssä nousi esiin mm. erilaisia aktiviteetteja nuorisolle kuten parkour-rata, ulkokuntoilutelineitä ja alueen yleisen siisteystason nostaminen. Alueelle halutaan lisää istutuksia, kukkia ja penkkejä ja kulkua merenrantaan tulisi asukkaiden mielestä avartaa. Kyselystä saatiin arvokasta näkemystä alueen pitkäjänteiseen kehittämiseen. Kaunistamisrahaston 2018 tuoton kohteeksi valittiin Hövelin ympäristön kehittäminen. Aluetta on tarkoitus kehittää ja toteuttaa yhteistyössä alueen nuorison kanssa siten, että syksyllä 2019 pidettävässä yhteisessä työpajassa määritellään tavoitteet ja suunnitellaan toteuttaminen ja lasketaan kustannusarvio. Hanke esitetään toteutettavaksi osallistuvan budjetoinnin menetelmällä, jolloin nuorisolle annetaan hankkeeseen osoitettu määräraha käyttöön.

Aikaisemmissa kyselyissä kaupunkilaiset ovat esittäneet toiveita pimeän ajan valaistuksen toteuttamisesta keskusta-alueen ulkopuolelle. Uudenlaisen valaistuksen kohteeksi esitetään Pansio-Pernoa, Runosmäkeä ja Laustetta.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Aurajokivarren ja keskustan ympärivuotista vetovoimaa vahvistettiin valaistushankkeilla. Jokivarren valaistushankkeita jatketaan tuomalla valo-, ääni- ja metsäteos Teatterisillalle ja valoteos Linnanpuistoon johtavalle kulkuväylälle. Aurajoen rantaa noudatteleva suosittu ulkoilureitti on jäsentymätön ja heikosti valaistu Forum Marinumin ja Turun linnan välisellä osuudella. Kaupunkilaisten palautteen mukaan usein ei edes tiedosteta, että linnalle saakka ulottuu kulkureitti. Terminaalialueen verkkoaidan ja Marinumin verkkokankaalla suojattujen venevajojen välissä kulkee kuitenkin reitti linnan puistoon. Kulkureitti on tarkoitus valaista pimeän vuodenajan aikana. Tämä tapahtuu valaisemalla venevajojen veneet, jolloin Turun merellinen perinne saadaan esille ja samalla jatkettua jokivarren kävelyreittiä esteettisesti miellyttävällä ympäristöllä. Tilaan voidaan tuoda myös merellistä äänimaisemaa. Kaupunki on keväällä 2019 harventanut linnan puistoa, jotta linna saadaan paremmin näkyville kaupunkikuvassa.

Luonnonsuojelualuiden kehittämiseen liittyen keskeistä on alueiden erityispiirteiden informaation jakaminen. Opastauluja suunnitellaan ja toteutetaan seuraavaksi Hirvensalon Friskalan alueelle. Friskalanlahti on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Se kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja sisältyy Natura 2000-verkostoon. Suojelualueeseen sisältyy vesialueen lisäksi laaja ruovikko, laidunnettua rantaniittyä ja lehtosaarekkeita.

Julkisen taiteen ilmeen parantamiseksi esitetään tukea ulkoveistosten peruskunnostuksiin, töherrysten poistoon ja erikoispesuihin sekä suihkulähteiden huoltoon ja ylläpitoon. Isompia kunnostustöitä vaativat Jussi Mäntysen suunnittelema Kurjet kaivolla teos ja Leena Itkosen Jäähuntu.

Jäkärlään suunnitellaan ja toteutetaan pop-up miniparatiisi, penkkeineen ja istutuksineen. Koko projekti toteutetaan yhteistyössä nuorison kanssa. Rahoituksen piiriin kuuluu pysyvästi eri asuinalueilla tapahtumissa kierrätettävien ulkokalusteiden hankintaa.

Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuoden 2018 tuotosta esitetään 196 000 euroa jaettavaksi alla olevan taulukon mukaisesti.

 

Lähiöiden kaunistamishankkeet

Kustannusarvio
Pansio-Pernon kaunistamishanke yhdessä nuorison kanssa20 000
Valaistushankkeet Pansio-Perno, Runosmäki, Lauste45 000
Yhteensä65 000
  
Aurajokivarren valaistushankkeet 
Teatterisillan valo- ja metsätaidehanke35 000
Forum Marinumin ja linnan välinen kulkuväylä15 000
Yhteensä50 000
  
Joulunajan koristeita keskusta-alueelle15 000
Yhteensä15 000
  
Luonnonsuojelun hankkeet 
Friskalanlahden luonnonsuojelualueen opastaulut ja -rakenteet25 000
Yhteensä25 000
  
Julkisen taiteen hankkeet 
Ulkoveistosten ja reliefien peruskunnostukset ja erikoispesut8 000
Töherrysten poistot ja yllättävät muut korjaustyöt4 000
Suihkulähteiden huolto ja ylläpito19 000
Yhteensä31 000
  
Viherhankkeet 
Pop-up puutarha ja kalusteet Jäkärlään10 000
Yhteensä10 000
  
Kaikki yhteensä196 000

Kaunistamisrahaston pääoma vuoden 2018 alussa oli 6.664.973,13 euroa. Rahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2018 oli 39.653,73 euroa eli 0,59 % rahaston vuoden alun pääomasta. Talous- ja strategiaryhmän vt. johtaja Fredrik Lindström ja rahoituspäällikkö Kari Pentti toteavat esityksessään 17.4.2019, että rahastojen jakokelpoisen tuoton jaossa pyritään tasaiseen tuoton jakoon, jolloin jaettavaa on tasaisesti joka vuosi. He ovat esittäneet rahaston jakokelpoisesta tuotosta jaettavaksi enintään 200 000 euroa konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän kaupunkisuunnittelujohtajan esityksen perusteella.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaunistamisrahaston vuoden 2018 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan edellä esitettyihin kohteisiin 196 000 euroa rahaston sääntöjen mukaisesti Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Tarkoitukseen myönnetyt varat tulee käyttää 31.12.2021 mennessä. Määräpäivään mennessä käyttämätön raha palautetaan kaunistamisrahastoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tiedVapaa-aikatoimiala