Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44019.11.201816

11310-2017 (444)

Turun kaupungin kotouttamisohjelma vuosille 2018-2021 (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy Turun kaupungin kotouttamisohjelman vuosille 2018-2021 ja että, kaupungin ja ELY-keskuksen sopimus kuntaan osittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä päivitetään vastaamaan nykylakeja ja asetuksia.

Kh § 440

Johtaja Pekka Sundman, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja maahanmuuttajakoordinaattori Sari Kanervo 30.10.2018:

Käsillä oleva, vuosille 2018–2021 laadittu kotouttamisohjelma on järjestyksessä neljäs Turun kaupungin laatima maahanmuuttajien kotouttamisohjelma. Sen päivittäminen perustuu laissa kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) määriteltyyn velvoitteeseen. Kotouttamisohjelma laadinta on myös osa Turun kaupungin ohjelmatyötä, jota se täsmentää ja täydentää kotoutumisen näkökulmasta. Lisäksi kotouttamisohjelmassa on otettu huomioon kaupunkiin kohdistuvat lainsäädännölliset velvoitteet sekä valtakunnalliset linjaukset kotoutumisen edistämisestä.

Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman päivittäminen toteutettiin kevään 2018 aikana konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän koordinoimana. Tavoitteet ja kehittämissuositukset laadittiin strategisten linjausten, tilastotiedon, toimialojen asiantuntemuksen sekä kentältä koottujen kehittämistarpeiden pohjalta. Ohjelmatyön pohjaksi kerättiin jo prosessin alkuvaiheessa maahanmuuttajien, keskeisten viranomaiset ja kolmannen sektorin toimijoiden näkemykset kehittämistarpeista ja toimenpiteistä. Lisäksi ohjelmaa käsiteltiin eri yhteistyöelimissä, esimerkiksi Moniku-verkostossa ja monikulttuurisuusneuvostossa sen laatimisprosessin eri vaiheissa.

Viime vuosina maahanmuutossa ja kotouttamistoimien toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia mm. maahanmuuttajien määrissä ja maahanmuuton perusteissa sekä asenneilmapiirissä ja turvallisuustilanteessa. Maahanmuuttajien määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina ripeästi, mikä näkyy myös Turun kaupungissa. Vuonna 2017 muun kielisiä eli äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvia asukkaita oli kaupungissa 20 998, mikä on 11,1 % koko väestöstä. Viime vuosien kaltainen maahanmuuttajien määrän ripeä kasvu näyttäisi jatkuvan varsinkin työperäisen maahanmuuton osalta, sillä hyvässä kasvussa oleva alueen elinkeinoelämä tarvitsee riittävää uutta maahanmuuttoa työvoimantarpeeseensa.

Kohentunut työllisyystilanne on myös luonut uudenlaisia mahdollisuuksia maahanmuuttajien kotouttamistoimille. Kaupungin kotouttamisohjelman kehittämistoimien painopisteeksi on nostettu maahanmuuttajien osallisuus yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä. Tämä tarkoittaa niin työperäiselle maahanmuuttajille suunnattujen asettautumispalveluiden kehittämistä kuin pakolaistaustaisten tulijoiden näkemistä osaamispotentiaalina.

Ohjelman tavoitteena on myös edistää maahanmuuttajien yhdenvertaisuutta, aktivisuutta ja hyvinvointia. Hyvinvoinnin ja terveyden eroja kavennetaan ehkäisevällä työllä sekä kohdentamalla palveluja erityisesti niitä tarvitseville väestöryhmille ja alueille. Kaupunki seuraa asuinalueiden kehitystä tiiviisti ja puuttuu erityisesti eriarvoistumiseen ja syrjäytymisvaarassa olevien alueiden tilanteen kohentamiseen aktiivisesti. Hyviä etnisiä suhteita ja yleistä turvallisuutta edistetään laajan yhteistyöverkoston kautta.

Kehittämistoimenpiteet kaudelle 2018–2021 on koottu viiteen kokonaisuuteen:

1. Maahanmuutto on elinkeinoelämän voimavara

Kokonaisuuden tavoitteena on tuoda maahanmuuttajien osaaminen esiin elinkeinoelämän mahdollisuutena, tukea maahanmuuttajien työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä helpottaa maahanmuuttajataustaisten osaajien ja heidän perheidensä asettautumista ja viihtymistä Turun seudulla.

2. Maahanmuuttajien terveyttä ja hyvinvointia vahvistetaan

Kokonaisuuden tavoitteena on kaventaa väestöryhmien välisiä terveys- ja hyvinvointieroja huomioimalla maahanmuuttajien ja erityisesti perheiden erityistarpeet.

3. Koulutuksella ja työllistämistoimilla rakennetaan yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan

Kokonaisuuden tavoitteiden avulla panostetaan suomen kielen koulutukseen ja kotoutumisen edistämiseen varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja kaikissa oppilaitoksissa. Kieli-, koto- ja ammattikoulutuksia kehitetään työelämäläheisemmäksi ja työttömien maahanmuuttajien työllistymistä edistetään ottamalla huomioon heidän erityistarpeensa.

4. Luodaan mahdollisuudet maahanmuuttajien osallisuudelle ja aktiiviselle vapaa-ajalle

Kokonaisuuden tavoitteena on kehittää monipuolisia ja yhdenvertaisuutta tukevia osallisuuden mahdollisuuksia sekä edistää maahanmuuttajien omaehtoista aktiivisuutta.

5. Turku on hyvä ja turvallinen paikka asua

Kokonaisuuden tavoitteena on varmistaa kaupungin peruspalvelujen yhdenvertaisuus, vahvistaa kaupungin moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta sekä edistää hyviä etnisiä suhteita. Erilaisin toimenpitein pyritään myös ehkäisemään segregaatiota, kaventamaan alueellisia hyvinvointieroja sekä lisäämään turvallisuutta.

Valtio korvaa pakolaisten vastaanotosta kunnalle aiheutuvia kustannuksia laissa kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) ja valtioneuvoston asetuksessa (1393/2011) määritellyllä tavalla. Kustannusten korvaamisen edellytyksenä on, että kunta on laatinut kunnan kotouttamisohjelman ja tehnyt sopimuksen ELY- keskuksen kanssa. Vuonna 2019 kaupungin ja Ely-keskuksen voimassa oleva sopimus päivitetään vastaamaan nykylakeja ja -asetuksia.

Eduskunnan käsittelyssä olevilla maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä aluekehitys- ja kasvupalvelu-uudistuksilla tulisi toteutuessaan olemaan vaikutuksia viranomaistehtäviin ja viranomaisvastuisiin myös maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä. Hallituksen ehdotuksen mukaan kunta säilyisi jatkossakin keskeisenä kotouttamisen toimijana eikä esityksellä muutettaisi kunnan yleis- ja yhteensovittamisvelvoitetta vastata kunnan maahanmuuttaja-asukkaiden kotoutumista edistävien palveluiden suunnittelusta, kehittämisestä ja järjestämisestä osana peruspalveluja ja muina kotoutumista edistävinä palveluina. Siksi kaupunki osallistuu uudistusten valmisteluun ja varmistaa, että Turun runsas maahanmuuttajamäärä ja kotouttaminen nousevat vahvasti esiin ja tulevat huomioiduksi uudistusten valmistelussa.

Kotouttamisohjelman ja kehittämistoimien vaikuttavuuden seuranta on kytketty osaksi kaupungin strategian ja talouden seurannan vuosikelloa ja se toteutetaan kaupungin muun ohjelmatyön seurannan rinnalla ja aikataulussa. Ohjelmatason vaikuttavuusmittarina käytetään kaupunkitasoista kotoutumisindeksiä kuvaamaan sitä, miten maahanmuuttajien elinolosuhteet ovat lähentyneet kantaväestön elinolosuhteita. Tämän lisäksi kotouttamisohjelman toteutumista seurataan kehittämiskokonaisuuksittain vuosittaisen toimintaraportin sekä tavoitteiden toteutumista kuvaavien mittareiden avulla.

Liite 1Turun kaupungin kotouttamisohjelma vuosille 2018–2021

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että liitteenä 1 oleva Turun kaupungin kotouttamisohjelman vuosille 2018–2021 hyväksytään,

että ohjelma tulee ottaa huomioon ohjaavasti toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain ja

että kaupungin ja ELY-keskuksen sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä päivitetään vastaamaan nykylakeja ja asetuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 440
Liite 1:Turun kaupungin kotouttamisohjelma vuosille 2018-2021 / Åbo stads program för integrationsfrämjande 2018-2021