Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49410.12.20182

9729-2018 (00 04 02)

Kaupungin liittyminen jäseneksi perustettavaan Eurooppa-foorumi -yhdistykseen

Tiivistelmä: -

Kh § 494

Kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen:

Turussa järjestettiin 30.8. – 1.9.2018 ensimmäinen Eurooppa-foorumi. Tapahtuma käsitti suurten joukon seminaareja, keskustelutilaisuuksia sekä oheistapahtumia. Tapahtuma tarkoitus oli olla kansallinen foorumi, jossa haluttiin eri näkökulmista aktivoida suomalaista Eurooppa-keskustelua. Turulla on Eurooppa-keskustelussa vahvat perinteet. Mm. Turun nuorkauppakamarin Eurooppa-akatemia sekä Turun yliopiston Jean Monnet-professori Esko Antolan merkittävä rooli loivat pohjaa kansalliselle keskustelulle ja päätöksenteolle 1990-luvulla.

Lähtökohtainen ajatus Eurooppa-foorumia järjestettäessä oli synnyttää vuosittain toistuva tapahtuma. Turun kaupunki ja paikalliset yhteistyökumppanit ovat aloittaneet seuraavan Eurooppa-foorumin valmistelut elokuulle 2019. Tulevien eduskuntavaalien, Euroopan parlamentin vaalien sekä mm. Brexitin johdosta tuleva foorumi on mitä ajankohtaisin Eurooppa-keskustelun paikka.

Eurooppa-foorumi toteutettiin laajassa yhteistyössä paikallisten ja kansallisten kumppaneiden kanssa. Näitä olivat mm. Turun yliopisto, Åbo Akademi, em. yliopistojen tukisäätiöt, Turun kauppakamari, Turun Yliopistosäätiö, ylioppilaskunnat, valtioneuvoston kanslia, eduskunta, useat ministeriöt, työmarkkinajärjestöt, puolueet, YLE, Turun Sanomat, Schuman-seura sekä Euroopan komission ja parlamentin edustustot Suomessa. Tapahtuma sai niin järjestäjiltä kuin yleisöltä hyvän vastaanoton ja jälkikäteisarviot.

Jotta foorumi kyetään toteuttamaan vuosittain, tulee sille luoda selkeä valmistelu- ja toteutusorganisaatio. Yhteistyökumppaneiden kanssa syksyllä 2018 käydyissä neuvotteluissa on päädytty ehdotukseen, että paikalliset toimijat Turussa perustavat yhdistyksen, jonka tehtävä on järjestää foorumi vuosittain. Yhdistyksen perustajajäseniksi ovat päättäneet lähteä Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun yliopistosäätiö, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun kauppakamari, Turun nuorkauppakamari, Turku Science Park Oy ja Schuman-seura. Yhdistykselle perustetaan sääntöjen mukaan myös neuvottelukunta, johon muut yhteistyökumppanit, jotka syystä tai toisesta eivät voi liittyä jäseniksi, voidaan kutsua. Eurooppa-foorumi -yhdistykselle on tehty säännöt (oheismateriaali 1), jotka Turun kaupungin konsernihallinnon lakiasian tulosalue on tarkastanut.

Oheismateriaali 1Eurooppa-foorumi –yhdistyksen säännöt

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki liittyy jäseneksi perustettavaan Eurooppa-foorumi -yhdistykseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja protokollapalvelut