Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43919.11.201810

3932-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Ruusukorttelin asemakaavanmuutoksesta tehtyihin valituksiin

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston hyväksymän Ruusukorttelin asemakaavan siinä osoitetun korkean rakentamisen vuoksi.

Kh § 439

Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 8.11.2018:

Kaupunginvaltuusto on 15.5.2017 § 74 hyväksynyt Ruusukorttelin asemakaavanmuutoksen Puistokadun, Puutarhakadun ja Koulukadun sekä Ruusukorttelinkujan ja Ruusukorttelinpolun rajaamalle alueelle. Asemakaava mahdollisti mm. 16-kerroksisen asuinrakennuksen rakentamisen Ruusukorttelinpolun varteen.

Päätöksestä tehtiin kaksi valitusta Turun hallinto-oikeudelle, joka on päätöksellään 1.11.2018 kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen. Kaavapäätös on lainvastainen kaavassa osoitetun 16-kerroksisen rakentamisen vuoksi. Lisäksi hallinto-oikeus on hylännyt toisten valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.

Oikeudellisessa arviossaan hallinto-oikeus viittaa kaavaselostuksen korkeaan rakentamiseen liittyvään vaikutusarviointiin. Rakennuksen muusta kaupunkirakenteesta poikkeavalle korkeudelle ei ole erityistä perustetta eikä korkean rakennuksen sijoittamiseen ole myöskään päädytty kaupunkirakenteellisen tutkimuksen kautta. Myös viranomaislausunnoissa on arvioitu kriittisesti korkean rakentamisen sopeuttamista keskustan ruutukaava-alueen muuhun rakentamiseen, kun erityisesti otetaan huomioon tämän alueen kaupunkikuvaan liittyvät ominaispiirteet. Myöskään Turun yleiskaavan 2029 laadintaan liittynyt Turun korkean rakentamisen selvitys ei tukenut sitä, että keskustan ruutukaava-alueelle sijoitettaisiin korkeaa rakentamista.

Edelleen hallinto-oikeus toteaa, että kysymys on suppea-alaisesta asemakaavamuutoksesta Turun keskusta-alueella, johon kiistatta liittyy erityisiä kulttuurihistoriallisia ja kaupunkikuvallisia arvoja. Siinä ei voida ratkaista ympäröivän rakennuskannan rakentamiskorkeudesta selvästi poikkeavan korkean rakentamisen edellytyksiä ilman laajempaa aluetta koskevaa selvitystä. Kaavamuutoksen perusteena olevat selvitykset tai kaavan vaikutusarviot eivät ole kaavassa osoitetun korkean rakentamisen osalta riittäviä osoittamaan, että kaavamuutoksella on luotu edellytykset asemakaavan sisältövaatimuksiin kuuluville viihtyisälle elinympäristölle sekä rakennetun ympäristön vaalimiselle. Kaavamuutos on siten tältä osin maankäyttö- ja rakennuslain vastainen.

Koska kaavapäätös on kokonaisuudessaan kumottu korkean rakentamisen vuoksi, ei hallinto-oikeus ole lausunut valituksissa esitetyistä muista valitusperusteista.

Muilla kuin kunnalla ei ole oikeutta hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen, jolla hallinto-oikeus on kumonnut kunnan viranomaisen tekemän kaavan hyväksymistä koskevan päätöksen (MRL 191.4 §). Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos KHO myöntää valitusluvan (MRL 188.1 §). 

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 1.11.2018

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun hallinto-oikeuden päätös merkitään tiedoksi ja

että Turun hallinto-oikeuden päätökseen ei haeta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Samalla kaupunginhallitus päättää uudelleen käynnistää Ruusukorttelin kaavoituksen siten, että tavoitteena on tuoda asemakaavanmuutos kaupunginvaltuuston käsittelyyn syksyllä 2019.   

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala