Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9304.03.20198

3983-2015 (069, 749)

Turun kaupungin suostumus koskien Paimionjoen vesistön säännöstelypatoja ja vedenottamista ja johtamista koskevien lupien haltijuudesta luopumiseksi

Tiivistelmä: -

Kh § 93

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen, ylläpitoinsinööri Kristian Nordman ja konsernihallinto, lakiasiat, kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 7.2.2019:

Turun Vesiliikelaitos toimi Turun kaupungin käyttöveden tuotannosta vastaavana tahona Turun Seudun Vesi Oy:n hallinnoiman Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen käynnistymiseen saakka. Vesiliikelaitos tuotti vettä puhdistamalla Aurajoen raakavettä. Varavesilähteenä toimi Paimionjoen vesistö. Raakaveden hankinnan varmistaminen on edellyttänyt luvanvaraista säännöstelyvelvoitetta. Vaadittavien säännöstelylupien haltija on ollut Turun kaupunki.

Tekopohjaveden tuotannon käynnistyttyä Turun Vesiliikelaitos (nyk. Turun Vesihuolto Oy) on luopunut Aurajoen pintavesilaitoksesta, joka on siirtynyt Turun Seudun Vesi Oy:n varalaitoskäyttöön. Nykyisestä säännöstelystä sekä säännöstelyrakenteiden hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuu kuitenkin edelleen huomattavia kustannuksia. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenhankinta ei ole myöskään enää samassa määrin riippuvainen Paimionjoen vedenjohtamisesta Aurajokeen. Lisäksi Someron järviketjulla on koettu säännöstelystä aiheutuvan haittaa vesistön laadulle ja sen virkistyskäytölle.

Turun kaupungin ja seudun vesihuollon uudelleenjärjestelyjen vuoksi on käynnistetty Paimionjoen vesistöä koskeva uudistushanke, jonka tavoitteena on Paimionjoen vesistön ympäristön tilan parantaminen ja samalla TSV Oy:n varavesituotannon varmistaminen riittävällä tasolla. Turun kaupungin tavoitteena on lisäksi siirtää käyttöveden tuotantoon liittyvät oikeudet ja velvollisuudet Turun Seudun Vesi Oy:lle ja muille asianosaisille tahoille olemassa olevaa tilannetta vastaavasti.

Kaupunginhallitus on 10.10.2016 (§ 393) päättänyt hyväksyä hankkeeseen liittyvän sopimuksen, joka allekirjoitettiin 28.6.2017. Sopimuksessa sovitaan Hovirinnankosken säännöstelypadon purkamisesta ja luonnonmukaisten pohjapatojen rakentamisesta Hovirinnankoskeen ja Palikaisiin sekä Rautelankosken kunnostuksesta vuonna 2016 valmistuneen Paimionjoen säännöstelyn kehittämissuunnitelman ja keväällä 2017 valmistuneen vesilain mukaisen lupahakemussuunnitelman mukaisesti.

Sopimuksen mukaan Turun kaupunki luopuu hankkeen yhteydessä nykyisten säännöstelylupien haltijuudesta ja antaa suostumuksensa sille, että Someron kaupunki ja Turun Seudun Vesi Oy toimivat luvanhakijoina, kun ko. säännöstelylupia haetaan määrättäväksi raukeamaan tai muutettavaksi. Sopimuksen mukaan päätöksen luopumisesta tekee kaupunginhallitus. Nykyiset luvat ovat seuraavat:

Karjakosken säännöstelypato on vuonna 2015 muutettu luonnonmukaiseksi pohjapadoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston 31.1.2012 antaman päätöksen nro 8/2012/2 mukaisesti.

Em. lupia tullaan haettavaksi raukeamaan siltä osin, kuin ne koskevat Paimionjoen yläosan säännöstelyä. Lupien ehdot Paimionjoen vesistön yläosan säännöstelystä säännöstelypadoilla jäävät kuitenkin kaupungin vastuulle siihen saakka, kunnes lupa raukeaa.

Samassa yhteydessä Someron kaupunki tulee hakemaan uutta vesilain mukaista lupaa pohjapadoille Hovirinnankoskeen ja Palikaisiin sekä Rautelankosken kunnostukseen. Uudesta luvasta aiheutuvat velvoitteet tulevat Someron kaupungin hoidettavaksi. ELY-keskus, Turun Seudun Vesi Oy ja Turun Vesihuolto Oy osallistuvat rakentamiseen ja muihin luvasta välittömästi aiheutuvien velvoitteiden kustannuksiin sopimuksessa sovitulla tavalla (Turun vesihuolto Oy 10 % suunnittelu- ja luvanhakuvaiheen kustannuksista ja 10 % toteutusvaiheen kustannuksista, ja Turun Seudun Vesi Oy 15 % toteutusvaiheen kustannuksista).

Länsi-Suomen vesioikeuden 26.3.1964 antaman päätöksen (N:o 24 / 1964) mukaiselle luvalle tulee Turun Seudun Vesi Oy hakemaan muutosta veden ottamista ja johtamista koskevilta osiltaan varavesitarpeen turvaamiseksi, ja vastaa myös luvista aiheutuvista velvoitteista.

Lupahakemuksen yhteydessä pysytettäväksi haettavat Tarvasjoella sijaitsevat vedenottorakenteet ja niihin liittyvä kiinteistö on jo aiemmin myyty Turun kaupungilta Turun Seudun Vesi Oy:lle. Hovirinnankosken luonnonmukaistettava patorakenne luovutetaan korvauksetta Turun kaupungilta kunnostushankkeen luvanhakijana toimivalle Someron kaupungille, kun Someron kaupungin pohjapatoja koskeva vesilain mukainen lupa tulee voimaan. Tähän saakka Turun kaupunki kuitenkin vastaa olemassa olevasta säännöstelypadon rakenteesta.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki antaa Paimionjoen yläosan voimassaolevien säännöstelylupien haltijana suostumuksensa siihen, että Someron kaupunki ja Turun Seudun Vesi Oy toimivat luvanhakijoina, kun ko. säännöstelylupia haetaan määrättäväksi raukeamaan tai muutettavaksi myöhemmin tässä päätöksessä määritellyin tavoin: 

Samalla kaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki siirtää välittömästi tällä päätöksellä Turun Seudun Vesi Oy:lle luvan ottaa ja johtaa vettä Paimionjoesta Savijokeen Länsi-Suomen vesioikeuden 26.3.1964 antaman päätöksen (N:o 24 / 1964) mukaisesti, sekä antaa suostumuksensa sille, että Turun Seudun Vesi Oy hakee muutoksia tähän lupaan yhtiön varavesitarpeen turvaamiseksi sillä ehdolla, että Turun Seudun Vesi Oy vastaa muutetusta luvasta aiheutuvista velvoitteista.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Hovirinnankosken luonnonmukaistettava patorakenne luovutetaan korvauksetta Turun kaupungilta kunnostushankkeen luvanhakijana toimivalle Someron kaupungille, kun Someron kaupungin hakema pohjapatojen rakentamista koskeva vesilain mukainen lupa tulee voimaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSomeron kaupunki
aoTurun Seudun Vesi Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat