Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta7807.03.201917
Kaupunginhallitus16008.04.201917

2952-2019 (01 02 02)

Rakennus- ja lupalautakunnan opintomatka Hampurin HafenCityyn 12.-14.6.2019

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 78

Valvontajohtaja Leena Salmelainen 6.3.2019:

Kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvonta on valmistellut rakennus- ja lupalautakunnan opintomatkaa Hampurin HafenCityyn 12.-14.6.2019. 

HafenCityssä on kehitetty uusia menetelmiä hulevesien hallintaan tiiviillä rakennetulla kaupunkialueella. Rakennus- ja lupalautakunnan on tarkoitus mennä tutustumaan erityisesti näihin uusiin hulevesiratkaisuihin. Opintomatkalla saadaan tietoa rakentamisen eri tekniikoista, hulevesijärjestelmien soveltumisesta ja merkityksestä kaupunkikuvaan sekä erilaisten ratkaisujen kustannuksista. HafenCityn yliopistolla tehdään myös hulevesien hallintaan liittyvää tutkimusta ja vierailun yhteydessä lautakunnan on tarkoitus tutustua myös tähän tutkimukseen ja siinä tehtyihin havaintoihin. Hulevesien hallinnan lisäksi lautakunta tutustuu opintomatkan aikana muun muassa paikallisten rakennusvalvonta-, ympäristönsuojelu- ja ympäristöterveydenhuollon viranomaisten tehtäviin ja näiden alojen toimijoihin sekä HafenCityn uusimpaan rakentamiseen.

Turun kaupunginhallitus on aikanaan linjannut, että lautakuntien opintomatkojen olisi syytä ensisijaisesti suuntautua pohjoismaihin ja toissijaisesti Turun ystävyyskaupunkeihin. Hampuri ei sijaitse pohjoismaissa eikä ole myöskään Turun ystävyyskaupunki. HafenCity on yksi Hampurin kaupunginosista. HafenCityssä on kuitenkin viime vuosina tehty edistyneitä ratkaisuja hulevesien hallinnassa. Turussa hulevesien hallintaan taas ei ole aikaisempina vuosina panostettu riittävästi, eivätkä nykyisetkään resurssit vastaa todellista tarvetta. Hulevesien hallitsemattomuudesta koituvat ongelmat konkretisoituvat erityisesti rakennusvalvonnassa. Rakennuslupavalmistelussa kuullaan usein palautetta, että muun muassa jotkin hulevesien hallintaan liittyvät suunnitteluratkaisut eivät ole joko teknisesti mahdollisia tai ratkaisut ovat liian kalliita. Lautakunnan on syytä olla selvillä siitä, minkälaisia ratkaisuja rakentajilta voidaan kohtuudella edellyttää. Lautakunnan näkemyksen mukaan kerran valtuustokaudessa tehtävän opintomatkan kohde on syytä valita mieluummin tutustuttavien kohteiden hyödyllisyyden kuin maan tai kaupungin perusteella.

Matkan aikana on tarkoitus pitää rakennus- ja lupalautakunnan kokous ja samalla käytännössä testata ja arvioida sähköisen järjestelmän toimivuutta.

Matkalle osallistuvat lautakunnan jäsenet, kaupunginhallituksen edustaja ja lautakunnan toimintaan osallistuvat virkamiehet, yhteensä noin 25 henkilöä. Lautakunnan varajäsen ja kaupunginhallituksen varaedustaja voi osallistua, jos varsinainen jäsen tai edustaja on estynyt.

Matkan arvioidut kustannukset ovat noin 32.000 euroa ja ne maksetaan rakennusvalvonnan määrärahoista.

Hallintosäännön 33 §:n mukaisesti kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat toimielinten ulkomaanmatkoja.

Oheismateriaali 1Opintomatkan ohjelma (alustava luonnos)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa oheismateriaalina olevan alustavan matkaohjelman mukainen opintomatka Hampurin HafenCityyn 12.-14.6.2019. Matkasta aiheutuneet kustannukset, yhteensä noin 32.000 euroa maksetaan rakennusvalvonnan määrärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 160

Oheismateriaali 1Opintomatkan ohjelma

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että rakennus- ja lupalautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa oheismateriaalina olevan alustavan matkaohjelman mukainen opintomatka Hampurin HafenCityyn 12.-14.6.2019. Matkasta aiheutuneet kustannukset, yhteensä noin 32.000 euroa maksetaan rakennusvalvonnan määrärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta