Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 342 | 17.09.2018 | 8 |
8086-2018 (00 01 00, 00 04 02)
Yhtiöittämisen käynnistäminen Turun musiikin opetuksen ja koulutuksen uudelleen organisoimiseksi
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitukselle esitetään yhtiöittämisen käynnistämistä kaupungin tukeman Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n järjestämän ja ylläpitämän musiikin opetuksen ja koulutuksen uudelleen organisoimiseksi.
Kh § 342
Johtaja Tuomas Heikkinen 6.9.2018:
Taustaa
Kaupunki rahoittaa Turussa järjestettävää musiikin opetusta suoraan budjettivaroin avustamalla Turun konservatorion kannatusyhdistystä ry. (konservatorio) ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistystä (musiikkiopisto) tilaaja-tuottaja – mallin mukaisella sopimuksella. Kaupungin nykyiset yhteistyösopimukset ovat voimassa Turun konservatorion kannatusyhdistyksen kanssa 31.12.2019 ja Turun seudun musiikkiopiston kanssa 31.12.2018 asti. Mainituille yhdistyksille maksettavien tukien yhteismäärä vuonna 2017 on n. 1,3 M€. Kaupungilla on edustus kummankin yhdistyksen hallituksessa.
Musiikin oppimisympäristöä, siihen liittyviä palveluja ja niiden organisointivaihtoehtoja on selvitetty paitsi em. yhdistysten kanssa käytyjen yhteistyösopimusneuvottelujen yhteydessä myös laaja-alaisemmissa työryhmissä. Kaupunginhallituksen 2.2.2009 § 58 käynnistämän kehityshankkeen ja sitä ohjaavan työryhmän raportti jätettiin 16.9.2009 ja kaupunginjohtajan 16.10.2015 esittämän toimeksiannon pohjalta työskennelleen työryhmän loppuraportti 31.1.2016. Viimeisin selvitystyö on tehty kaupunginjohtajan 8.5.2017 § 71 antamasta toimeksiannosta. Selvitystyön kohteena olivat Turun konservatorio, Turun seudun musiikkiopisto, Turun Ammattikorkeakoulu Oy sekä Puolalanmäen koulun ja lukion musiikkiluokat.
Kaupunginhallitukselle esitettävä organisaatiomalli perustuu asiassa aiemmin tehtyihin selvityksiin ja keskusteluihin, selvitysmies Markus Utrion kaupunginjohtajan edellä mainitusta toimeksiannosta jättämässä raportissa arvioimiin toiminnan uudelleenorganisoinnista saataviin hyötyihin ja synergioihin sekä asianomaisten yhdistysten kaupungille antamiin lausuntoihin.
Tavoitteita
Tavoitteena on Turun musiikin opetuksen ja koulutuksen järjestäminen yhdistyspohjaisen toiminnan avustamisen sijaan yhtiömuotoisesti toisen asteen koulutuksen järjestäjänä siten, että toiminnassa säilyvät sekä harrastusperusteinen musiikin laajan oppimäärän mukainen taiteen perusopetus mukaan lukien varhaisiän musiikkikasvatus että konservatoriossa annettava, tutkintoon johtava musiikkialan ammatillinen peruskoulutus. Uuden organisaation tulee mahdollistaa nykyisen opetuksen ja koulutuksen kaltaisen toiminnan järjestäminen Turussa ja myös seudullisesti. Turun yliopiston ja Åbo Akademin musiikkitieteet toimivat omien säädös- ja rahoituspohjiensa sekä opetus- ja kulttuuriministeriön määrittämien tehtävien mukaisesti ja niiden kanssa tulee säilyä toimiva yhteistyörakenne. Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukiokoulutus ovat keskeisiä muun musiikinopetuksen yhteistyökumppaneita.
Nykyisten yhteistyösopimusten mukaan konservatoriossa annettavan opetuksen peruslähtökohtana on länsimainen klassisen musiikin traditio ja kaupungin rahoituksella on tuettu ensisijaisesti taidemusiikin edistämistä. Musiikkiopiston opiskelu on puolestaan ollut harrastepohjaista, ei tutkintoon johtavaa ja oppiainerakenteessa on pyritty kasvattamaan rytmimusiikin osuutta noin puoleen opetuksesta. Nykyisessä mallissa oppilaaksi hakeutuminen tiettyyn oppilaitokseen ratkaisee oppijalle tarjolla olevan musiikinopetuksen. Selvitysmiehen näkemyksen mukaan malli ei ole tavoiteltava.
Selvitysraportin mukaan taiteen perusopetuksen oppilaitosten yhdistämisestä koituu hyötyä sekä kaupunkilaisten että organisaatioiden näkökulmasta. Asiakashyödyt ilmenevät paitsi oppilasvalinnan selkiytymisenä ja harvinaisten instrumenttien opetustarjonnan turvaamisena myös yleisemmin tarjonnan monipuolisuutena. Organisaatioiden yhdistämisen keskeisiä hyötyjä selvitysraportin mukaan ovat resurssien käytön tehostaminen erityisesti hallinto- ja tukipalveluissa sekä työnjaon selkiyttäminen. Selvitysmies arvioi yhdistämisestä olevan hyötyä myös johtamisessa, henkilöstön osaamisen kehittämisessä, kiinteistö- ja turvallisuusasioissa, yhteiskuntasuhteissa sekä kansainvälisyydessä.
Ammattikorkeakoulun sekä taiteen perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen yhteistyö tulisi sovittavaksi yhteistyösopimuksella.
Toimitilat ja henkilöstö
Musiikkiopisto toimii kaupungin omistamissa ensisissä koulukiinteistön tiloissa osoitteessa Mestarinkatu 2. Naapurikuntien opetus tapahtuu paikallisissa peruskoulujen tiloissa. Konservatorio toimii 31.12.2019 päättyvällä vuokrasopimuksella Kuntien eläkevakuutukselta vuokratuissa tiloissa.
Toimitilakysymyksen ratkaisuksi selvityksissä on noussut esiin yhdistelmämalli, jossa merkittävä osa toiminnasta on yhdessä keskustoimipisteessä ja osa toiminnasta lähipalveluina kaupungin eri osien kouluissa.
Henkilöstön siirtyminen uuteen organisaatioon tulisi toteuttaa ns. vanhoina työntekijöinä ja organisaatiomuutoksesta tulee informoida hyvissä ajoin yhteistoimintamenettelyn edellyttämällä tavalla.
Toimenpiteet
Asian tuomiseksi uudelleen päätöksentekoon tulee valmistella esitys, johon sisältyy
Liite 1Yhtiöjärjestysluonnos
Oheismateriaali 1Raportti 16.9.2009
Oheismateriaali 2Loppuraportti 31.1.2016
Oheismateriaali 3Selvitysmiehen raportti 8.10.2017
Oheismateriaali 4Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n lausunto 6.8.2018
Oheismateriaali 5Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n lausunto 8.8.2018
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus päättää,
- että musiikin opetusta ja koulutusta varten perustetaan kaupungin omistama voittoa tavoittelematon yhtiö, Turun musiikinopetus Oy, 2.500€ osakepääomalla. Kaupunginjohtaja oikeutetaan hyväksymään yhtiöjärjestys
- että tilakysymys ratkaistaan yhtiöittämisselvityksen yhteydessä omana kokonaisuutena ja
- päättää käynnistää neuvottelut liikkeenluovutusten tekemiseksi ja kaupungin sopimusyhteistyöllä tukemien yhdistysten koulutusten järjestämislupien siirtämiseksi yhtiöön.
PäätösAsia pantiin pöydälle Maaskolan Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.
Liitteet:
Kh § 342
Liite 1:Yhtiöjärjestysluonnos