Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17723.04.20191

4231-2019 (00 00 01)

Omistajan ennakkonäkemys Turun musiikinopetus Oy:n toimitilaratkaisuun

Tiivistelmä: -

Kh § 177

Salassa pidettävä - salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 §:n 20 kohta

Johtaja Tuomas Heikkinen 2.4.2019:

Kaupunginhallitus päätti 2.10.2018 § 358 yhtiöittämisen ja liikkeenluovutusneuvottelujen käynnistämisestä Turun musiikin opetuksen ja koulutuksen uudelleen organisoimiseksi ja kaupungin sopimusyhteistyöllä tukemien yhdistysten koulutusten järjestämislupien siirtämiseksi yhtiöön. Samalla kaupunginhallitus päätti, että tilakysymys ratkaistaan yhtiöittämisselvityksen yhteydessä omana kokonaisuutenaan. Turun musiikinopetus Oy:n yhtiöjärjestys on hyväksytty ja yhtiö merkitty kaupparekisteriin 28.1.2019. Yhtiön hallitukseen kuuluvat Laura Klami (pj), Kim Moisiolinna, Outi Kari-Granfors, Juha Rantasaari sekä Riitta Koskimies

Turun musiikinopetus Oy:n tavoitteena on säilyttää liikkeenluovutuksessa siir-tyvien oppilaitosten opetuksen monimuotoisuus ja korkea taso sekä turvata toiminnan jatkuminen keskeytyksettä ja varmistaa toiminnan taloudelliset edellytykset.

Opetuksen järjestämislupien yhtiölle siirtämisen keskeisenä edellytyksenä ovat tarkoitukseen soveltuvat toimitilat. Nykyisten opetuksen järjestäjien valtionosuuksien arvioidaan siirtyvän järjestämislupien myötä.

Turun konservatorio toimii nykyisin osoitteessa Linnankatu 60 Kuntien Eläkevakuutuksen (KEVA) omistamissa tiloissa, joihin kuuluu paitsi opetukseen ja hallintoon käytettävät luokka- ja toimistotilat myös musiikin esittämiseen käytettävä Sigyn-sali sekä oppilas-ja henkilökuntaruokailuun käytettävät tilat. Osa tiloista on yhteiskäytössä Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n (AMK) kanssa. Kuluvan vuoden loppuun asti kiinteistössä toimii alivuokrauksella myös Laivaston soittokunta.

Turun konservatorion nykyinen vuokrasopimus päättyy 31.8.2019. Turun seudun musiikkiopiston toimintaa on tarkoitus tässä vaiheessa jatkaa pääosin nykyisissä tiloissa osoitteessa Mestarinkatu 2.

AMK on neuvotellut vuokrasopimuksesta, jossa se vuokraisi kaikki, yhteensä 7265 m2 suuruiset Linnankatu 60 tilat 15 vuodeksi. Uutta arvonlisäverollista vuokrasopimusta neuvotellaan tulemaan voimaan 1.6.2019 alkaen, jotta omistaja voi aloittaa alv-vähennyskelpoisia peruskorjauksia jo tulevana kesänä opetuksettomana aikana ilman väistötilatarpeita. AMK:n toimitusjohtaja Vesa Taatilan näkemyksen mukaan AMK ei voi vuokrata koko tilaa ilman varmuutta siitä, että myös Turun konservatorion/Turun musiikinopetus Oy:n käyttöön tulevien tilojen osalta on varmuus vuokrien maksusta koko vuokrakaudelta.

Mikäli järjestämislupien tai valtionrahoituksen siirto Turun musiikinopetus Oy:lle tai toiminnan käynnistäminen muusta syystä estyisi, on näin ollen tarpeen, että kaupunki sitoutuu turvaamaan AMK:n vuokrasaatavan kymmenen vuoden vuokrakaudeksi.

Järjestely edellyttää myös, että Turun musiikinopetus Oy ja Turun konservatorion välillä sovitaan vuokranmaksun siirrosta, kunnes järjestämisluvat ja valtionosuus ovat siirtyneet yhtiölle.

Turun musiikinopetus Oy:n projektipäällikkö Juha Järvinen on valmistellut asiaa ja on esittänyt Turun musiikinopetus Oy:n hallitukselle mallia, jossa Turun musiikinopetus Oy alivuokraisi AMK:lta tarvittavat tilat noin 700.000 euron vuosivuokralla lisättynä arvonlisäverolla.

Yhtiöllä ei toistaiseksi ole taloudellisia mahdollisuuksia sitoutua tarvittavaan vuokrasopimukseen. Turun kaupungin ja Turun konservatorion välinen sopimus, jolla on sovittu yhteistyöstä ja vuokratuen sisältävästä kaupungin kokonaistuen ehdoista on voimassa 31.12.2019 asti. Näin ollen Turun musiikinopetus Oy:n ja Turun konservatorion tulee neuvotella vuokranmaksun siirrosta alkaen 1.6.2019 ja siihen asti kunnes järjestämisluvat ja valtionosuus ovat siirtyneet yhtiölle.

Turun musiikinopetus Oy:n hallitus on toimittanut kaupungille ennakkonäkemyspyynnön asian etenemisestä ja erityisesti kaupungin mahdollisuudesta solmia tarkoitettu vuokrasopimus Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa ja vuokrata tilat edelleen yhtiön käyttöön toiminnan opetuksen käynnistämiseksi yhtiön järjestämänä suunnitelman mukaan 1.1.2020 alkaen.

Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että AMK jatkoneuvottelisi KEVAN:n kanssa ja selvittäisi vielä mahdollisuuden tehdä vuokrasopimuksen kymmeneksi (10) vuodeksi viiden (5) vuoden optiolla. AMK:n tulee selvittää vuokrasopimuskauden taloudelliset vaikutukset ennen ratkaisun tekemistä.

Liite 1Ennakkonäkemyspyyntö

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa ennakkonäkemyksenään Turun Ammattikorkeakoulu Oy:lle, että se voi solmia 15 vuoden tai vaihtoehtoisesti 10 vuoden vuokrasopimuksen 5 vuoden jatko-optiolla KEVA:n kanssa ja että Turun musiikinopetus Oy voi solmia vastaavan alivuokrasopimussuhteen Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa 1.6.2019 alkaen.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa apulaiskaupunginjohtajan päättämään vuokrasopimuksen ehdoista sekä allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2, 2 poissa äänestyksestä.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Ruohonen, Perho ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors.

Vornanen ja Aaltonen olivat poissa äänestyksestä.

Vornanen, Eklund, Aaltonen, Arve ja Kari-Granfors ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.

Jakelu

aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoTurun musiikinopetus Oy
tiedKonsernihallinto
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 177
Liite 1:Ennakkonäkemyspyyntö