Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52617.12.20182

5715-2018 (10 03 02, 02 05 01, 02 05 03)

Lainan myöntäminen Linnateatteri ry:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 526

Johtaja Tuomas Heikkinen 12.12.2018:

Linnateatteri ry on toimittanut Turun kaupungille oheisen laina-anomuksen, jossa yhdistys pyytää kaupungilta rahoitusta Linnateatterin teatteritoiminnan jatkuvuuden takaamiseen.

Turun kaupunki on tukenut Linnateatteri ry:n toimintaa avustusjärjestelmän kautta vuotuisella 93 000 euron toiminta-avustuksella ja myöntämällä yhdistykselle 45 % huojennuksen Turun kaupungilta osoitteessa Linnankatu 31 vuokrattujen toimitilojen vuokrista. Vuokrahuojennus on maksettu tilapalvelukeskukselle kaupunginhallituksen varoista. Vuokratuen arvo on kuluvana vuonna ollut 82 112,74 euroa.

Yhdistys on 34 % osuudella osakkaana Linnateatterin Domino Oy:ssä, joka omistaa osoitteessa Humalistonkatu 7 a sijaitsevan teatteri- yms. toimintaan vuokrattavan tilan. Yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisena päätoimialana ja -tehtävänä on kiinteistöjen ja osakehuoneistojen omistaminen, hallinnointi, ylläpito ja vuokraus. Linnateatteri ry:n teatteritoiminta on osittain jo siirtynyt ja siirtymässä näihin tiloihin, joiden peruskorjaukseen yhdistys on osarahoitukseksi anonut kaupungin tukea avustuksena. Linnateatteri ry. on esittänyt mahdollisuutta siirtyä kokonaan Humalistonkatu/Puutarhakatu tiloihin 31.8.2019 mennessä, jolloin Linnankatu 31 tilat vapautuisivat kaupungin muuhun käyttöön.

Yhdistyksen laina-anomuksessa todetaan lainan vaikutuksen olevan merkittävä sekä teatteritoiminnan pysyvyyden että teatteriravintolakonseptin jatkuvuuden kannalta uusissa remontoiduissa tiloissa.

Yhdistyksen laina-anomuksen mukaan jo tehtyjen säästötoimien ja anottavan lainan myötä Linnateatterin tulosennuste vuodelle 2019 muuttuu positiiviseksi.

Yhdistyksen toimintavuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan tilikauden alijäämä oli -114 642,67 euroa. Yhdistyksen käyttöomaisuuden nykyinen kirjanpitoarvo on yhdistykseltä saatujen tietojen mukaan 129 589 euroa. Yhdistyksen ei ole mahdollista saada lisälainaa rahoituslaitoksilta, ottaen huomioon Linnateatterin Domino Oy:n omistamat osakkeet sekä Linnateatteri ry:n muut vastuut vakuuksina nykyisiin lainoihin. Laina-ajaksi yhdistys on esittänyt 10 vuotta ja takaisinmaksuksi kuukausittaista tasaerälyhennystä.

Yhdistyksen kanssa on neuvoteltu kaupungin mahdollisesti antaman lainan ehdoista ja maksuajasta. Lainan myöntäminen kaupungin ulkopuoliselle taholle on poikkeuksellista, minkä vuoksi lainalle tulee asettaa riittävät ehdot takaisinmaksun varmistamiseksi. Käytyjen neuvottelujen pohjalta on tarkoituksenmukaista myöntää yhdistykselle 220.000 euron laina, jolla se kykenee tasapainottamaan taloutensa ja turvaamaan tulevan toiminnan uusissa peruskorjatuissa tiloissa.

Kuntalain 129 § mukaan kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Linnateatteri ry. on yli 15 vuotta jatkuneella toiminnalla vakiinnuttanut asemansa turkulaisena teatterina, jonka tarkoituksena on ensisijaisesti laadukkaan lastenteatterin tekeminen sekä kotinäyttämöillä että kiertueilla päiväkodeissa ja kouluissa.

Edellä mainitun perusteella esitän, että yhdistykselle myönnetään laina seuraavin keskeisin ehdoin:

Oheismateriaali 1Yhdistyksen hakemus liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Linnateatteri ry:lle myönnetään 220 000 euron laina seuraavilla ehdoilla:

- takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta 5 500 euron neljännesvuosittaisin tasalyhennyksin alkaen Q2/2019, kuitenkin siten, että yhdistyksen tulee suorittaa lainalyhennykset korotetusti tilikauden tuloksen tai rahoitustilanteen sen mahdollistaessa

- lainan vakuudeksi asetetaan yhdistyksen käyttöomaisuuden kirjanpitoarvo 129 589 euroa sekä yhtiön kassavarat 220 000 euroon asti parhaalla etusijalla yrityskiinnityksellä, joka edellyttää rekisteröitymistä kaupparekisteriin.

- yhdistyksen tulee raportoida taloudellisesta tilastaan vuosittain ja ilmoittaa kaupungille viipymättä maksuohjelman noudattamisen vaarantumisesta

- kaupungilla on oikeus tarkastaa yhtiön kirjanpitoa

- yhdistyksen tulee laina-ajan voimassa ollessa pyytää kaupungilta lupa yli 10.000 € investointeihin, leasingsitoumuksiin tai muiden pitkäaikaisten sitoumusten tekemiseen

- johtaja Fredrik Lindström oikeutetaan päättämään muista lainan ja vakuusjärjestelyn ehdoista.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLinnateatteri yhdistys ry
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus