Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6711.02.201914

1822-2019 (02 05 05)

Aboa Venture II Ky -yhtiön purkusopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 67

Rahoituspäällikkö Kari Pentti ja kaupunginlakimies Jukka Vanto:

Aboa Venture Oy perusti Aboa Venture II Ky -nimisen pääomasijoitustoimintaa harjoittavan kommandiittiyhtiön, johon kerättiin sijoittajilta varoja. Aboa Venture Oy oli kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies (hallinnointiyhtiö)ja sijoittajat äänettömiä yhtiömiehiä. Tämä on tyypillinen tapa hallinnoida pääomasijoituksia Suomen lainsäädännön mukaan.   

Kaupunginvaltuusto päätti 1.3.1999 § 52, että kaupunki antaa Aboa Venture Management Oy:lle sijoitussitoumuksen 840.940 euron (5 milj. mk) sijoituksesta Aboa Venture II Ky -nimiseen sijoitusrahastoon. Sijoituspäätös noudatti kaupungin strategiaa painottaa Turun alueen alkavia ja kasvavia lääke- ja bioalan yrityksiä.

Kaupunginhallitus hyväksyi 6.4.1999 § 398 kaupungin puolesta Aboa Venture II Ky kommandiittiyhtiön sopimukset allekirjoitettavaksi ja oikeutti kaupunginjohtajan hyväksymään sopimusteksteihin mahdollisesti tehtäviä vähäisiä muutoksia.

Yhtiössä on vastuunalaisen yhtiömiehen lisäksi 19 sijoittajaa eli äänettömiä yhtiömiehiä. Sijoittajia ovat mm. European Investment Fund, monia eläke- ja vakuutusyhtiöitä, pankkeja ja yksityisiä sijoittajia. Yhtiösopimuksen kohdan 16.1 ja 16.2 mukaan yhtiön toimikausi on 10 vuotta. Yhtiö voidaan purkaa aikaisemmin tai sen yhtiökautta voidaan jatkaa vuosi kerrallaan, enintään kuitenkin kaksi vuotta. Ts. yhtiön toimikausi piti päättyä jo vuonna 2010. Kaupungin omistusosuus n. 9,6 milj. euron pääomarahastosta ja sen sijoituksista oli 8,74 %.  

Kaupunginjohtaja on tehnyt yhtiösopimuksen jatkamisesta päätöksen mm. 22.4.2015 § 55, koska hallinnointiyhtiö ei ollut onnistunut irtautumaan kaikista pääomarahaston kohdeyrityksistä alun perin suunnitellun aikataulun mukaan.

Aboa Venture Oy on ilmoittanut, että pääomarahaston viimeisistä sijoituksista on irtauduttu vuoden 2018 lopussa. Turun kaupunki sai viimeisen 12.237,76 euron suorituksen joulukuussa 2018. Kaupungilla ei ole enää saatavaa yhtiöstä.

Aboa Venture II Ky:n sijoitusten nettotuotto IRR sijoittajille oli 2,6 % p.a., joka oli kaupungille 135.393 euroa. Rahastossa oli sijoituksia kaikkiaan 13 yhtiöön, joista tunnetuin oli melko pian sijoituksen jälkeen pörssilistautunut BioTie Therapies Oy.  

Aboa Venture Oy on hallinnointiyhtiönä pyytänyt kaupunkia hyväksymään Aboa Venture II Ky:n purkusopimuksen.  

Edellä olevaan viitaten esitän,

että Aboa Venture II Ky – yhtiön oheinen purkusopimus hyväksytään kaupungin puolelta.

Liite 1Aboa Venture II Ky:n purkua koskeva sopimus liitteineen (salassa pidettävä, tietosuojalaki 29 §)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva sopimus hyväksytään ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAboa Venture Management Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 67
Liite 1:Aboa Venture II Ky:n purkua koskeva sopimus liitteineen (salassa pidettävä, tietosuojalaki 29 §)