Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15008.04.20198

4522-2019 (10 03 02)

Historian museon tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se pyytää Historian museon tarveselvityksestä ao. lautakuntien lausunnot 26.4.2019 mennessä.

Kh § 150

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, hankepäällikkö Joanna Kurth ja toimitilapäällikkö Nora Hilden 3.4.2019:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 18.4.2017 § 63 Turun kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden juhlapäätöksestä ja juhlavuoden toteuttamisesta.

Juhlapäätöskokonaisuuden yhtenä osana oli päätös Turkuun itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettavasta Historian museosta.

Kaupunginjohtajan päätöspöytäkirjassa 8.11.2017 § 171 linjattiin museohankkeen etenemistä ja tavoitteita vuoden 2018 osalta. Historian museon tilaprojektin omistajaksi nimettiin apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konseptin kehittäminen -projektin omistajaksi vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes. Lisäksi päätettiin esittää kaupunginvaltuuston 18.4.2017 tekemän Suomi100 -juhlapäätöksen mukaisesti kaupunginhallitukselle Historian museo Turkuun -hankkeen jatko-valmisteluun tarvittavien määrärahojen varaamista taloussuunnittelukaudelle 2018–2020.

Historian museon tilaprojektin valmistelu käynnistettiin laatimalla museokonseptia toteuttava tilatarpeiden ja -ominaisuuksien määritys. Määritettyjen tilatarpeiden pohjalta muodostettiin niitä toteuttava tilaohjelma. Tilaohjelman mukainen Historian museon hyötyala on 4 972 m2 ja laskennallisesti arvioitu bruttoala 6 628 brm2. Historian museon tilatarveselvitys on liitteenä 1.

Turun kaupunginhallitus päätti 4.6.2018 § 6 kolmesta sijaintipaikkavaihtoehdosta Historian museolle. Jatkovalmisteltavina vaihtoehtoina ovat päätöksen mukaisesti olleet Turun linnan ympäristön, Ratapihan ja Turun Vanhankaupungin alueet. Jälkimmäisen osalta tarkastelussa on ollut kaksi vaihtoehtoa.

Kustakin sijaintipaikkavaihtoehdosta on valmistunut osana tilaohjelmaa toteuttavat arkkitehdin konseptisuunnitelmat. Näiden pohjalta valmistelussa todettiin, että Historian museon tarvittavat tilat ovat toteutettavissa joko peruskorjaamalla olemassa olevia tiloja tai uudisrakentamalla.

Tilahankkeen kustannukset

Tilaohjelman ja konseptisuunnitelmien pohjalta on tehty tilaratkaisuun liittyvät alustavat kustannusarviot. Esitetyille tilaratkaisuille on laadittu kustannusarviot käyttäen tavoitehinta-arviomenetelmää. Lisäksi vaihtoehdoista on tehty arkeologisten kaivausten tarpeen arviointi ja niihin liittyvät kustannusarviot. Kaikki esitetyt kustannukset ovat alv 0 %.

Määritettyjen kustannusarvioiden osalta on todettavissa, että uudisrakennuksena toteutettaessa Historian museon rakentamisen kustannukset ovat 26–30 M€:a. Uudisrakennuksena toteutettavan Historian museon kustannukset bruttoneliötä kohti ovat noin 3 700 €/brm2.

Tilaohjelmapohjaisen kustannusarvion pohjalta on arvioitavissa, että hybridirakennus alentaisi yhdistetyn historian museon ja konserttitalon uudisrakennuksen perustamiskustannuksia noin 3 - 3,5 M€ kohdennettuna yhteensä molemmille hankkeille. Tämä edellyttäisi kuitenkin hankkeiden samanaikaista toteutusta valittuun sijaintipaikkaan.

Arvio käyttäjälle kohdistuvasta sisäisestä vuokrasta uudisrakennusvaihtoehdoissa on noin 2,3–2,4 M€:a vuodessa (noin 29,3 €/kk/m2).

Peruskorjausvaihtoehdon osalta on arvioitu, että hankkeen perustamiskustannukset ovat noin 37,5 M€:a ja kustannukset bruttoneliötä kohti ovat noin 4 600 €/brm2.

Arvio käyttäjälle kohdistuvasta sisäisestä vuokrasta peruskorjausvaihtoehdoissa on noin 3 M€:a vuodessa (noin 34,5 €/kk/m2).

Turun kaupunginhallituksen 4.6.2018 § 6 päätöksen mukaisista kolmesta sijaintipaikkavaihtoehdosta Ratapihan ja Turun Vanhankaupungin alueiden kiinteistöt eivät ole kaupungin omistuksessa. Näiden osalta on huomioitava, että kustannusarviot ja sisäisen vuokran arviot eivät sisällä rakennettujen kiinteistöjen tai tonttien hankintaan liittyviä kustannuksia vaan ainoastaan rakennuskustannukset.

Arkeologisten kaivausten tarvetta ja kustannuksia on selvitetty Turun kaupunginhallituksen 4.6.2018 § 6 päättämien sijaintivaihtoehtojen osalta. Arkeologisista kaivauksista aiheutuvat kustannukset vaihtelevat huomattavasti sijaintipaikasta riippuen, Turun linnan ympäristön alue -vaihtoehdon noin 10 000 eurosta Rettigin tupakkatehdas -vaihtoehdon noin 3,9 miljoonaan euroon.

Näyttely- ja kalusteinvestoinnin kustannukset

Museohankkeen osalta näyttelytoteutukseen ja kalustamiseen liittyvä investointi ei ole mukana tilaratkaisuihin liittyvissä perustamiskustannuksissa, vaan kustannuksien yleinen ja alustava taso on arvioitu erikseen.

Näyttelytoteutuksen kustannus voidaan arvioida neliöhinnan määrittelyn kautta. Vertailukohtana on käytetty tiedekeskusten ja kansainvälisten uusien näyttely- ja museotuotantojen neliöhintoja.

Historian museon osalta tavoitteena on vahvasti elämyksellinen, vuorovaikutteinen ja uutta tekniikka hyödyntävä museo. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää näyttelytuotantoon kohdentuvaa noin 2 400 €/m2 panostusta, jolloin 2 000 m2 näyttelytilaan tehtävän tuotannon kustannukseksi muodostuu 4,8 miljoonaa euroa. Näyttelytuotannon investoinnit tulevat kohdentumaan noin kolmen vuoden periodille valittavasta sijaintipaikasta riippuen.

Kalusteinvestoinnin osalta huomioon on otettu kaikki tilojen tarvitsema ensikertainen kalustaminen sen mukaan, mitä tilaohjelma ja museolle suunniteltu toiminta edellyttää. Tämän hetkisen valmistelutilanteen mukainen kalustusinvestoinnin tarve on noin 280 000 €.

Kaupunginhallituksen tulisi pyytää ao. lautakunnilta lausunnot Historian museon tilatarveselvityksestä siten, että lausunnot tulee antaa 26.4.2019 mennessä. Lausunnoissa tulee ottaa kantaa tarveselvityksen tilateknisten ominaisuuksien lisäksi lautakunnan toimialan näkökulmasta ensisijaiseen toteutustapaan peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihtoehtojen välillä. Mikäli lausunnossa päädytään puoltamaan uudisrakennusvaihtoehtoa, tulisi lautakunnan ottaa lisäksi oman toimialansa näkökulmasta kantaa museon ensisijaiseen sijaintiin ja mahdolliseen toteutettavuuteen hybridirakennuksena yhdessä konserttitalon kanssa.

Liite 1Historian museon tilatarveselvitys

Liite 2Historian museo & Turun musiikkitalo tilaohjelmien synergia

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pyytää kulttuurilautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnon 26.4.2019 mennessä liitteenä 1 olevasta Historian museon tilatarveselvityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä toimialajohtaja Minna Sartes, tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja toimitilapäällikkö Nora Hildén.

Jakelu

laupKaupunkiympäristölautakunta
laupKulttuurilautakunta
tiedTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 150
Liite 1:Historian museon tilatarveselvitys
Liite 2:Historian museo & Turun musiikkitalo tilaohjelmien synergia