Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44219.11.20186

5490-2018 (01 02 01, 01 00 01)

Työsuhdematkalipun myöntämisessä noudatettavat periaatteet ja ohjeet

Tiivistelmä: -

Kh § 442

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen:

Kaupunginvaltuusto päätti talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että Turun kaupungissa otetaan käyttöön kaupungin työntekijöille Fölin työsuhdematkalippu. Tavoitteena on kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä ja vastaavasti vähentää yksityisautoilua työmatkaliikenteessä. Joukkoliikennejohtajan lausunnon mukaan työsuhdematkalipun käyttöönotto tukee joukkoliikenteen matkamääriin liittyvän kasvutavoitteen saavuttamista. Kaupunginvaltuusto päätti 14.5.2018 § 87, että kaupunginhallitukselle myönnetään 300.000 euron lisämääräraha työsuhdematkalippujärjestelyä varten. Työsuhdematkalipun käyttöönottoa on valmisteltu yhteistyössä konsernihallinnon strategisen HR:n, henkilöstöasioiden palvelukeskuksen, it-palveluiden ja seudullisen joukkoliikenteen edustajien kanssa. Tekninen toteutus valmistunee vuoden 2019 alussa, joten käyttöönoton on arvioitu ajoittuvan keväälle 2019. Ennen työsuhdematkalipun käyttöönottoa on tarpeen määritellä ne periaatteet ja ohjeet, joita noudatetaan työsuhdematkalipun myöntämisessä.

Työsuhdematkalipusta säädetään tuloverolain 64 §:n 2 momentissa. Lainkohdan mukaan työnantajan työntekijälleen antama enintään 300 euron arvoinen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkalippu asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten on verovapaata tuloa. Turun kaupungin osuudeksi esitetään joukkoliikennejohtajan esittämiin perusteluihin viitaten lipun verovapaata osuutta eli 25 euroa/kk.

Työsuhdematkalipun myöntämisessä noudatettavina periaatteina tulisi päättää, että työsuhdematkalippu on voimassa vain Föli -alueen joukkoliikenteessä ja lippuun ovat oikeutettuja kaikki ne Turun kaupungin työntekijät/viranhaltijat, joiden palvelussuhde on yhtäjaksoisesti kestänyt tai tulee kestämään yli neljä kuukautta. Työsuhdematkalippuoikeutta ei tulisi olla yli kuukauden kestävällä virka-/työvapaalla olevilla, riippumatta virka-/työvapaan perusteesta.

Joukkoliikennejohtajan lausunnon mukaan työsuhdematkalippuna käyttöön tulisi ottaa Fölin kausikortti, johon työntekijä/viranhaltija voisi ladata haluamansa määrän päiviä. Työntekijä/viranhaltija voisi ladata kortille kuitenkin vähintään 30 ja enintään 90 päivää. Työsuhdematkalippu olisi työntekijän/viranhaltijan henkilökohtaisesti ladattavissa Fölin nettilatauspalvelussa.

Työntekijällä/viranhaltijalla ei ole oikeutta työnantajan myöntämään henkilökohtaiseen parkkipaikaan, joka on käytössä työpäivän aikana, mikäli hänellä on käytössä työsuhdematkalippu.

It-palvelut ja seudullinen joukkoliikenne tiedottavat, kun työsuhdematkalipun tekninen toteutus on valmis ja työsuhdematkalippu on työntekijöiden ja viranhaltijoiden käyttöönotettavissa.

Yhteistyötoimikunta on käsitellyt asiaa 23.5.2018.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusEsitän, että kaupunginhallitus hyväksyy noudatettaviksi seuraavat periaatteet ja ohjeet Turun kaupungin työsuhdematkalipun myöntämisessä:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvIT-palvelut
tpvKaupunkiympäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne
tiedKonsernihallinto, strateginen HR