Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16623.04.20195

1861-2019 (00 01 02, 00 01 01, 00 01 00)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan Puhtauspalvelujen liikkeenluovutus ja Arkea Oy:n siivouspalvelujen puitesopimuksen osittainen siirto Kaarea Oy:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 166

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja kaupunginlakimies Petra Einiö 17.4.2019:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset:

Hyvinvointitoimialan laitoshuollosta tehtiin selvitysprojekti vuonna 2016 ja selvityksen johdosta perustettiin Puhtauspalveluiden toiminnallinen kokonaisuus toimialan hallinnon teknisen huollon yhteyteen. Selvitystyön piirissä oli noin 214 vakanssia ja Puhtauspalveluihin siirrettiin yhteensä 115 vakanssia palvelualueilta. Päivittäisjohtamisesta vastaa palvelupäällikkö sekä palveluesimies. Palvelualueille jäi vakansseja, joiden tehtäviin kuului esimerkiksi ruokahuolto tai välittömässä hoitotyössä avustaminen. Toteutettu muutos oli osittainen kompromissi, jolla voitiin varmistaa sekä siivoustyön tehostamistarve ja laadullinen yhdenmukaisuus sekä palvelualueiden hoitotyön tukemisen jatkuminen.

Vuoden 2017 aikana havaittiin kuitenkin, että palvelualueilta siirtyneellä henkilömäärällä ei pärjätä. Puhtauspalveluissa on ollut 4 tilapäistä palkkaamislupaa ja vakansseja käytössä yhteensä 119 kpl perustyössä. Puhtauspalveluiden sairauspoissaoloprosentti on korkea (keskim. yli 6%) ja sijaisia on tarvittu melko paljon. Vuoden 2018 seurannan perusteella työvoima henkilötyövuosina mitattuna on ollut 136,6.

Mäntymäen, Kurjenmäen ja Kaskenlinnan sairaala-alueen puhtauspalveluita olisi mahdollista tehostaa, mikäli kokonaisuus olisi yhden toimijan vastuulla. Tällä hetkellä kiinteistön vuokraan kuuluvasta ylläpitosiivouksesta Mäntymäessä, Kurjenmäessä ja Kaskenlinnassa vastaa Arkea Oy ja varsinaisten sairaalapalvelujen puhtauspalveluista hyvinvointitoimialan Puhtauspalvelut. Tarkoituksenmukaisinta ja kustannustehokkainta olisi, että sekä Arkea Oy:n että Mäntymäen, Kurjenmäen ja Kaskenlinnan sairaala-alueen laitoshuolto olisi jatkossa yhden toimijan, Turun kaupungin oman sidosyksikön Kaarea Oy:n, vastuulla.

Turun kaupunginhallitus on päätöksessään 11.3.2019 § 113 oikeuttanut hyvinvointitoimialan käynnistämään puhtauspalveluita koskeva liikkeenluovutusvalmistelu Kaarea Oy:lle.

Liikkeenluovutus ja palvelusopimus:

Turun kaupunki luovuttaa hyvinvointitoimialan Puhtauspalvelut liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle. Luovutus käsittää hyvinvointitoimialan Puhtauspalveluiden palveluksessa olevan henkilöstön, irtaimiston ja sopimukset luovutussopimuksessa määritellyssä laajuudessa. Luovutushetki on 1.6.2019. Luonnos liiketoiminnan luovutussopimuksesta on liitteenä 1 ja 2.

Luovutussopimuksen yhteydessä solmitaan laitoshuollon palvelusopimus Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Kaarea Oy:n välille. Palvelusopimusluonnos liitteineen on luovutussopimuksen liitteenä 4.

Henkilöstö:

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 554 päätöksen mukaisesti kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa:

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Näitä periaatteita tulee noudattaa myös tässä liikkeenluovutuksessa.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa:

Asiaa on käsitelty Puhtauspalveluiden työpaikkakokouksessa 7.2.2019, kaupungin yhteistyötoimikunnassa 12.2.2019 § 13, hyvinvointitoimialan hallinnon yt-elimessä 13.2.2019 ja hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 14.2.2019 § 10. Lisäksi henkilöstölle on järjestetty 21.3.2019 tilaisuus, jossa kerrottiin liikkeenluovutuksesta ja sen vaikutuksesta ja henkilöstö sai esittää kysymyksiä.

Kaupungin yhteistyötoimikunta käsitteli asiaa kokouksessaan 16.4.2019 § 27 työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu.

Yhteistyötoimikunta merkitsi myös tiedoksi henkilöstöjärjestöjen kannanoton koskien Turun kaupungin hyvinvointitoimialan Puhtauspalvelujen liikkeenluovutusta kaupungin omistamalle sidosyksikkö Kaarea Oy:lle 1.6.2019 (oheismateriaali 1).

Yhteistyötoimikunta päätti lisäksi, että henkilöstöjärjestöjen kannanotossaan esille nostamat asiat huomioidaan liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Siivouspalvelujen puitesopimuksen osittainen siirto Kaarea Oy:lle:

Arkea Oy ja Kaarea Oy ovat 20.3.2019 pyytäneet Turun kaupungilta lupaa siirtää liitteessä 3 esitetyssä laajuudessa (Mäntymäen, Kurjenmäen ja Kaskenlinnan sairaala-alue) Turun kaupungin Tilapalvelukeskuksen hallinnoiman 1.10.2011 voimaan tulleen siivouspalvelujen puitesopimuksen (liite 4) , diaarinumero 2656-2010, Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle hyvinvointitoimialan puhtaanapitopalvelujen liikkeenluovutuksen yhteydessä 1.6.2019. Samalla sopimukseen liittyvä aiemmin Turun kaupungille annettu keskittämisalennus 3,4 % poistuisi edellä mainittuihin sairaala-alueen osalta, koska alennus on huomioitu 1.6.2019 voimaan tulevan uuden palvelusopimuksen hinnassa. Tilapalvelukeskus maksaisi Kaarea Oy:lle kohteisiin liittyvät sopimuksen mukaiset palvelumaksut 31.12.2019 saakka, jonka jälkeen Kaarea Oy laskuttaa palveluista hyvinvointitoimialaa. Valvontavastuu siirtyisi Tilapalvelukeskukselta hyvinvointitoimialalle 1.1.2020. Tarkoituksena on, että nyt Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle siirrettäväksi ehdotettu sairaala-alue tullaan neuvottelemaan osaksi luovutussopimuksen liitteenä 4 olevaa palvelusopimustaviimeistään 1.1.2020.

Tällä hetkellä sairaalakiinteistöissä on sekä Arkea Oy:n että hyvinvointitoimialan (liikkeenluovutuksen jälkeen Kaarea Oy:n) toimijoita. Kahden eri toimijan toiminta samoissa kiinteistöissä lisää kustannuksia. Hyvinvointitoimialan liikkeenluovutuksen tavoitteena olleet toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt voidaan saavuttaa vain, mikäli liitteessä 3 mainitut kohteet siirretään liikkeenluovutuksen kanssa saman aikaisesti Kaarea Oy:lle.

Toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset:                             

Sairaala-alueen laitoshuollon keskittäminen Kaarea Oy:lle on tarkoituksenmukaista kohteiden siivouspalvelujen tehokkaaksi organisoimiseksi. Keskittämisellä saavutetaan kustannussäästöjä, kun samoissa toimitiloissa ei ole jatkossa enää eri toimijoiden siivouspalveluja. Kustannussäästö on vuonna 2020 241 496 euroa ja sen lisäksi vuonna 2021 254 485 euroa (alv 0%) (Palvelusopimuksen liite 3a). Laskettu kustannussäästö edellyttää, että Turun kaupunki antaa suostumuksensa siivouspalvelujen puitesopimuksen siirtoon Mäntymäen sairaala-alueen osalta Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle 1.6.2019 alkaen. Summissa on huomioitu 3,4 %:n keskittämisalennuksen poistuminen Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle siirtyvän vanhan puitesopimuksen osalta.

Liiketoiminnan luovutuksen kauppahinta on 75 000 euroa. Kauppahinta perustuu luovutettavan omaisuuden, lähinnä siivoukseen tarvittavien laitteiden ja tarveaineiden, käypään arvoon.

Turun kaupunki sitoutuu luovutuksessa maksamaan Kaarea Oy:lle henkilöstön lomarahan vuodelta 2019 täysimääräisenä huomioimatta Kilpailukykysopimuksessa sovitusta lomarahojen vähentämisestä 30 prosentilla. Tämän kustannusvaikutus on kaupungille arviolta 45 000 euroa. Arvio on laskettu täyden lomarahan perusteella. Koska kaikki avoimien vakanssien hoitajat eivät ole työskennelleet koko vuotta, on arvio hieman yläkanttiin. Lomarahojen täysimääräinen korvaus perustuu siihen, että Kilpailukykysopimuksessa on nimenomaisesti todettu, että lomarahanleikkaus koskee kuntia, kuntayhtymiä, Kevaa ja Kelaa siitäkin huolimatta, että luovutuksensaajan tulee noudattaa luovuttajaa sitovan työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes sen voimassaolo päättyy.

Päätöksentekotasot:

Kaarea Oy:n hallitus käsittelee liikkeenluovutusta ja liikkeenluovutuksen sopimusluonnosta ja palvelusopimusta liitteineen 16.4.2019 ja 24.4.2019.

Kaupunginhallitus on Turun kaupungin hallintosäännön 33 § 2 mom. 6 kohdan mukaan toimivaltainen ratkaisemaan kaupungin liiketoiminnan luovuttamista kolmannelle osapuolelle koskevan asian.

Kaupunginhallitus käsittelee 23.4.2019 Turun kaupungin hyvinvointitoimialan Puhtauspalveluiden liikkeenluovutusta sekä käsittelee Arkea Oy:n pyynnön siirtää 1.10.2011 solmittu siivouspalvelujen puitesopimus Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle 1.6.2019 alkaen Mäntymäen, Kurjenmäen ja Kaskenlinnan sairaala-alueen osalta.

Mahdollisesta täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia. Vastaavasta syystä hyvinvointitoimialan toimialajohtaja tulisi oikeuttaa tekemään luovutussopimuksen liitteenä 4 olevaan palvelusopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia.

Kiireellisyyden vuoksi asiassa esitetään, että päätös voidaan panna täytäntöön ilman lainvoimaa.

Liite 1Liikkeenluovutussopimus liitteineen

Liite 2Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 3Siivouspalvelujen puitesopimuksen siirtopyyntö (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 4Siivouspalvelujen puitesopimus 1.10.2011 liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)   

Oheismateriaali 1Henkilöstön kannanotto                   

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Turun kaupunki luovuttaa hyvinvointitoimialan Puhtauspalvelut henkilöstöineen liikkeenluovutuksella Kaarea Oy:lle 1.6.2019 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin,

liitteenä oleva liikkeenluovutussopimusluonnos ja sen liitteet hyväksytään,

kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään toiminnan luovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia ja

hyvinvointitoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään toiminnan luovutussopimuksen liitteenä 4 olevaan palvelusopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia,

Turun kaupunki suostuu antamaan Arkea Oy:lle luvan siirtää 1.10.2011 solmitun siivouspalvelujen puitesopimuksen Arkea Oy:ltä Kaarea Oy:lle 1.6.2019 alkaen liitteessä 2 esitetyn Mäntymäen, Kurjenmäen ja Kaskenlinnan sairaala-alueen osalta ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa ennakkonäkemyksenään Kaarea Oy:n hallituksen hyväksymään omalta osaltaan liikkeenluovutuksen liitteiden 1-4 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors:

”Kaupunginhallitus päättää, että hyvinvointitoimialan Puhtauspalveluiden liikkeenluovutusta ei toteuteta.

Perustelut:

Henkilöstön siirto yhtiöön johtaisi henkilöstövähennyksiin ja työehtojen heikentymiseen.”

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist.

Jakelu

aoArkea Oy
aoKaarea Oy
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 166
Liite 1:Liikkeenluovutussopimus liitteineen
Liite 2:Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 17 ja 20 kohdat)
Liite 3:Siivouspalvelujen puitesopimuksen siirtopyyntö (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 17 ja 20 kohdat)
Liite 4:Siivouspalvelujen puitesopimus 1.10.2011 liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 17 ja 20 kohdat)