Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus51517.12.201812

5861-2018 (00 01 02)

Syvälahden koulu -hankkeen 2. neljännesvuosiraportointi 2018

Tiivistelmä:

Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun hallitus on toimittanut Turun kaupungille vuoden 2018 toisen neljännesvuosiraportin Syvälahden koulu -hankkeen etenemisestä.

Kh § 515

Toimitilapäällikkö Nora Hilden 12.12.2018:

Kaupunginvaltuusto päätti 25.1.2016 § 10, että Syvälahden koulun allianssi-hankkeessa edetään toteutusvaiheeseen. Hankkeen kustannusarvioksi vahvistettiin 29,13 M€ ja, että kohteen tulee olla valmis syyslukukaudeksi 2018.

Turun kaupunki on vastaanottanut Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun hallitukselta 11.12.2018 päivätyn kirjeen, jossa yhtiön hallitus antaa toisen neljännesvuosiraportin vuodelle 2018 Syvälahden koulu -hankkeen etenemisestä.

Yhtiön hallitus kertoo 2. neljännesvuosiraportissaan Syvälahden koulu -hankkeen valmistumisesta ja toteutusvaiheen päättymisestä. Yhtiö kertoo, että kohteen käyttöönottokatselmus on pidetty 29.3.2018. Kohde on valmistunut aikataulussa ja toiminta on alkanut suunnitelmien mukaisesti.

Syvälahden koulu -hanke on uudentyyppinen monitoimitalo, jonka suunnittelussa on otettu huomioon uusi opetussuunnitelma ja sen asettamat vaatimukset opetuksen toimintaympäristölle. Yhtiö kertoo, että rakennus on otettu erittäin hyvin vastaan. Talo on herättänyt laajasti kiinnostusta maanlaajuisesti ja monitoimitaloon on järjestetty useita vierailuja.

Yhtiö kuvaa kirjeessään allianssimallilla toteutetun hankkeen toteutumista. Allianssisopimuksen mukaisesti toteutusvaiheen jälkeen arvioidaan projektille asetettujen avaintulostavoitteiden toteutuminen, joista allianssiosapuolilla on mahdollisuus saada bonuksia hyvin tehdystä työstä. Allianssihankkeille ominaista on, että hankkeissa pyritään toteuttamaan asioita uudella tavalla, paremmin kuin ennen, jotta saavutettaisiin parempaa rakentamisen laatua ja tässä tapauksessa hyvin toimivat tilat, jotka tukevat koulun oppilaiden oppimista ja rakennuksen käyttäjien hyvinvointia. Allianssin yksi pääperiaatteista on nk. hankkeen parhaaksi -periaate eli hankkeen aikana ei välttämättä pyritä kustannuksiltaan edullisimpaan ratkaisuun vaan ratkaisut tehdään hankkeen parhaaksi -periaatteella annetuissa taloudellisissa raameissa. Edellä mainituista syistä avaintulostavoitteissakin lähdetään siitä, että normaali suoritustaso ei vielä oikeuta bonukseen vaan bonusta maksetaan vasta, kun suoritus ylittää ns. normaalin suoritustason.

Toteutusvaiheen jälkeen arvioitaviksi tulivat alla luetellut avaintulostavoiteet, joiden toteutumista yhtiö kuvaa kirjeessään.

  1. Monitoimitalon arkkitehtoninen laatu; toteutusvaiheen jälkeinen arviointi perustui kaupunkikuvaneuvottelukunnan ja kaavoittajan lausuntoon avaintulostavoiteen alatavoitteiden toteutumisesta esim. monitoimitalon arkkitehtoninen kokonaisuus, soveltuvuus ympäristöön ja tilana, jonka tulisi tukea käyttäjien oppimista ja hyvinvointia. Takuuajalle jää arvioitavaksi osa ko. avaintavoitteen alatavoitteista. Tavoitteen toteutumisesta yhtiö kertoo, että kaupunkikuvaneuvottelulautakunta antoi rakennukselle kiitettävän arvion.
  2. Turvallinen toteutus (tr-mittaukset ja tapaturmien lukumäärä, arvioidaan kokonaisuudessaan toteutusvaiheen jälkeen). Yhtiön mukaan turvallisen toteutuksen avaintulostavoite saavutettiin erittäin hyvin. Pitkän rakennushankkeen aikana sattui vain yksi sairauspoissaoloon johtanut tapaturma ja työmaan työturvallisuustaso oli koko hankkeen ajan erittäin korkealla tasolla.
  3. Käyttöönoton sujuvuus (arvioidaan aikataulussa pysymistä, löydettyjä virheitä ja puutteita ja viimeistelyohjelman toteutumista ja perehdytystä). Osa tämän avaintulostavoitteen alatavoitteista arvioidaan takuuaikana, mutta yhtiö toteaa, että toteutusvaiheen jälkeinen käyttöönotto sujui tavanomaisesti.

Yksi avaintulostavoite eli tyytyväiset käyttäjät jää kokonaisuudessaan arvioitavaksi takuuaikana.

Yhtiö kertoo, että allianssissa on varauduttu palveluntuottajien palkitsemiseen yhteensä 400.000 €:n bonuspoolilla, josta toteutusvaiheen jälkeen on mahdollista jakaa 202.000 €. Lisäksi bonuspoolia on mahdollista kasvattaa tavoitehinnan alituksesta saavutetuilla säästöillä allianssisopimuksessa sovittuja periaatteita noudattaen. Yhtiö toteaa, että urakka sujui asetettuihin tavoitteisiin nähden erittäin hyvin ja se tarkoittaa sitä, että jaettavissa olevasta 202.000 €:n bonuspoolista jaetaan nyt n. 110.000 euroa palveluntarjoajien kesken.

Yhtiö kertoo, että toteutusvaiheen jälkeinen taloudellinen loppuselvitys on järjestetty 27.9.2018, mutta että se keskeytettiin puuttuvan talouden tarkastuksen raportin vuoksi. Talouden tarkastuksessa todennetaan, että urakan laskutuksessa on noudatettu allianssisopimusta. Allianssiosapuolet saivat talouden tarkastuksen raportin 4.12.2018 ja sen mukaan allianssiosapuolten laskutus noudattaa sopimusta. Yhtiön mukaan taloudellinen loppuselvitys toteutusvaiheen kustannuksista on tarkoitus saattaa loppuun joulukuun puoleen väliin mennessä.

Yhtiö kuvaa kirjeessään allianssin toteutusvaiheen jälkeen alkavaa viiden vuoden takuuaikaa. Tuona aikana selviävät allianssin vastuulle kuuluvat urakan takuukorjaukset. Viiden vuoden takuuvaiheen jälkeen laaditaan uusi taloudellinen loppuselvitys, jolloin selviävät hankkeen lopulliset kustannukset.

Yhtiö kertoo, että nyt laadittava toteutusvaiheen jälkeinen taloudellinen loppuselvitys ja hankkeen kustannusennuste on laadittu siten, että kustannuksissa on otettu huomioon kehitysvaiheen ja toteutusvaiheen toteutuneet kustannukset sekä varauduttu allianssin yhteisiin viiden vuoden takuuajan töihin. Kustannusennuste on laadittu siitä lähtökohdasta, että kaikki takuuajan varaukset ennustetaan täysin käytetyksi. Edellä mainituilla oletusarvoilla yhtiö on päätynyt siihen ennusteeseen, että hanke pysyy sille asetetussa tavoitekustannuksessa 29,13 M€ huolimatta rakennussuhdanteiden muutoksesta ja kustannusten noususta hankkeen aikana.

Oheismateriaali 12. neljännesvuosiraportti 2018 KOy Turun Syvälahden koulu

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun hallituksen antaman 2. neljännesvuosiraportin vuodelle 2018 Syvälahden koulu -hankkeen etenemisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Syvälahden koulu